Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijepljenje tla
  • 26.07.2013.

Veći prinosi i bolja struktura zemljišta

Veći prinosi i bolja struktura zemljišta preparatom za cijepljenje tla: Phylazonit® od sada i u Hrvatskoj

  • 1.810
  • 180
  • 0

Poljoprivredni proizvođači se u zadnje vrijeme sve češće suočavaju s izazovima, koji zahtijevaju vrhunsko stručno znanje i bogato iskustvo. Preduvjet za ekonomičnu i ekološki prihvatljivu biljnu proizvodnju je da se hranjive tvari stave na raspolaganje biljkama u onoj količini, koja im je potrebna i u onom trenutku kada im je potrebna. Ova tema je posebno aktualna zbog "neuobičajenih" uvjeta zadnje dvije godine, gdje smo 2012. godine zabilježili katastrofalnu sušu, a ove 2013. su nam prinosi podbacili iako je pšenica do žetve izgledala odlično.

Smanjena primjena stajskog gnoja, loš omjer ratarstva i stočarstva, promjene u omjerima ishrane bilja i sve veći očekivani prinosi upućuju nas na to da nešto moramo promijeniti. Moramo promijeniti naše navike i okrenuti se novim tehnologijama. Sa ekonomskog i ekološkog aspekta je ishrana bilja, a unutar toga i nadoknada makroelemenata - dušika, fosfora i kalija, zasigurno jedna od najvažnijih čimbenika biljne proizvodnje oko koje se vode žustre rasprave.

Razvijen korjenski sustav

Jedna od najnovijih tehnoloških mjera, koja predstavlja potpunu novu filozofiju u biljnoj proizvodnji, je "cijepljenje tla", preko kojeg se velike količine živih mikroorganizama, prvenstveno bakterija, ciljano unose u tlo.

Phylazonit je preparat za cijepljenje tla, koje je u Mađarskoj patentirano prije 30 godina i koje primjenjuju više tisuća zadovoljnih korisnika na više stotina tisuća hektara površine u Mađarskoj, Ukrajini, Rumunjskoj, Slovačkoj i drugim zemljama od sada je dostupan i u Hrvatskoj.

Kako djeluje i što sve trebamo znati o Phylazonit-u

Za ishranu bilja, za nadoknadu hranjivih tvari, za rast i razvoj biljaka ključnu i neizostavno važnu ulogu imaju korisne bakterije koje žive u tlu. Cijepljenjem tla unosimo tzv. rizobakterije, koji stimuliraju rast i razvoj biljaka, na način da stimuliraju aktivnost izvorne mikroflore i pospješuju mikrobiološku interakciju u tlu te na taj način djeluju izuzetno povoljno na biljke:

  • Pospješuju ravnomjernije i brže klijanje sjemena, razvoj jačeg korijena i općenito poboljšavaju rast i razvoj biljaka
  • Zbog ujednačenog razvoja biljaka, ujednačenije je i oprašivanje i sazrijevanje plodova
  • Zahvaljujući njihovoj biološkoj aktivnosti, oni pronalaze makroelemente (npr. fosfor i kalij itd.) koji se nalaze u tlu u vezanom obliku u raznim kemijskim spojevima i pretvaraju ih u oblik u kojem ih biljke mogu preuzeti i iskoristiti.
  • Vežu dušik iz zraka i pretvaraju ga u oblik u kojem ga biljke mogu preuzeti i iskoristiti. Na taj način osiguravaju značajnu količinu dušika potrebnu biljkama.
  • Ubrzavaju razgradnju žetvenih ostataka, pospješuju stvaranje humusa te pretvaraju hranjive tvari u biljkama prihvatljiv mineralni oblik.
  • Imaju jako dobar učinak kod rehabilitacije zagađenih zemljišta i površina koje su duže vrijeme stajale pod vodom
  • Čine biljke otpornijima na ekstremne uvjete - previsoke ili preniske temperature, sušu, prekomjernu vlagu itd. - i na taj način osiguravaju stabilne prinose i predvidivu ekonomsku računicu
  • Osiguravaju veće prinose i kvalitetnije proizvode (veću hektolitarsku težinu zrna, veći sadržaj šećera, proteina, ulja itd.) i sve to na ekološki prihvatljiv i ekonomičan način
  • Poboljšavaju pH vrijednost i strukturu tla. Tlo postaje rahlo i lakše se obrađuje.
  • Phylazonit je potpuno ekološki proizvod , ne sadrži nikakve štetne tvari, niti teške metale i stoga je pogodan i za ekološku - BIO proizvodnju

Phylazonit cjepivo svoje povoljno djelovanje ispoljava zahvaljujući tome što u sebi sadrži bezopasne sojeve korisnih rizobakterija:

Azotobacter croococcum veže dušik iz zraka i time povećava koncentraciju iona amonijaka, u rizosferi (u neposrednoj blizini korijena). Veliki dio tih iona se uslijed djelovanja bakterija koji izazivaju nitrifikaciju, pretvara u ione nitrata i time povećava količinu dušika u tlu, koji je biljkama dostupan.

Bacillus megaterium je drugi soj bakterija u Phylazonitu koja ima sposobnost mobilizacije fosfora. Njihova uloga u tlu i njihov povoljan utjecaj na druge bakterije u tlu osiguravaju bolju opskrbljenost biljaka fosforom.

Polje suncokreta prihranjivano Phylazonitom

Pseudomonas putida ima sposobnost razgradnje celuloze, pomaže u stvaranju humusa i oslobađa vezani kalij koji se nalazi u tlu. Štiti biljku od štetnih mikroorganizama jer sprječava njihovo približavanje biljkama.

Primjenom Phylazonit a može se smanjiti količina mineralnih gnojiva, a istovremeno se povećava i učinak mineralnih gnojiva u tlu.

Optimalno djelovanje Phylazonita se postiže prije sjetve neposrednom aplikacijom i inkorporacijom na dubinu sjetve.

Djeluje samostalno uslijed stimulativnih rizobakterija i dodatno štiti biljku na način da stimulira izvornu mikrofloru tla, povećava količinu vitamina i hranjivih tvari u tlu, poboljšava stvaranje humusa te mineralizacijom odnosno razgradnjom žetvenih ostataka osigurava izuzetno korisno djelovanje u biljnoj proizvodnji. Ovi čimbenici zajedno mogu znatno povećati prinos, poboljšati kvalitetu plodova i poboljšati strukturu tla.

Poboljšanje strukture tla je jako važno iz više razloga

  • Rahlije tlo se lakše obrađuje, smanjuje se potrebna pogonska snaga strojeva i ostvaruju se značajne uštede na gorivu
  • Na rahlom tlu biljke lakše razvijaju razgranatije korijenje, koje lakše prodire u dublje slojeve, a time je bolje preuzimanje hranjivih tvari i vode. Smanjuje se osjetljivost biljaka na sušu.
  • Poboljšava se vodni režim tla, što je jako važno u ovim godinama kada doživljavamo ekstremne uvjete. U sušnim uvjetima tlo mora imati sposobnost zadržavanja vlage i smanjiti isparavanje a u uvjetima sa previše vlage tlo mora imati sposobnost propuštanja viška vode u dublje slojeve.
  • Poboljšava se toplinski režim tla, na taj način da se osigurava optimalna temperatura tla za mikroorganizme i biljke. Kada se u proljeće tlo lakše i brže zagrijava, bakterije se ranije aktiviraju te ujedno i ranije aktiviraju svoje povoljno djelovanje, poboljšavaju busanje ozimih usjeva te ubrzavaju nicanje proljetnih kultura. Stanje tla nekada ne dozvoljava da se u rano proljeće traktorom uđe u njivu i nije moguća pravovremena prihrana mineralnim gnojivima, ali bakterije, koje su prethodne jeseni unešene u tlo već „rade punom parom“. Zbog bolje strukture tla ono se krajem jeseni sporije hladi i tako se produžuje povoljno djelovanje mikroorganizama u tlu.
  • Poboljšava se i zračni režim tla. Prozračno, porozno tlo je neizostavno za aktivno djelovanje mikroorganizama, kojima je kisik iz zraka prijeko potreban za život.

Kako tretirati žetvene ostatke ?

Iako je slama danas postala cijenjena roba, ne smijemo zaboraviti da u onim poljoprivrednim gospodarstvima, kod kojih se na mjesto sakupljene slame ili drugih žetvenih ostataka ne dodaje stajski gnoj, tamo su žetveni ostatci (npr. kukuruz, suncokret, repica) jedini i najvažniji izvor organskih tvari i bioloških hranjiva.

Žetveni ostatci sadržavaju svu količinu hranjivih tvari, koju je biljka primila iz tla i koju nismo odvezli sa njive u plodovima. Bila bi velika greška i šteta ne iskoristiti ovaj izvor "bioloških" hranjiva i ne vratiti tu biljnu masu u tlo !

Bez nadoknade organskih tvari u obliku stajskog gnoja ili žetvenih ostataka, znatno se smanjuje plodnost tla i ne može se zamisliti stvaranje humusa.

Nakon ubiranja plodova tretirajte žetvene ostatke preparatom Phylazonit CB bez obzira, da li slijedi sjetva u proljeće ili u jesen. Uslijed razgradnje stabljike i korijenja biljaka od strane bakterija, stvaraju se hranjive tvari u mineralnom obliku koji se vežu na površinu koloida tla i osiguravaju izvor hranjivih tvari za buduće biljke. Oni se neće izgubiti niti isprati.

Agron d.o.o.
Ovlašteni zastupnik marke PHYLAZONIT za Hrvatsku:
Tel/fax: 031/673-242
Mob: 091/464-2266


Tagovi

Visoki prinosi Tlo Cijepljenje Zemljište Ekološka proizvodnja Phylazonit

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!