Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj riže
  • 23.06.2022. 07:30

Uzgoj riže na suho - štedi vodu i daje dobre prinose?

Granica uzgoja riže na sjeveru Europe se sve više pomiče, a najzanimljivije su brdske sorte koje ne zahtijevaju potapanje polja

Foto: Depositphotos/Imagemore
  • 814
  • 62
  • 0

U posljednja dva desetljeća u Europi se sve više uzgaja suha riža, bez potapanja polja. Promjenom klimatskih uvjeta gornja granica uzgoja se pomiče na sjever pa sada uzgajivače imamo i u Austriji.

Ovakva tehnika ne zahtijeva velike količine vode i zbog tog ima mali utjecaj na životnu sredinu, smanjuje troškove i eliminira korove s kojima se stalno bore poljoprivrednici koji se bave ekološkom proizvodnjom.

Štedi vodu i daje dobre prinose

Prije sjetve obavlja se priprema zemljišta. To možemo napraviti konvencionalnom, klasičnom, metodom kao pripremu za kukuruz, a drugi je minimalna tehnika obrade.

Zahvaljujući osobinama riže, minimalni način obrade je našao mnogo poklonika, ali zahtjeva posjedovanje specijalnih poljoprivrednih strojeva. Tako se smanjuju troškovi proizvodnje te skraćuje vrijeme. Najvažnije je da se ostaci prethodnog usjeva usitne i plitko zaoru. To će povećati sadržaj organske tvari u tlu. Priprema zemlje ne treba biti dublja od 15 cm, ali trebamo površinu izravnati s blagim nagibom.

Dobra u plodoredu

Pokazalo se da je uvođenje riže u plodored vrlo dobro, naročito kada se rotira sa pšenicom, kukuruzom i mahunarkama.

Plodored je posebno važan u vremenima skupog repromaterijala

Sjetva se obavlja običnim sijačicama u uske redove tijekom proljeća, u travnju i svibnju, u vlažnu zemlju na dubinu od 2 do 3 cm. Za nicanje je neophodna temperatura iznad 12ºC, a optimalne za rast i razvoj su iznad 20ºC. Najzanimljivije su brdske sorte koje dobro podnose niske temperaturne vrijednosti, imaju kratak vegetacijski period i njih nije potrebno uzgajati u potopljenim poljima. Količina sjemena se kreće i do 240kg/ha. Kada sjetvu obavljamo u uske redove manja je zakorovljenost.

Kada sjetvu obavljamo u uske redove manja je zakorovljenost (Foto: Depositphotos/Imagemore)

U ovakvom sustavu uzgoja riže se potroši oko 40 posto manje vode nego za kukuruz. Navodnjavanje se obavlja kada biljke imaju između tri do četiri lista. Ovo je kritična faza kada je vlaga u tlu prijeko potrebna. 

Uz pravovremeno navodnjavanje i sprečavanje razvoja korova, prosječan prinos se kreće oko 8 t/ha. Ekološka riža uzgojena na ovaj način postiže zadovoljavajuću cijenu, a subvencije od strane pojedinih država dodatno povećavaju financijsku isplativost.

U Europi je Italija najveći proizvođač riže, ali se to ondje radi na potopljenim poljima. 


Povezana biljna vrsta

Riža

Riža

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Riža se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za prehranu ljudi jer je lako probavljiva, blago djeluje na probavni trakt i ne izaziva poteškoće u probavi. Rižu u trgovinama... Više [+]

Tagovi

Riža Sjetva riže Plodored Uzgoj riže Riža u Europi Ekološka proizvodnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.