Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vedrana Poletar
  • 31.05.2017. 07:30

Vedrana ruši stereotipe o ženama u poljoprivredi

Vedrana se u prosincu 2015. godine prijavila na podmjeru 6.1., potpora za pokretanja poslova mladim poljoprivrednicima i prošla na natječaju

  • 13.286
  • 1.471
  • 2

U vremenu kada je svaka druga vijest iz Slavonije ona o mladim ljudima koji su u potrazi za boljim životom morali napustiti obitelj i rodni kraj, pravo je zadovoljstvo kad možeš upoznati mladog čovjeka koji je taj bolji život našao u svom selu, na svojoj zemlji.

Takav čovjek, odnosno žena je Vedrana Poletar iz Laslova kraj Osijeka koja je zadnje dvije godine nositeljica svog OPG-a i obrađuje 12 ha zemlje na kojima uzgaja soju i uljanu repicu.

Nema boljeg osjećaja nego sjesti u traktor

"Moji roditelji se već dugo vremena bave ratarstvom, pa je nekako bilo posve prirodno i da se ja uhvatim tog posla. Neko vrijeme sam se vidjela u marketingu i poduzetništvu, ali sad vidim da sam izabrala pravu stvar jer nema boljeg osjećaja nego sjesti u traktor i obrađivati svoj komad zemlje", veselo će Vedrana.

Vedrana Poletar

Dok njezini vršnjaci uglavnom još ne znaju kakva ih budućnost čeka, ova 20-godišnjakinja, po struci komercijalistica, a sada na prekvalifikaciji za poljoprivrednog tehničara, jako ozbiljno govori o svojim planovima za budućnost.

"Nemam namjere stati na 12 ha već i dalje kupovati zemlji i širiti posao, pa koliko bude".

Potpora mladoj poljoprivrednici

U tome će joj sigurno pomoći i Program ruralnog razvoja čija najvažnija svrha je zadržati ljude u ruralnim podučjima koji će onda uz pomoć EU fondova povećati svoja gospodarstva i zapošljavati ljude. Vedrana se u prosincu 2015. godine prijavila na podmjeru 6.1., potpora za pokretanja poslova mladim poljoprivrednicima i prošla na natječaju.

"Zahtjev sam dala 23. prosinca, 2015. godine da bih nakon 10 mjeseci dobila odgovor da sam prošla na natječaju", govori Vedrana.

"Mjesec dana nakon toga isplaćena mi je prva rata od 114 tisuća kuna, od ukupno 381.150 kuna koliko sam dobila". Nedavno je predala zahtjev za drugu ratu.

Kupnja poljoprivrednih strojeva

"Kako su mi hitno trebali strojevi, digla sam kredit za traktor, tanjuraču i plug i nadam se to isplatiti od ostatka novca". Mlada poljoprivrednica je za cijeli projekt angažirala konzultantsku tvrtku čije usluge je platila 18 tisuća kuna.

"Uvijek bih angažirala profesionalce koji s tim rade svaki dan. Možda bih i ja to mogla dobro napraviti, ali ljudi koji su napisali na stotine tih projekata sigurno imaju puno više iskustva od mene i napraviti će to puno kvalitetnije, a s time mi rastu šanse da prođem na natječaju".

Cijjeli proces pisanja projekta i skupljanja dokumentacije je trajao nešto manje od mjesec dana: "Samo dva mjeseca prije registrirala sam svoj OPG pa je bilo malo hektično", smije se Vedrana.

Soja, uljana repica i voćnjak

Vedrana Poletar

"Ali zadovoljna sam cijelim procesom. Najduže smo čekali neke papire iz gruntovnice i porezne, ali i to je prošlo u redu". Novac dobiven u sklopu podmjere 6.1. Vedrana je namijenila kupnji poljoprivrednih strojeva, prije svega traktora, pluga i tanjurače, dio za otkup poljoprivrednog zemljišta, a dio za proširenje voćnjaka. Naime, uz soju i uljanu repicu Vedrana je posadila i nešto voća, a svoje nasade namjerava i prošiti kao i staviti ogradu iz voćnjaka.

"Imam stotinjak šljiva Čačanki, ali namjera mi je posaditi ih još". Pitamo Vedranu što joj je draže, voćarstvo ili ratarstvo. "Definitivno ratarstvo", smije se simpatična djevojka.

"Osobito otkako imam svoj novi traktor u kojemu mi nije ni hladno ni vruće i osjećam se kao prava kraljica. Voće ipak zahtijeva više truda i rada rukama". Mladoj poljoprivrednici nije se teško svako jutro dignuti i prije šest sati, a radni dan često potraje i do kasno u noć.

Najdraže joj je ratarstvo

"Jedino nedjeljom i blagdanima nisam u polju, ali sve druge dane se vrijedno radi. Ništa mi nije teško, jedino se malo špricanja bojim zbog zdravlja pa to ostavljam drugima. Ali zato orem, tanjuram, vršim žitarice, ma sve što treba".

Kao mlada poljoprivrednica, a još i žena, Vedrana se često sretala s predrasudama: "Ma nitko nije vjerovao što jedna tako mlada cura ima raditi na zemlji, i to raditi ozbiljno. Kad sam išla registrirati svoj OPG, nitko nije vjerovao da sam punoljetna". Kako je poljoprivreda uglavnom muško zanimanje, nije bilo lako ni s dečkima.

Planira širiti gospodarstvo

"U početku me nisu shvaćali ozbiljno, ali sad je već druga priča. A i dobri su prijatelji, pomognu kad nešto treba". U sljedećih pet godina mlada poljoprivrednica planira proširiti gospodarstvo, polako prijeći na ekološku poljoprivredu, a možda se i udati.

"Ima puno posla pa ja i tata teško sve stignemo. Bilo bi lijepo naći nekog dragog, radišnog dečka koji bi radio sa mnom. Ako ga ne nađem, morat ću nekoga zaposliti", odlučna je mlada Laslovljanka za koju nam se čini da će usprkos poteškoćama uspjeti ostvariti sve svoje ciljeve.


Tagovi

OPG Vedrana Poletar


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]