Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usjevi
  • 18.01.2021. 15:15

Uloga stanja tla i vremenskih prilika na stabilan prinos usjeva ozimih žitarica

Ječam vrlo racionalno koristi vodu, ali nije sklon tlima s visokim podzemnim vodama niti onima koja imaju nedostatak vlage.

Foto: Suzana Pajić
  • 457
  • 46
  • 0

Usprkos tome što se ozimi ratarski usjevi nalaze u periodu mirovanja postoji potreba njihovog pregleda kako bi se na vrijeme provele potrebne agrotehničke mjere u vrijeme kretanja vegetacijske sezone.

Uspoređujući zabilježene količine oborina na i-Metos uređaju, mjerna postaja Mursko Središće posljednja tri mjeseca 2020. godine s višegodišnjim prosjekom 1990.-2002. godine (podaci DHMZ-mjerna postaja Čakovec) vidljivo je povećanje oborina u mjesecu listopadu i značajno povećanje oborina u mjesecu prosincu 2020. godine.

Tablica 1. Količina oborina

Mjesec Prosjek 1990.-2002.-DHMZ mjerna postaja Čakovec (mm/m²) Oborine 2020.

 

(mm/m²)

Listopad 95,5 131,6
Studeni 76,6 25,8
Prosinac 58,4 103,8

 

Povećana količina oborina uzrokuje ispiranje hraniva u dublje slojeve tla. Korijenov sustav ozimih žitarica nalazi se u plićem sloju tla u vrijeme kretanja proljetnog dijela vegetacijske sezone i usjevi u tom sloju neće imati na raspolaganju dovoljne količine hraniva, naročito dušičnih.

Plodnost i fizikalna svojstva tla također imaju veliku ulogu u ostvarivanju stabilnih prinosa uzgajane vrste. Visina uroda i kvaliteta zrna pivarskog ili običnog ječma ovisna su o genetskim odlikama uzgajanog kultivara, provedenim agrotehničkim mjerama, no veliki utjecaj imaju i vremenske prilike tijekom vegetacijske sezone uzgoja i plodnost tla.

Ječam je najbolje uzgajati na tlima neutralne reakcije

Ovi usjevi preferiraju rastresitija tla osrednje plodnosti s dovoljnim sadržajem humusa. Na tlima kisele reakcije u dosta slučajeva možemo primijetiti propadanje. Ječam je najbolje uzgajati na tlima neutralne reakcije koja imaju pH vrijednost od 6,8-7,2. Zbog plitko razvijenog korijenovog sustava (najpliće od svih žitarica) nisu u mogućnosti koristiti hraniva iz dubljih slojeva tla.

Trenutna dubina razvoja korijenovog sustava 

Ječam vrlo racionalno koristi vodu, ali nije sklon tlima s visokim podzemnim vodama niti onima koja imaju nedostatak vlage. Međutim, u velikom broju slučajeva, poljoprivredni proizvođači uzgajaju ga na tlima slabije plodnosti, lošijih fizikalnih svojstava, nepovoljne pH vrijednosti te lošijeg vodo-zračnog odnosa i stanja vode u tlu.

Pregledom stanja usjeva primijećena je sjetva na području s tlima koja imaju izrazito nisku pH vrijednost. Na parcelama je zamijećeno žućenje i propadanje već pred sam početak mirovanja usjeva.

Mlada biljka ječma na kiselom tlu 

Povećana količina oborina tijekom zimskih mjeseci, osim kiselosti tla uzrokovala je ovakvo stanje. Poljoprivrednim proizvođačima koji žele ostvariti stabilne prinose i dobru kvalitetu uroda bez obzira na uzgajanu vrstu, u interesu je poznavati stanje tla na kojima proizvode.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ozimi ratarski usjevi Uzgoj žitarica Agrotehničke mjere Mirovanje


Autorica

Suzana Pajić

Više [+]

Suzana Pajić, diplomirana je inženjerka agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.