Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 04.11.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Erdut

Visokooleinski ekološki suncokret na PG-u Zorić, izvozom postižu bolju cijenu

Ove godine je u RH bio značajan rast proizvodnje takvog suncokreta koji se sav izvozi jer naša prerađivačka industrija još nije imala interes za njim, ističe Stjepan Zorić, poljoprivrednik iz Erduta.

Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 809
  • 102
  • 0

"Suncokret je naše gospodarstvo izvukao ove godine jer je ostvario dobre rezultate", izjavio je Stjepan Zorić s poljoprivrednog gospodarstva iz Erduta za Osječku televiziju.

Kako kaže, kultura je to koja najbolje podnosi sušu, a uz prosječan prinos od 4 tone po hektaru ostvarila se i korektna cijena. Gospodarstvo Zorić ove je godine zasijalo i viokooleinski ekološki suncokret koji je postigao odlične rezultate. "Velika je potražnja za njime u Italiji i Francuskoj. Mi sve izvezemo", dodao je ovaj poljoprivrednik.

Prehrambena industrija ga sve više traži, a postižu i visoku cijenu. Cijena je, kaže, varirala od 4 do 4,25 kune po kilogramu za obični dok je kod ekološkog to 5 pa i preko 6 kn/kg.

"Ove godine je u RH bio značajan rasta proizvodnje takvog suncokreta koji se sav izvozi jer naša prerađivačka industrija još nije imala interes za njim", ističe.

Trebalo je naći odgovarajuće sjeme

Oni su, kaže, među prvim većim proizvođačima ekoloških ratarskih kultura u RH pogotovo uljarica koje traži prehrambena industrija u zapadnoj Europi. 

U početku je bilo problema jer nisu mogli nabaviti sjeme iz Europe. Međutim, preko trgovačkih partnera su ipak uspjeli. "Sjemena koja smo zasijali nisu baš bila primjerena za naše klimatske prilike pa smo i tu malo lutali dok nismo došli do optimalnih rezultata", spominje Zorić.

Sada se to ustalilo. Najveći problem je kako riješiti korove bez upotrebe herbicida. "Suncokret nema nekakvog posebnog štetnika koji ga napada, ali korovi su problem", otkriva. Tome su doskočili kao i drugi proizvođači u Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj i Danskoj. Riječ je o mehaničkom uništavanju korova u dva, tri navrata i u pravim fenofazama rasta biljaka.

Roba spremna za direktnu preradu

Zbog isporuke robu moraju pročistiti i prosijavaju ju na liniji koju su kupili. "Da bi išta prodali u Francusku ili Italiju uvjet je da roba mora biti spremna i dorađena za direktnu preradu u tvornicama", napominje.

Također, moraju slati i uzorke za analize na pesticide koje se rade na prisutnost 550 aktivnih tvari. "To je uvjet da prođe roba i mora biti na bazi dva posto nečistoće", pojašnjava Zorić dodavši da se roba mora odvesti kada otkupljivači traže, a količine se ugovaraju unaprijed. 

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Visokooleinski ekološki suncokret Uzoj suncokreta PG Zorić Stjepan Zorić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs