Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paraziti lucerke
  • 20.07.2019. 09:30

Vilina kosica - opasan korov na djetelini može štetiti i stoci

Ako poljoprivrednici posiju zaraženo sjeme lucerke, slijedi uništavanje viline kosice hemijom. Jednom uništena ne znači da se neće vratiti na staro mjesto.

Foto: Depositphoto/IanRedding
  • 228
  • 14
  • 0

Vilina kosica (Cuscuta epithymum) jedan je od najvećih problema u uzgoju lucerke. Djetelina lucerka, kao i ostale vrste djetelina, rastu brzo, a uporedo sa njima i ovaj korov. Ne samo da značajno smanjuje prinos lucerke, već može da našteti i stoci, ako se u većoj količini nađe prisutna u sijenu. Uzrok je kuskutin, otrovan spoj koje se nalazi u vilinoj kosici.

Korov bez korijena i lišća

Vilina kosica nema korijena, a ni lišća jer je ono pretvoreno u sitne žućkaste ljuspice koje se nalaze pri osnovi grananja. Ima samo tanka vlaknasta stabla, obično žuto - crvenkaste boje na kojima se u ljeto formiraju bjeličasti ili ružičasti cvjetovi skupljeni u male grupe. U ovim cvjetovima razvija se sjeme koje kasnije služi za razmnožavanje.

Vilina kosica - opasan parazit mnogih biljaka

S obzirom da nema korijena, a ni lišća, nije u stanju da živi samostalno. Zato joj je potrebna druga biljka hraniteljka, oko koje se obavija i pomoću sisaljki izvlači potrebne hranljive materije. Zbog ovakvog parazitskog načina života, vilina kosica svrstana je u grupu štetnih biljaka.

Kako je prepoznati u lucerištu?

Prisustvo ovog parazita u lucerištu, primjećuje se prije svega po bijelim krugovima, koji predstavljaju početak formiranja žarišta. Krugovi se brzo povećavaju i za nekoliko dana mogu da zahvate površinu od više kvadratnih metara.

Vilina kosica cvjeta od juna do septembra, a u augustu sjeme počinje da dozrijeva i opada. Inače, sjeme viline kosice može biti u zemljištu više godina a da pritom ne izgubi klijavost. Pri povoljnim vremenskim uslovima, klija u proljeće, obično nekoliko sedmica posle lucerke. Pojedine vrste viline kosice imaju sposobnost vegetativnog prezimljavanja pa kao takve predstavljaju dodatni izvor zaraze.

Preventivna agrotehnika u proizvodnji ili uništavanje?

Pri zasnivanju novih lucerišta, potrebno je upotrebljavati nezaraženo i deklarisano sjeme provjerenih dobavljača i zgoreli stajnjak. Ranije se vilina kosica suzbijala primitivno. To su bile različite fizičke i mehaničke mjere. Kao što je prekrivanje zaražaneih površina slamom i pljevom, čupanje i uklanjanje napadnutih biljaka, kao i košenje i paljenje zaraženih površina.

Lucerka: Sa manjom sjetvenom normom do visokih i stabilnih prinosa

"Neke od ovih mjera i danas se primjenjuju, ali samo kada se radi o manjim površinama. Ovakve mjere ne daju uvijek zadovoljavajuće rezultate, pa se dešava da se vilina kosica, zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i upornosti, ubrzo opet pojavi na istim površinama. Herbicidi su danas ipak najefikasnije rješenje za uspešno suzbijanje ovog parazita. Preporučuje se Pivot 100 E i Kerb 50 WP, koji se primjenjuju nakon prvog otkosa. Reglonom Forte lokalno se tretiraju pokošena žarišta kada lucerka dostigne visinu oko 10 -15 centimetara", naglašava diplomirani inženjer zaštite bilja Dragana Veljković.


Tagovi

Zasadi lucerišta Kako suzbiti Uništavanje viline kosice Vegetativno prezimljavanje Kuskutin Dragana Veljković Vilina kosica Parazit


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.