Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 01.07.2019. 07:30
  • Sisačko-moslavačka, Lipovljani

Veljko Hubak: Sijem pšenicu brkulju SOFRU jer ju ne uništavaju divlje svinje

Unazad 15 godina surađujem s RWA Hrvatska d.o.o., a ove godine njihovu pšenicu imam zasijanu na 40 hektara; SOFRU, ATHLON i GRAINDOR. Sijem i njihovu uljanu repicu na nekih 35 hektara, lani mi je SOMBRERO dala 4,5 tona po hektaru.

Foto: Ana Marija Šokec
  • 3.246
  • 694
  • 0

Veljko Hubak iz Lipovljana poljoprivredom se bavi već gotovo dva desetljeća, stoga ne čudi da je istim stopama, već s četrnaest godina krenuo i njegov sin Karlo Hubak.

"Nisam se vidio nigdje drugdje osim u poljoprivredi, tako da sam nakon završetka srednje škole, uz pomoć oca, otvorio svoj OPG i danas imam svojih 25 hektara zemlje", priča nam 19-godišnji Karlo. Mladom poljoprivredniku u planu je širiti poljoprivredna zemljišta i sustići oca Veljka, koji obrađuje 140 hektara zemlje.

"Iako Karlo ima svoj OPG, svu zemlju radimo zajedno, pomažemo jedan drugome, brži smo i tako je lakše", pojašnjava Veljko Hubak, na čijim se površinama sije pšenica, uljana repica, kukuruz i soja. Kako prinosi ne bi izostali, naš sugovornik savjetuje se oko izbora sjemenskog repromaterijala s RWA prodajnom predstavnicom Ivanom Žugaj, od koje i kupuje sav repromaterijal.

Suradnja koja traje 15 godina

"Unazad 15 godina surađujem s RWA Hrvatska d.o.o., a ove godine njihovu pšenicu imam zasijanu na 40 hektara, SOFRU, ATHLON i GRAINDOR. Imam dosta problema s divljim svinjama, uništavaju usjeve i baš zato SOFRU mi je obavezna na površinama, brkulja je i svinje neće u nju, a daje i visoke prinose. Osim pšenica sijem i njihovu uljanu repicu na nekih 35 hektara, lani mi je SOMBRERO dala 4,5 tona po hektaru, a prema preporuci Ivane Žugaj iz RWA imam i njihove hibride kukuruza na polju", kaže Hubak.

csew
Karlo Hubak

Na pitanje kakve prinose kukuruza očekuje ove godine, Veljko odgovara kako je svaka godina individualna, te da ove godine ima svega; kiše su padale i sjetvu je malo tko mogao obaviti u zadanim rokovima, čak i ono što se posijalo u rokovima moralo se presijavati jer je zbog obilnih kiša sjeme u zemlji propalo. Ipak, napominje Hubak, nada se dobrim prinosima i kukuruza i soje. Kilogrami na žetvi ne bi trebali izostati ni na pšenici i uljanoj repici, jer puno se novca i truda u te ratarske kulture uložilo.

Stariju mehanizaciju polako mijenjaju novijom

"Radili smo prskanje na pšenici protiv bolesti, tako da je ostala zdrava, a nije ni polegla, i repicu smo morali zaštititi s insekticidima, ove godine bilo je čak i tretiranje više jer je napad sjajnika bio veći i duži, a sve to nosi veći financijski trošak", govori Hubak. Otac i sin, koji žive isključivo od ratarenja, ne posustaju, u dvorištu imaju tri traktora, kombajn i druge dodatne priključke potrebne za rad na zemlji, no ipak:  

"Svjesni smo da su za dobru obradu zemlje potrebni i kvalitetni strojevi, obnavljamo stariju mehanizaciju novijom, a kada na polju nemamo što raditi, doma šarafamo po strojevima", priča Karlo Hubak, te dodaje uz smijeh kako mu popravljanje poljoprivrednih strojeva i nije najomiljeniji dio posla, no što se mora nije teško, a sve u svrhu visokih i stabilnih prinosa, koji se negdje, kada se požanju, moraju i prodati.

"Proizvedenu robu uglavnom prodajem RWA-u u obližnje silose, sve se dogovorim s Ivanom iz RWA, zadovoljan sam s cijenom i rokom isplate, koju RWA Hrvatska pruža tijekom otkupa merkantile, a to je najvažnije nama poljoprivrednicima", zaključuje priču Veljko Hubak iz Lipovljana, nedaleko Novske.


Tagovi

RWA Hrvatska Veljko Hubak Karlo Hubak Suradnja Otkup robe Prinos pšenice Prinos kukuruza


Autorica

Marija Potak

Više [+]

Marija je inženjerka agronomije, ratarski smjer. Živi u Bjelovaru, udana je i majka dvojice sinova. Radila je nekoliko godina u novinarstvu, na BBŽ-radiju te pisala za lokalne novine Bjelovarac, tematika poljoprivreda. Trenutno radi u struci i kaže: Volim svoj posao, ali volim i pisati i pratiti aktualne teme.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/