Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje pšenice
  • 02.06.2022. 10:30

Usjevi pšenice u dobrom zdravstvenom stanju - najbitnije je kako će se zrno naliti

Još je teško prognozirati je li stanje trenutnih kiša pomalo zakašnjelo. Važno je hoće li visoke temperature u određenom trenutku prekinuti vegetaciju, pojašnjava dr. sc. Valentina Španić

Foto: Valentina Španić
  • 1.315
  • 157
  • 0

Nakon obilnih oborina proteklih dana, a ponegdje i tuče te jakog vjetra koji su na nekim mjestima polegli usjeve, mnogi se ratari pitaju što će biti sa pšenicom koja je ove godine već pretrpjela vremenske nepogode. 

No, dr. sc. Valentina Španić s Poljoprivrednog instituta u Osijeku kaže kako su usjevi za sada u dobrom zdravstvenom stanju, bez većih pojavnosti bolesti, pogotovo ako su tretirani u fazi vlatanja. 

Rano je za prognoze

"Moguće je da su negdje rijeđeg sklopa obzirom na sušne periode tijekom sjetvenog perioda i početkom 2022. godine. Još uvijek je prerano za prognoze uroda zrna. Sada je najbitnije kako će se ono naliti i hoće li visoke temperature u određenom trenutku prekinuti vegetaciju", pojašnjava. 

Dodaje da je moguće da će sorte ozime pšenice s boljom usisnom moći korijena, bržom translokacijom asimilata te bržim nalijevanjem zrna ostvariti i veće urode.

Podsjeća kako se tijekom svibnja pojavio period sušnog razdoblja, kada je palo svega cca. 5-20 mm oborina na području Osijeka te je pšenica pretrpjela vodni deficit u periodu kada dolazi do oplodnje. "Još je teško prognozirati je li stanje trenutnih kiša pomalo zakašnjelo. U svakom slučaju, proizvođači su trebali zaštiti usjeve pšenice fungicidima u fazi lista zastavičara, ali i u cvatnji, koja je jedan od najosjetljivijih stadija za razvoj bolesti fuzarijska palež klasa", upozorava.  

Pšenica se čvrsto drži

Zaštitu fungicidima je već trebalo napraviti

Naime, uzročnik ove bolesti se najčešće razvija pri nešto višim temperaturama, uz povišenu vlagu. "Treba imati na umu da se ova bolest može razviti od cvatnje pa sve do pune zriobe, ali uzrokovat će manje štete što se kasnije pojavi", ističe Španić uz napomenu da bi bilo dobro da je zaštita fungicidima već obavljena jer su biljke pšenice formirale zrno, a najavljene kiše mogu doprinijeti razvoju i drugih bolesti poput Septorie nodorum

Vladimir Vukadinović: Na pšenici se ove godine neće zaraditi, bit će je malo

Što se tiče kukaca, kaže, nešto je veća pojavnost Leme melanope te je usjeve trebalo tretirati i insekticidima.


Tagovi

Stanje pšenice Valentina Španić Poljoprivredni institut Osijek Polijeganje pšenice Fuzarijska palež klasa Septoria nodorum Lema melanopa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.