Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja Bc Instituta
  • 06.06.2019. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Lovas

Unatoč previše oborina Bc strne žitarice i dalje obećavaju odlične urode

Naš moto je rodnost, stabilnost i kvaliteta. Želimo ponuditi tržištu sorte koje ostvaraju visoke prinose, uzimajući u obzir loše i neuobičajene vremenske prilike i klimatske promjene, rekao je dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta na Danu polja strnih žitarica.

Foto: Bc Institut
  • 858
  • 129
  • 0

Stanje s pšenicom je za sada dosta dobro na istoku Hrvatske. I u ovim ekstremnim uvjetima, Srijem se pokazuje kao prostor idealan za uzgoj žitarica. Uvjerili smo se u to na Danu polja strnih žitarica zagrebačkog Bc Instituta, održanom u Lovasu gdje se tradicionalno pokusima provjeravaju sorte ovoga instituta. Dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave ove sjemenarske kuće i oplemenjivač ozime pšenice, pred seoskim je domom u Lovasu, gdje su održana predavanja, bio jasan.

"Stanje je dobro, ali ćemo pravu vrijednost vidjeti nakon žetve. Ujedno ćemo vidjeti i hoće li se pojaviti zbog vlage neke bolesti koje bi mogle poremetiti sadašnje stanje", naglasio je dr.sc. Ikić.

Sorte koje unatoč vremenskim (ne)prilikama pružaju stabilnost

Miroslav Knežević, direktor Agrotovarnika, domaćina Dana polja, istaknuo je da su na vrijeme reagirali kada su to meteorološki uvjeti dozvoljavali, ali i zahvaljujući tome jer su se dobro opskrbili kvalitetnom i suvremenom mehanizacijom kojom mogu brzo reagirati i odraditi poslove na vrijeme.

Usjevi u Lovasu, unatoč lošem vremenu, su u jako dobrom stanju (Foto: Damir Rukovanjski)

Okupljeni poljoprivrednici, a i stručnjaci Bc Instituta pretpostavljaju da će žetva kasniti desetak do 15 dana, ali izražavaju i bojazan zbog pojave bolesti. "Naš moto je rodnost, stabilnost i kvaliteta. Želimo ponuditi tržištu sorte koje ostvaraju visoke prinose. Ono što je posebno bitno je da uzimajući u obzir loše i neuobičajene vremenske prilike i klimatske promjene te sorte moraju pružiti stabilnost u proizvodnji", rekao je dr.sc. Ikić na pokusnim poljima gdje smo se po prvi puta upoznali se i s novim sortama kao što su BC Opsesija, BC Zorica i BC Snaša.

Vrijeme je učinilo svoje, žetva uljane repice ove godine neće biti prije 1. srpnja

O sorti Snaša, Marko Maričević, koji je goste i vodio kroz pokusna polja, je u šali rekao da kao i svaka Snaša i ova puno obećava. "Doista jedan dobar genetski potencijal, koji sada testiramo po cijeloj Hrvatskoj prije nego li krenemo u ozbiljniju sjemensku proizvodnju", rekao je Maričević na poljima kod Lovasa.

U Bc institutu ističu važnosti i njihovih sorti ječma, raži, zobi i tritikalea. Na pokusima smo vidjeli stanje ozimih ječmova BC Favorit, BC Srećko, BC Bosut, BC Gospodar i BC Vedran. I redom su oni u doista dobrom stanju te kada su u pitanju ječmovi, do žetve ih više ništa ne bi trebalo iznenaditi. Poljoprivrednicima je prezentirana i sorta zobi BC Marta, koja je bijela zob intenzivnog tipa i visoke nutritivne vrijednosti visine do 95 cm, a ima i vrlo dobru otpornost na polijeganje.

Povratak pira 

Ozimi pir također polako, ali sve više zauzima mjesto kod naših ratara. Pir je najstarija poznata vrsta žitarica, slatko-orašastog okusa i bliski srodnik današnje pšenice. Sadrži niske količine glutena koji predstavlja veliki problem za osobe koje pate od celijakije – netolerancije na gluten. U svom sastavu sadrži veliki udio proteina, masti, ugljikohidrata te brojnih vitamina (vitamin A, vitamin C, vitamine B skupine), brojne mikronutritijente poput kalcija, kobalta, željeza, fosfora, magnezija, kalija, bakra, selena i dr. Zbog velikog udjela vlakana izuzetno povoljno djeluje na probavu.

Povratak pira (Foto: Damir Rukovanjski)

Sorta BC Vigor je ozimi pravi pir. Drevna krušarica pljevičastog i hranjivog zrna za modernu ekološku poljoprivredu. Naraste od 126 do 134 cm i zadovoljavajuće je otporna na polijeganje, a sije se čak i do kraja studenog.


Fotoprilog


Tagovi

BC Institut Lovas Strne žitarice Dan polja strnih žitarica


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]