Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest poljoprivrednicima
  • 29.06.2015. 15:00
  • Vukovarsko-srijemska

Uništavajte ambroziju i abutilon

Obavijest Savjetodavne službe poljoprivrednicima.

  • 595
  • 18
  • 0

Ambrozija ili limundžik ili partizanka (Ambrosia artemisifolia) je prisutan i opasan korov u našem kraju. Biljka je jednogodišnja što znači da se širi sjemenom. Dug joj je period klijanja, odnosno niče tijekom cijeloga ljeta, stoga je otežano njezino suzbijanje i mnogi je herbicidi ne uspiju uništiti.

Cvjetovi su skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhu stabljike i grana. Cvjetaju od srpnja do rujna, a sjeme zrije od rujna do listopada. Karakteristična joj je velika proizvodnja polena koji izaziva alergije kod ljudi i životinja.

Korov je prisutan u okopavinama duhana, suncokreta, kukuruza, soje, šećerne repe i krumpira, ali i vrtovima i putevima te rubovima parcela, kanalima i ostalim nepoljoprivrednim površinama. Poljoprivrednicima su poznati problemi koje izaziva ovaj korov, primjerice oduzimanje hranjiva i vode kulturnoj biljci te obavljaju zaštitu svojih kultura pomoću kemijskih, agrotehničkih i mehaničkih načina.

Problem predstavljaju i nepoljoprivredne površine, na kojima u ljetnim mjesecima također možemo vidjeti izrasle i procvjetale biljke ambrozije. Stoga apeliramo na poljoprivrednike, ali i sve ostale građane, vlasnike i korisnike voćnjaka, vrtova, vikendica i sličnih površina koje su omeđene kanalima i putovima, da unište ovaj opasan korov u ranijoj fazi rasta odnosno dok je još mali i tek niče, jer su sve kasnije mjere zaštite efikasnije i lakša je primjena. Nikako ne dopustite da se rascvjeta i stvori sjeme te tako nastavi širenje i u slijedećoj godini. Kod mehaničkog suzbijanja, nemojte samo odsijecati vrhove, jer se i iz bočnih grana nastavlja rast, već iščupajte cijelu biljku iz tla.

Napomena: U kontrolama koje provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kod mjera višestruke sukladnosti, na kontroliranim parcelama posebno se obraća pozornost na pristunost ambrozije i abutilona. Zato ih je važno suzbijati na svim parcelama.

Mira Živković, dipl. inž.
mira.zivkovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Ambrozija Limundžik Partizanka Ambrosia artemisifolia Korov Polen Alergije Okopavine Nepoljoprivredne površine Kontrolirane parcele Abutilon Mira Živković


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P