Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dorada sjemena
  • 25.01.2023. 09:00

Vlastito sjeme za sjetvu? U savjetovanju prijedlog pravilnika o doradi

Njime se propisuje dorada sjemena s poljoprivrednog gospodarstva, sadržaj, oblik i način vođenja evidencije o njegovom podrijetlu te sadržaj i oblik potvrde o dorađenoj masi, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/vlalukinv@gmail.com
  • 2.675
  • 237
  • 0

Prijedlog pravilnika o doradi sjemena s poljoprivrednog gospodarstva pušten je u javno savjetovanje.

"Njime se propisuje dorada sjemena s poljoprivrednog gospodarstva, sadržaj, oblik i način vođenja evidencije o njegovom podrijetlu te sadržaj i oblik potvrde o dorađenoj masi", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Između ostalog, u prijedlogu pravilnika stoji da proizvođači mogu koristiti sjeme s poljoprivrednog gospodarstva iz skupina strnih žitarica i uljarica te predivog bilja isključivo u svrhu sjetve na vlastitom gospodarstvu dok im je zabranjeno stavljati ga na tržište.

Nadalje, oni koji su u obavezi dorađivati ga moraju biti upisani u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena.

U prijedlogu stoji i to da je na sjemenu s poljoprivrednog gospodarstva potrebno prije sjetve provesti analize u skladu s propisima iz područja biljnog zdravstva. Naime, onom iz skupine uljarica i predivog bilja potrebno je prije sjetve provesti laboratorijsku analizu na prisutnost genetski modificiranih organizama 

U slučaju nemogućnosti dorade sjemena s poljoprivrednog gospodarstva na vlastitom gospodarstvu, proizvođači to mogu učiniti kod dobavljača upisanih u ranije spomenuti upisnik.

Poljoprivredni proizvođači su dužni voditi evidenciju o podrijetlu sjemena s njihovog gospodarstva. Nadalje, potvrdu o obavljenom laboratorijskim analizama na prisutnost spora Tilletia spp, imaju obvezu čuvati najmanje dvije godine od dana njenog izdavanja.

Više informacija i komentar na prijedlog pravilnika možete ostaviti ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 22. veljače ove godine., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Javno savjetovanje Dorada sjemena Stjetva Vlastito sjeme Ministarstvo poljoprivrede Prijedlog pravilnika


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić