Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj uljane repice
  • 23.06.2019. 18:00

Uljana repica okupirala Češku – građani ljuti, premijer i farmeri trljaju ruke

Premijer Andrej Babis je vlasnik grupe Agroefort, prehrambenog, kemijskog i energetskog koncerna koji kontrolira cijeli ciklus uzgoja i obrade uljane repice. Pored toga, proizvodi i gnojivo i pesticide te prodaje strojeve za uzgoj i biljku procesuira u biodizel. Zato građani Češke smatraju kako upravo on ima najviše koristi od te kulture.

Foto: Pixabay/Georg_Wietschorke
  • 2.625
  • 221
  • 0

Polja uljane repice pokrivaju 16 posto obradive površine u Češkoj, što tu zemlju čini vodećom u Europskoj uniji kada se govori o udjelu ukupnog obradivog poljoprivrednog zemljišta pod tom uljaricom. Građani su ljutiti na svog premijera budući da je on taj koji inzistira na intenzivnom uzgoju uljane repice. 

"Ljudi kažu da smrdi, da je ružno žuta i izgleda invazivno. Ali ne možete kriviti biljku za to, problem je u tome kako je koristimo", kaže botaničar Jakub Hruska iz Češke akademije znanosti te dodaje kako se uzgojem uljane repice uništava voda, tlo i bioraznolikost jer toj biljci treba puno gnojiva i herbicida, navodi france24

Premijerov koncern kontrolira cijeli ciklus uzgoja

Premijer Andrej Babis je vlasnik grupe Agroefort, prehrambenog, kemijskog i energetskog koncerna koji kontrolira cijeli ciklus uzgoja i obrade uljane repice. Pored toga, proizvodi i gnojivo i pesticide te prodaje strojeve za uzgoj i biljku procesuira u biodizel. Zato građani Češke smatraju kako upravo on ima najviše koristi od te kulture. 

Babis je drugi najbogatiji Čeh, a tvrdi da je upravljačka prava nad Agrofertom prenio na zakladu kako bi izbjegao sukob interesa. EU mu nije povjerovala pa je pokrenula istragu o tome odlučuje li Babis kao premijer o suvbvencijama koje potom ubire kao tajkun.  

"Uljana repica je biljka koja se mnogo uzgaja što znači da je manje otporna na nametnike, a to pak znači da joj treba jača kemijska zaštita. Problem s pesticidima je u tome što ostaju na tlu i s kišnicom dospijevaju u podzemne vode gdje ubijaju korisne mikroorganizme", rekao je agronom Petr Havel

Poljoprivrednici zarade dvostruko više nego sa pšenicom

Treba napomenuti kako češki poljoprivrednici nemaju ništa protiv uljane repice jer njezinim uzgojem zarade dvostruko više nego sa pšenicom. Naime, tržište za uljanu repicu je dobro, a tu su i porezne olakšice za proizvodnju biogoriva. 

Skupina nazvana "Za češku prirodu bez uljane repice" ima tisuće poklonika na Facebooku koji tvrde da ne žele da im se zemlja pretvori u "Agrofertistan". 

Havel i Hruska slažu se da je takozvana prva generacija biogoriva beskorisna jer se njima nisu uspjele sniziti štetne emisije staklenika. "Njihova korist za zaštitu okoliša zanemariva je", rekao je Hruška, dodajući kako nije nemoguće da emisije generirane procesuiranjem uljane repice čak i nadmašuju tu korist. 

Osim toga, za prijelaz na drugu generaciju biogoriva, kakva se već zbiva u zapadnoj Europi, češke kompanije tehnološki još nisu spremne. Zato Havel zaključuje kako češka vlada mora krenuti s prijedlozima za postupni prelazak na drugu generaciju biogoriva, a ne spavati. 


Tagovi

Uzgoj uljane repice Češka Jakub Hruska Andrej Babis Intenzivan uzgoj Sukob interesa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]