Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 02.12.2019. 12:00

Usporen izvoz ruske pšenice

Rusija je u rujnu izvezla 4,2 milijuna tona pšenice ili 15% manje nego u rujnu i 7% manje nego u listopadu prošle godine.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko
  • 539
  • 30
  • 0

Prema službenim podacima, Rusija je u rujnu izvezla 4,2 milijuna tona pšenice ili 15% manje nego u rujnu i 7% manje nego u listopadu prošle godine, prenosi UkrAgroConsult.

Turska je postala najveći uvoznik ove sezone - kupila je dvostruko više ruskih žitarica nego u istom periodu prošle sezone.

Pored toga, trend rasta nastavlja se u sljedećim zemljama: Azerbejdžan - tri puta više nego u 2018/19, Izrael - za 4%, Bangladeš - za 1%.

Izvoz na većinu drugih destinacija pao je u odnosu na navedeno razdoblje prošle godine: Egipat: 32%, Vijetnam: 53%, EU: 48%, Nigerija: 33%.

Pad izvoza graška

Ukrajina je u prva četiri mjeseca ove godine izvezla 20% manje graška nego u istom periodu u 2018/19. i za 47% ispod rekordne količine u 2017/18, prenosi UkrAgroConsult.

U listopadu je zabilježeno smanjenje isporuka u EU - 24% manje nego prošle godine. Pored Europske unije, sljedeće zemlje smanjile su kupovinu: Pakistan (-62%), Malezija (-21%).

Povećan je izvoz na sljedeća tržišta: Indiju (+ 77% na godišnjoj razini), Šri Lanku (+ 30%), Nepal (+ 36%), Tajland - 5.500 tona u odnosu na 500 tona tijekom protekle sezone.

Ukrajina - prinos kukuruza niži za 7% u odnosu na prošlu godinu

Prema najnovijem ažuriranju, sjetva ozime pšenice okončana je na 95,1%. Površina pod uljanom repicom već je za 9.700 ha iznad prognozirane i za 5,2% veća u usporedbi s godišnjim prosjekom, navodi Black Sea Grain.

Za žetvu je preostalo još 147.000 ha kukuruza i za 11,7% je ispred prošlogodišnje dok je prinos smanjen za 7,2%. Žetva prosa je gotovo završena, preostalo je još 1.000 ha.

Žetva suncokreta i soje skoro je završena, pri čemu je preostalo 32.000  i 9.000 hektara za požnjeti.

Kazahstan počeo izvoziti ulje u Kinu i Rusiju

Fjodorovski prerađivački kapacitet (Kostanai, Kazahstan) započeo je isporuku biljnih ulja u Kinu i Rusiju, izvještava UkrAgroConsult.

Ove godine tvornica je već proizvela 650 tona lanenog i 380 tona suncokretovog ulja. Većina proizvoda bit će isporučena u inozemstvo.

Postrojenje je počelo s radom u 2018. godini, a ulaganja u izgradnju do tada su iznosila više od 5,15 milijuna američkih dolara.

Prerađivački kapaciteti u Metiopolu potpuno osuvremenjeni

Prema planu naknadne opremljenosti i dogradnje postrojenja za ekstrakciju ulja u Melitopolu (Ukrajina), objekti će se rekonstruirati korak po korak, uvođenjem inovativnih tehnologija za životnu sredinu i uštedu energije. Predviđeno je da se udvostruči proizvodnja i poboljša kvaliteta proizvoda.

Kapacitet za preradu povećat će se na 1.000 tona/dan za suncokret, 800 tona dnevno za uljanu repicu i 500 t/dan za soju.

Pored obnavljanja postojećih postrojenja i infrastrukture tvornice, planira se izgradnja linije za granulaciju obroka i skladišta za prerađevine, prenosi UkrAgroConsult.

Ukrajinskim proizvođačima odobren izvoz uljane repice i meda u Kinu

Delegacija iz Ukrajine postigla je niz dogovora o izvozu svojih proizvoda na kinesko tržište. Stranke su potpisale dva protokola o reguliranju pogača od uljane repice i meda, rekao je Taras Kačka, zamjenik ministra za razvoj ekonomije, trgovine i poljoprivrede, trgovinski predstavnik ove države.

Prema njemu, Ukrajina i Kina dovršili su odobrenje protokola o izvozu mesa peradi.

"Sastanak s Generalnom carinskom upravom Narodne Republike Kine bio je uspješan. Razgovarali smo o našim akcijama na svim robnim artiklima, uključujući mliječne proizvode, pšenicu, ječam, grašak, grah, orahe, trešnje, borovnice, ribu. Rad na organizaciji izvoza svih ovih proizvoda znatno se intenzivira", navodi on.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Pad izvoza Povećan izvoz graška Žetva kukuruza Inovativne tehnologije Postrojenja za preradu Uljane pogače


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]