Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • cijene žita
  • 17.09.2021. 14:00

Visoke cijene soje i kukuruza, ali zato prinosi i do 80 procenata niži!?

Suša koja nas je zadesila u prethodnom periodu, nanijela je štetu cijelom svijetu, a ne samo našem regionu pa je automatski došlo i do poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda. 

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 180
  • 36
  • 0

Ovogodišnja otkupna cijena soje, prema riječima poljoprivrednika, dostigla je svoj maksimum od 1,08 KM, međutim nepovoljno je to što su prinosi i do 50 procenata manji. 

Iz Udruženja Saveza poljoprivrednih proizvođača RS potvrđuju da je stanje na terenu neujednačeno, kao i to da rod ove uljarice varira te da ima parcela gdje su prinosi niži i više od 50 odsto, pišu Nezavisne.

"Iako je otkupna cijena visoka, ratari će imati velike proizvodne troškove, a za očekivati je i da će vrijednost pomenutog žita biti u daljem porastu, ali padati neće sigurno", istakao je predsjednik Saveza, Stojan Marinković. 

Možemo li se na tržištu približiti ratarima iz okruženja ?

Napominje da je suša koja nas je zadesila u prethodnom periodu, nanijela štetu cijelom svijetu, a ne samo našem regionu pa je automatski došlo i do poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda. 

"Uslijed takvih trendova, posebno su na gubitku male države poput naše, odnosno, koje nemaju regulisanu zaštitu vlastite proizvodnje i stimulaciju svojih poljoprivrednika", objašnjava Marinković, naglašavajući da bi bilo poželjno da se bar približno izjednačimo na tržištu sa proizvođačima iz zemalja okruženja. 

Žetva soje: Otkupna cijena neće moći pokriti troškove proizvodnje?!

Da su niski ovogodišnji prinosi glavni razlog visokih cijena u 2021. godini, smatra i Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice. 

"Prošle godine vrijednost soje u toku žetve kretala se od 0,60 do 0,65 KM za jedan kilogram, a sada je već prešla 1 KM", podsjeća Bakajlić.

Aktuelni cijenovni trendovi, kako žitarica tako i uljarica, uticaće i na to da se stočari teže odlučuju na uzgoj krupnih grla stoke jer će troškovi biti ogromni. 

Podbacio i rod kukuruza !

U RS krenulo se i sa berbom kukuruza, a pored visoke cijene u 2021. godini (koja se kreće od 0,39 do 0,42 KM) takođe je i rod manji i to do čak 80 odsto, u poređenju sa ranijim sezonama. 

Prema riječima Marinkovića, u zavisnosti od lokaliteta do lokaliteta, prinosi su manji od 30 do 80 procenata. 

"Ove godine vrijeme nije išlo na ruku poljoprivrednicima, tako da i pored aktuelnih visokih otkupnih cijena žitarica, rod je jako loš i smanjen, te ni proizvođači nikako ne mogu biti na dobitku", zaključuje.

Vrijednost kukuruza najviša u protekloj deceniji - hoće li opstati domaće stočarstvo?!

Kako smo nedavno pisali, cijena kukuruza je najviša u posljednjih deset godina i iznosi 0,55 KM za jedan kilogram, a situaciju u stočarskoj proizvodnji, opterećenoj nekontrolisanim uvozom i nelojalnom konkurencijom, dodatno će pogoršati to što i druge komponente stočne hrane imaju veću cijenu. 

Podsjetimo, u 2020. ostvareni su rekordni prinosi, a posmatrano sa aspekta agroekoloških uslova, godina je za proizvodnju kukuruza bila veoma dobra.


Tagovi

Cijene soje Cijene kukuruza Tržište poljoprivrednih proizvoda Suša Ovogodišnji prinosi Stojan Marinković Savo Bakajlić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.