Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 10.03.2023. 18:00

Veliki pad cijene uljane repice - argentinska soja podbacuje zbog suše

U četvrtak je cijena uljane repice pala za 14,25 eura i iznosila samo 499 €/t. Taj je trend nastavljen i u petak. Stanje s argentinskom sojom je zabrinjavajuće

Foto: Depositphotos/smereka
  • 1.901
  • 136
  • 0

Cijene žitarica na svjetskim burzama su nastavile padati i na kraju ovog tjedna.

Pšenica je na pariškom MATIFU pala za 4,25 eura kada su u pitanju ožujski ugovori, a za tonu je trebalo izdvojiti 261,50 eura. Nešto manji pad od 2,50 eura, su imali rujanski ugovori te su iznosili 260,25 €/t. Na to najviše utječe očekivanje hoće li se nastaviti sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, a koji istječe sljedeći tjedan, kao i ruski izvoz jeftine pšenice.

Slabljenje eura potaknuo je europsko tržište, a trgovci se nadaju tenderu Saudijske Arabije za 0,5 milijuna tona žitarica. Povoljne vremenske prilike i oborine u područjima uzgoja u SAD i Europskoj uniji dodatno djeluju na snižavanje cijena.

Kolaps tržišta uljane repice

Kukuruz je u petak startao s 260,25€/t, a nastavio se slabiji pad.

Kolaps je doživjelo tržište uljane repice. U četvrtak je cijena pala za 14,25 eura i iznosila samo 499 €/t. Taj je trend nastavljen i u petak. Očekuje se da će po zatvaranju burze biti ispod 490 €/t, što izaziva paniku na tržištu. Takav razvoj situacije izazvale su oborine u zapadnoj Europi koje nagovještavaju dobre prinose. Dodatan pritisak daje veliki uvoz iz Australije i Ukrajine te gomilanje zaliha. Od 1. srpnja 2022. do 5. ožujka 2023. Europska unija je uvezla oko 5,67 milijuna tona uljane repice iz trećih zemalja. Do sada je ostvaren pad od 40 €/t tijekom sedam dana.

Na čikaškom CBoT-u pšenica je još više pala na 234,19 €/t. a trend se i dalje nastavio. Istu sudbinu je doživio kukuruz koji je startao sa 236,04 €/t, a onda došao ispod 230 €/t. Cijena soje po toni je po otvaranju burze je iznosila 530,10 eura/t i također nastavila lagani pad.

Najmanji rod soje od 2009.

Posljednje USDA izvješće drastično smanjuje prinose soje i kukuruza u Argentini. Usjevi su pogođeni sušom puno više nego što se mislilo. Ova zemlja je najveći svjetski dobavljač sojinog brašna i ulja, a ove će godine urod te uljarice biti samo 33 milijuna tona. To je pad od 20 posto u odnosu na prethodno izvješće i najmanji rod od 2009. godine.

GMO pšenicu će sijati u Brazilu i Argentinu - slabi strah od genetski modificiranih usjeva?

Argentinska burza Rosario je prognozirala najnižu procjenu u ovom stoljeću. Urod soje je procijenjen na 27 milijuna tona, što je znatno manje od 34,5 milijuna tona kako je prethodno predviđeno. Prognoza prinosa je slična i za Brazil. 

Očekuje se proizvodnja kukuruza u iznosu od 40 milijuna tona, što je manje od prošlomjesečne prognoze od 47 mil. t.


Tagovi

MATIF CBoT Cijene žitarica Cijene pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje MATIF


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!