Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralna gnojiva
  • 18.06.2015. 16:20

Upitna budućnost mineralnih gnojiva?

Dostupnost mineralnih gnojiva presudna je karika koja jamči sigurnost hrane. Istovremeno, podaci o rezervama sirovina ostaju nepouzdani, a resursi su koncentrirani u malom broju zemalja

Foto: depositphotos.com/OlafSpeier
  • 746
  • 62
  • 0

Iako su se posljednjih nekoliko godina znanstvenici i političari, aktivnosti uglavnom usmjeravali na troškove koje izaziva onečišćenje okoliša izazvano intenzivnom uporabom mineralnih gnojiva, ono o čemu se rijetko razmišlja jest činjenica da je europskim farmerima i u budućnosti potrebno osigurati njihovu dostupnost.

Iako intenzivno korištenje mineralnih gnojiva predstavlja probleme održivosti, kao što su visoki troškovi zaštite okoliša i stvaranje stakleničkih plinova (dušični oksid), industija mineralnih gnojiva također je suočena s pitanjem pristupa prirodnim resursima.

Ovisnost o neobnovljivim mineralnim sirovinama

Industrija gnojiva doista ovisi o iskorištavanju neobnovljivih mineralnih sirovina te je njihova dostupnost također predmet velikih pritisaka i prijepora zbog važnih ekonomskih i geopolitičkih interesa koji su pri tome uključeni.

Bazu gnojiva RH pogledaj ovdje!

Iako se utjecaj primjene mineralnih gnojiva na okoliš već duže vrijeme ispituje, važnost fizičke održivosti resursa potrebnih za njihovu proizvodnju tek je odnedavna uočena kao od pitanje od krucijalne važnosti. Po tom pitanju očekuje se da će se ovaj sektor u EU susresti s brojnim problemima.

Dostupnost mineralnih gnojiva: ključni izazov za poljoprivredu

Na prostoru Europske unije generalno vlada nedostatak prirodnih resursa, izuzev u slučaju kalija. Proizvođači mineralnih gnojiva moraju uvoziti većinu sirovina koje zahtijevaju, ali osim što je njihova cijena nedavno porasla, i njihova dugoročna dostupnost sada postaje predmet dvojbi. Ipak, neke informacije pokazuju je da je rizik od iscrpljivanja tih sredstava nije dokazan, barem što se tiče srednjoročnog razdoblja, piše Francuski institut za poljoprivredna istraživanja, infra.fr.

Ovo pitanje ipak treba uzeti s pažnjom. Jer dostupnost mineralnih gnojiva presudna je karika koja jamči sigurnost hrane. Istovremeno, podaci o rezervama ostaju nepouzdani, a resursi su koncentrirani u malom broju zemalja. Relativna količina tih sredstava ne znači da će njihove isporuke nužno biti dostupne u svim dijelovima svijeta kojima bi to pitanje moglo biti od velikog značaja.

Neizvjesna budućnost predmetom velikih geopolitičkih pritisaka

Od 2008. godine cijene mineralnih gnojiva i sirovina potrebnih za njihovu proizvodnju znatno su se povećale zbog kombinacije više faktora: znatnog porasta troškova energije, kontinuirane dinamike svjetske potražnje, nedostatka ulaganja u ekstrakcijsku industriju te koncentracije resursa na točno određena područja.

Iako nedavna ulaganja obećavaju poboljšanje ravnoteže između ponude i potražnje, kakvo će dugoročno biti stanje i dalje ostaje vrlo velika nepoznanica. Dostupnost mineralnih gnojiva europskim poljoprivrednicima, morat će se stoga detaljno pratiti, budući da njihova opskrba ovisi o zemljama s ponekad složenim geopolitičkim kontekstima (Rusija, Bliski Istok, Sjeverna Afrika).

Foto: depositphotos.com/OlafSpeier


Tagovi

Mineralna gnojiva Onečišćenje okoliša Neobnovljivi izvori energije Resursi Industrija gnojiva Europska unija Sirovine Troškovi energije Poljoprivreda


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]