Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište šećera
  • 12.01.2016. 13:25

Ukidanje kvota šećeranama otvara nova tržišta

Više od 80 posto hrvatskih proizvođača repe ima ugovore sa županjskom Sladoranom ili virovitičkim Virom. Ove bi godine otkupna cijena repe trebala biti veća za 17 posto.

Foto: photography
  • 828
  • 73
  • 0

Iako moraju odraditi još dvije proizvodne godine, misli i planovi vlasnika šećerana uvelike su već u sljedećoj 2017. krajem koje će se, odlukom Europske unije, ukinuti proizvodne kvote te izvozna ograničenja na tržištu šećera.

Tako će se i našim trima šećeranama, a to su Tvornica šećera Osijek d.o.o. i VIRO šećerana d.d. iz Virovitice u sastavu koje posluje i Sladorana d.o.o. iz Županje, otvoriti mogućnost da proizvode koliko mogu i prodaju na svim tržištima na koja se probiju.

Tržište šećera bez ograničenja

"Ukidanjem proizvodnih kvota u listopadu 2017. godine, kao i izvoznih ograničenja, tržište šećera će se snažnije liberalizirati, što će doprinijeti jačanju pozicije naših šećerana. Razlog optimizmu je razmjerno visoka zaštitna carina na europskom tržištu koja se zadržava u cijelosti, dok se istodobno europskim šećeranama otvara svjetsko tržište, na koje je izvoz trenutačno ograničen na količinu od 1,35 milijuna tona. Ukidanjem kvota, šećerane Viro grupe, moći će izvoziti šećer i u zemlje regije, u koje dosada nismo značajnije izvozili, poput Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.

Tokom 2014. prodajna cijena šećera u Europi je bila niža od proizvodnih troškova

Cilj je 900 stalnih proizvođača šećerne repe!

Onemogućit će se i ponavljanje scenarija iz 2014. kada su cijene bile vrlo niske zbog hiperprodukcije i nemogućnosti izvoza šećera na svjetsko tržište pa su europski proizvođači bili prisiljeni prodavati šećer na domaćem tržištu po niskim cijenama, koje su i prema službenim izvješćima Europskog udruženja proizvođača šećera (CEFS-a), kod svih europskih šećerana u pravilu, bile niže od proizvodnih troškova", ističe Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera.

To je ujedno i glavni razlog, kažu vlasnici tvornica šećera, zašto su sve europske šećerane zabilježile veliki pad profitabilnosti, jer da je takvo stanje potrajalo, industrija šećera bi teško opstala.

U nekoliko godina u Europi je zatvoreno stotinjak šećerana

"Oporavak kojemu smo svjedoci zadnjih mjeseci pokazuje da se ipak takvo nešto neće dogoditi, jer je riječ o industriji koja je itekako važna u europskim razmjerima i koja ima snažnu poveznicu s primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Nakon 2017. očekujemo i da će izvoz iz Europe na svjetsko tržište doći na razinu kakva je bila prije 2006. godine, kad je Europa izvozila oko četiri milijuna tona šećera. Ne vjerujemo da će se proizvodnja povećati, jer je u razdoblju od 2006. do 2009. godine, zatvoreno više od 100 šećerana širom Europske unije", pojašnjava Zadro.

Mnogi kooperanti bili su nezadovoljni ovogodišnjom zaradom na šećernoj repi. U virovitičkoj šećerani ističu da ih razumiju te da su spremni ove godine ponuditi višu cijenu.

Prošlom proizvodnom godinom nitko nije bio zadovoljan

"Prošlogodišnji urod bio je nešto slabiji od prosječnog, više u pogledu prosječne digestije, a manje po pitanju visine prinosa, koji je čak bio nešto viši od prosjeka u zadnjem desetljeću. No usprkos tome Sladorana i Viro će ispuniti proizvodne kvote, uz očekivani višak repnog šećera proizvedenog na razini VIRO grupe, od približno 1.650 tona.

17% veća otkupna cijena šećerne repe

U 2015. očekivano je došlo do pada broja kooperanata, jer su trebale i manje zasijane površine, prije svega zbog visokog prijenosa rekordne izvankvotne proizvodnje iz 2014. u 2015. tržišnu godinu. Međutim i dalje je više od 80% svih proizvođača repe vezano uz ugovaranje ili sa Sladoranom ili sa Virom, a ukupno je tih naših proizvođača repe blizu šest stotina. Očekujemo da će taj broj sigurno biti veći u 2016. godini, između ostalog i zbog naše spremnosti da povećamo cijenu repe za oko 17% u odnosu na prošlu godinu", kaže prvi čovjek tvornice šećera Viro.

Sadašnje cijene šećera na tržištu Europske unije kreću se oko 500 eura po toni, što je značajan porast u usporedbi s prošlogodišnjih 380 eura. Očekuje se i daljnji rast cijena, zbog nedostatka šećera na europskom i svjetskom tržištu, što našim trima šećeranama koje izvoze na tržišta zemalja EU, itekako ide u prilog.

Poticaj od 300 eura po hektaru

"Uz hrvatsko tržište, čije potrebe se u najvećem dijelu pokrivaju domaćom proizvodnjom, najvažnija su nam tržišta zemalja Europske unije gdje izvozimo više od polovice proizvodnje. Kao dodatni poticaj proizvodnji šećera u Hrvatskoj, ključno je istaknuti da hrvatski proizvođači šećerne repe imaju zagarantirani poticaj od 300 eura po hektaru, odnosno oko 5 eura po toni, sve do 2020. godine, što pokriva razliku u konkurentnosti u odnosu na francuske i njemačke proizvođače", zaključuje Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera te dodaje kako se taj poticaj pokriva iz europskog poljoprivrednog fonda, u sklopu zajedničke poljoprivredne politike EU, što je također vrlo važno, budući da se zbog toga izdvaja manje novca iz hrvatskog državnog proračuna.

Foto: photography33/depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerana Proizvodne kvote Izvozna ograničenja Viro d.d. Virovitica Županja Sladorana Zaštitna carina Željko Zadro Šećerna repa Kooperanti Digestija Osijek


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo