Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrijska konoplja
  • 14.07.2019. 18:00

Uzgoj industrijske konoplje se isplati tri puta više nego uzgoj kukuruza

Konoplja se može uspešno uzgajati iza različitih predusjeva, u pogledu kojih nema posebne zahtjeve. Bitno je da zemljište bude u dobroj kondiciji, bogato vlagom i hranjivim materijama. Međutim, konoplja se može uspešno uzgajati i u monokulturi, dvije do tri godine, bez značajnijeg smanjenja prinosa.

Foto: Maja Timotijević
  • 4.889
  • 142
  • 0

Ideja da pišemo o ovoj temi potekla je upravo od velikog broja čitatelja koji su zainteresovani za agrotehničke mjere u guzgoju konoplje, a od naše smo sagovornice, dr Maje Timotijević, predsjednicom Udruženja proizvođača i prerađivača alternativnih biljnih vrsta Konoplja iz Novog Sada, dobili korisne smjernice za uzgoj ove kulture. 

Konoplja se može uspešno uzgajati iza različitih predusjeva, u pogledu kojih nema posebne zahtjeve. Bitno je da zemljište bude u dobroj kondiciji, bogato vlagom i hranjivim materijama. Međutim, konoplja se može uspešno uzgajati i u monokulturi, dvije do tri godine, bez značajnijeg smanjenja prinosa. Uslov je obilnije đubrenje stajnjakom, ali je potrebno obratiti pažnju na pojavu štetočina, prije svega - konopljinog buvača.

Za uspješan uzgoj neophodna je kvalitetna predsjetvena priprema zemljišta 

Sa druge strane, konoplja ima velike zahtjeve u pogledu obrade zemljišta, što proizilazi iz njenih bioloških osobina - relativno slabo razvijenog korijenovog sistema i velikog prinosa nadzemne mase u kratkom periodu. Za uspješan uzgoj neophodno je da predsjetvena priprema zemljišta bude izvedena veoma kvalitetno, velike dubine između 25-50cm. Zemljište nakon obrade mora biti ravno, bez korova mrvičaste strukture, jer se samo tako obezbjeđuje ujednačeno nicanje porasta.

Konoplja ima velike zahtjeve u pogledu obrade zemljišta

Sjetva konoplje od polovine aprila do polovine maja

Termin sjetve konoplje je u periodu od polovine aprila do polovine maja, u zavisnosti od toga zbog čega se konoplja uzgaja. Zauzgoj konoplje radi vlakana ili cvijeta, pogodna je sjetva polovinom aprila, a žetva je polovinom avgusta. Ukoliko se konoplja uzgaja radi proizvodnje zrna, optimalan termin sjetve je kraj aprila do polovine maja. Sjetva nakon prvog maja preporučuje se ukoliko se konoplja sijje radi zrna žitnom sijačicom na međuredni razmak od 25cm, sa razmakom od 2,5cm između biljaka. Gusta ili kasnija sjetva utiče da biljke budu nižeg rasta i manje debljine. Dubina sjetve ne bi trebalo da prelazi 3cm.

Potrebna količina sjemena takođe zavisi od svrhe uzgoja:

  • za zrno 20-25kg/ha
  • cvijet 10-15kg/ha
  • stabljiku 40-50kg/ha

Njega usjeva kod guste i širokoredne sjetve

Kod guste sjetve (međuredni razmak od 12,5-25cm), nije potreban ulazak mehanizacije na parcelu iz razloga što gust usjev uspješno uguši korov. Kod guste sadnje, biljke su tanke i visoke sa kratkim granama u gornjoj visini stabla.

Kod širokoredne sjetve (međuredni razmak od 50-70cm) radi uništavanja korova i poboljšanja vazdušnog režima zemljišta u zoni korjenovog sistema biljaka, potrebno je izvršiti bar jedno međuredno špartanje. Špartanje je potrebno obaviti do faze kada mehanizacija neće oštetiti biljke.

Ukoliko je sjetva izvršena u široke redove potrebno je izvršiti odsjecanje vrhova (pinciranje) i to kada su biljke visine 30-50cm. Pinciranje podrazumijeva da se porast jednostavno pokosi podignutom traktorskom kosom, tako da se skinu samo vrhovi biljaka. Ovom mjerom se potencira grananje i na svakoj biljci dobije se 2-6 produktivnih grana. Na ovaj način se bez smanjenja prinosa cvjeta ili zrna postiže manja visina biljaka, grane su tanje i lakše za žetvu.

U BiH je legalno uzgajati industrijsku konoplju?

Žetva konoplje

Konoplja se sa aspekta poljoprivrednih mašina svrstava u kategoriju specijalnih kultura. Uzgaja se na malim površinama i teži se primjeni mašina koje se koriste za masovne kulture. Zbog male potražnje za njima, mašine specijalizovane za konoplju su veoma skupe.

Ukoliko je žetva veoma rana, prinos stabla je veći, dok sa sazrijevanjem zrna prinos stabla polako opada dok prinos vlakna ostaje stabilan, tako da je procenat vlakana veći u kasnijim žetvama. Optimalno vrijeme za žetvu konoplje za vlakno u našim uslovima je sredina augusta.

Specifičnost žetve konoplje za zrno je njeno izvođenje aksijalnim kombajnom, jer on ima bubnjeve u pravcu kretanja, pa ne dolazi do zamotavanja vlakana na kombajnu. Za branje cvijeta potreban je berač, specijalna mašina za konoplju. Kod proizvodnje zrna prinos je veći sa kasnijom sjetvom, tako da je optimalno vrijeme žetve otprilike 40 dana nakon punog cvjetanja biljaka, tj. polovina septembra. Žetva treba da bude izvršena tokom 4-5 dana oko optimalnog datuma zrelosti zrna.

Tradicionalni metod žetve primenjuje se kod šireg razmaka (oko 70cm), ukoliko se biljke ne pinciraju dobijaju se robusne razgranate biljke visine i do četiri metra.

Kod proizvodnje zrna prinos je veći sa kasnijom setvom

Minimalna površina za uzgoj konoplje je 0,5 ha

"Minimalna površina za uzgoj konoplje je 0,5 ha. Prinos konoplje je različit, u zavisnosti da li je ona sijana za cvijet, za zrno ili stabljiku. U prinos zrna bude 300-1000kg/ha, suvog cvjeta 200-1000kg/ha, a stabljike 8-10t/ha. Naravno ako se uzgaja za cvijet, prinos zrna je manji i obrnuto. Cijela biljka konoplje može da se iskoristi", objašnjava Timotijević.

Ekonomska isplativost konoplje je pitanje za koje je nezahvalno dati odgovor, kaže naša sagovornica. Opšta računica može da bude, da se isplati tri puta više nego kukuruz. 


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: - | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Porijeklom je iz srednje Azije.... Više [+]

Tagovi

Konoplja Industrijska konoplja Uzgoj konoplje Konopljin buvač Maja Timotijević


Autorica

Julijana Radenković

Više [+]

Master diplomirani agroekonomist. Autorica nekoliko znanstvenih radova. Moto: "Tko hoće nešto učiniti, nađe način, a tko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.