Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medicinska konoplja
  • 29.09.2015. 10:20

Ulje od konoplje uskoro na listi HZZO-a?

Država treba osigurati sredstva za ustroj znanstvene institucije koja bi 2016. godine započela s uzgojem cvijeta konoplje i njegovog ekstrakta.

  • 900
  • 408
  • 0

Država treba osigurati sredstva za ustroj znanstvene institucije koja bi 2016. godine započela s uzgojem cvijeta konoplje i njegovog ekstrakta. Istaknuli su to članovi Udruge Medicinska konoplja koja se zalaže i za vlastiti kontrolirani uzgoj biljke.

Licenciranje znanstvene ustanove za potrebe sustava, odnosno dozvola uzgoja konoplje u svrhu vlastitog liječenja jer bi se tako pojeftinila cijena lijeka koji bi svima bio dostupniji, dio je Prijedloga modela regulacije uzgoja konoplje za potrebe liječenja, koje su Udruga Medicinska konoplja i Društvo multiple skleroze Primorsko goranske županije (PGŽ) u ponedjeljak uputili Ministarstvu zdravlja.

Model je nastao kao prijedlog grupe udruga oboljelih i onih koji se bave problematikom liječenja konopljom. Inicijatori su istodobno ministarstvu uputili i Primjedbe na nacrt prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept.

Za potrebe vlastitog liječenja devet biljaka u cvjetanju

Potpredsjednik udruge Medicinska konoplja Saša Bajilo predložio je da se za potrebe vlastitog liječenja uzgoji devet biljki u cvjetanju, za koje bi dozvolu dalo regulativno tijelo, a kontrolu bi vršila policija. Licenciranjem znanstvene institucije za uzgoj konoplje postigla bi se visoka kvaliteta lijeka, bila bi jednostavnija i jeftinija njegova kontrola, a stvorio bi se i potencijal za razvoj znanosti. U toj su udruzi predložili da država iz proračuna za 2016. godinu osigura sredstva za ustroj znanstvene institucije koja bi započela sa uzgojem cvijeta konoplje i proizvodnju njegovog ekstrakta, koji bi se distribuirao po ljekarnama.

600 eura za ulje od konoplje

Primjedbe su inicijatori imali i na Odredbu prijedloga Pravilnika o maksimalnoj jediničnoj dozi čistog THC-a od 750 mg mjesečno. To im je, rekli su, neprihvatljivo, jer je doziranje lijeka konoplje individualno, a odredba bi smanjila učinkovitost liječenja. Podršku je prijedlozima dalo i Društvo multiple skleroze PGŽ čiji se predsjednik Vladimir Komparić ponadao kako će se lijek, odnosno ulje od konoplje uvrstiti na listu HZZO-a, što bi smanjilo njegovu cijenu koja se danas kreće oko 600 eura na crnom tržištu. Pristupačnijom cijenom do spasonosnog lijeka.

U 90-ima zatvorena zadnja kudeljara

Pristupačnijom cijenom svi bi, a ponajprije ljudi sa medicinskim dijagnozama poput multiple skleroze, mišićne distrofije i drugih oboljenja imali mogućnost nabavke spasonosnog lijeka koji im ponajprije olakšava grčeve i bolove. Gordan Masnjak inicijator projekta Kronoplja najavio je da će se o toj biljci više saznati u okviru listopadske manifestacije Mystic - Organica Konoplja Live na zagrebačkom velesajmu gdje će se održavati i edukativne radionice.

Istaknuo je kako je uzgoj konoplje, inače plodoredne domicilne biljke, u Hrvatskoj prestao devedesetih godina (tada su zatvorene i posljednje kudeljare konoplje) kada se u Europi radilo baš na njenom uzgoju i širenju u potpori tzv. zelene ekonomije. Konoplja je višestruko korisna biljka koja se osim u građevinskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji pokazala svrsishodnom i u medicini. Ljekovitost joj se krije u cvijetu, a u svijetu postoji preko tisuću njenih vrsta i svaka ima specifični udio aktivnih tvari. Za sada se proučava oko šest fitokanabinoida, a oskudna se klinička ispitivanja provode tek za dvije fito aktivne tvari THC i CBD. Za liječenje oboljelih važan je izbor određene sorte biljke, a za sada su u svim sortama identificirana tek 254 aktivna sastojka.

Uzgoj biljke od Slavonije do Dalmacije

U Hrvatskoj se konoplja može uzgajati od Slavonije do Dalmacije, a sjeme se nabavlja preko Ministarstva poljoprivrede. Prije tri godine, sjemenja konoplje nije bilo pa je sa europske sortne liste kod nas potom zaživjelo više od 40 vrsta, a startalo se i sa 107 hektara zasijanih površina. Ove je godine konopljom zasijano 1.760 hektara, a čak je 181 poduzetnik podnio zahtjev za uzgojem konoplje koja biljnim tvarima poboljšava i kvalitetu tla.


Tagovi

Znanstvene institucije Uzgoj cvijeta konoplje Medicinska konoplja Saša Bajilo Kvaliteta Pravilnik Lijek Ulje od konoplje Vladimir Komparić HZZO THC Gordan Masnjak Kronoplja Kudeljara Zelena ekonomija Uzgoj biljke Kvaliteta tla Dalmacija


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.