Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 22.09.2016. 15:00

Vrhunski urodi i kvaliteta Bc sorata pšenice!

Odlične urode kako ove, tako i prethodnih godina, pokazale su Bc sorte ozime pšenice. U gotovo svim komparativnim pokusima u kojima su uključene sorte pšenice domaćih i stranih oplemenjivačkih kuća zastupljenih na tržištu Republike Hrvatske, Bc sorte zauzele su vodeća mjesta.

  • 3.063
  • 86
  • 0

Pšenicom je u Republici Hrvatskoj prošle vegetacijske sezone zasijano oko 150 tisuća hektara. Glavnina sjetve, zbog dužeg kišnog razdoblja, obavljena je izvan optimalnog roka sjetve (10.-25. listopad).

Ipak, povoljne vremenske prilike krajem listopada i tijekom cijelog mjeseca studenog omogućile su da se posiju cijelokupne planirane površine pod ovom kulturom. Veliki dio površina zasijan je s necertificiranim sjemenom te sa slabom ili nikakvom osnovnom i startnom gnojidbom.

Vremenske prilike pogodovale razvoju pšenice

Vrlo povoljni uvjeti tijekom zime i proljeća pogodovali su rastu i razvoju pšenice, te je na taj način kompenziran zakašnjeli rok sjetve. Velike štete na pojedinim sortama, pogotovo onim ranije vegetacije, zabilježene su nakon kasnog i jakog mraza (26. travnja), te su na određenim lokacijama zabilježene i značajnije štete koje su se očitovale pojavom sterilnih klasića u klasu. Vremenske prilike s dosta oborina i bez toplinskih udara pogodovale su razvoju pšenice od klasanja preko nalijevanja zrna pa sve do žetve. Sve navedeno rezultiralo je izuzetno dobrim urodima pšenice na usjevima gdje su poštovane standardne agrotehničke mjere.

Odlične urode kako ove, tako i prethodnih godina, pokazale su Bc sorte ozime pšenice. U gotovo svim komparativnim pokusima u kojima su uključene sorte pšenice domaćih i stranih oplemenjivačkih kuća zastupljenih na tržištu Republike Hrvatske, Bc sorte zauzele su vodeća mjesta. Također, i u širokoj proizvodnji, Bc sorte pokazale su se kao vrlo konkurentne i postigle su odlične rezultate. Sorta BC Anica sa svojim urodom i odličnom kvalitetom u proteklih nekoliko godina nametnula se u proizvodnji, a ove godine zabilježila je vrhunske urode u Istočnoj Slavoniji i Baranji. BC Darija se istaknula u Podravini i sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. BC Mandica i BC Opsesija, kao nove sorte, svojim urodima visoko su nadmašile jaku konkurenciju, dok je BC Lorena svojim urodom ponovo opravdala status visokoprinosne sorte.

Prelistajte dokument - Rezultati uroda Bc sorata ozime pšenice u 2016.

U pokusu Savjetovane službe u Murskom Središću posijana je 41 sorta ozime pšenice iz svih oplemenjivačkih kuća zastupljenih na hrvatskom tržištu. U tako jakoj konkurenciji BC Mandica je zauzela prvo mjesto što se tiče uroda zrna, s ostvarenih 11.124 kg/ha, kao i u pokusu PIK-a Vinkovci, dok je u pokusu kojeg je postavila "Podravka", BC Mandica po urodu zrna zauzela treće mjesto. Bc Institut d.d. ove je godine postavio makropokuse Bc sorata ozimih pšenica na tri lokacije u glavnom žitorodnom području Republike Hrvatske. Na makropokusima je provedena standardna pšenična agrotehnika. Postignuti su odlični rezultati uroda na sve tri lokacije što pokazuje izrazitu adaptabilnost Bc sorata strnih žitarica.

U makropokusima je sorta BC Mandica zauzela vodeću poziciju po urodu zrna, te još jednom pokazala izrazitu rodnost što je njena glavna karakteristika. Novost u oplemenjivanju Bc Instituta d.d., sorta BC Opsesija, po postignutom urodu zrna zauzela je drugo mjesto u našim makropokusima. Sorte BC Anica i BC Darija su sorte ranije vegetacije, te je kod njih uočeno najveće oštećenje od mraza, ali unatoč tome postigle su vrlo dobre urode zrna. BC Lorena se još jednom istaknula kao najrodnija brkulja u Bc sortimenu. Rezultati ostalih sorata također su na visokoj razini.

Kvaliteta zrna vrlo važan čimbenik

Kvaliteta zrna, konkretno sadržaj proteina ozime pšenice, u zadnje dvije godine postao je vrlo važan čimbenik pri otkupu pšenice. Naime, od kada se primjenjuje Kodeks otkupa žitarica i uljarica, cijena pšenice formira se na osnovu pokazatelja kvalitete propisanih Kodeksom (sadržaj proteina, hektolitarska masa).

Bc sorte ozime pšenice uz svoje vrhunske urode pokazale su i vrlo dobru kvalitetu zrna. Sadržajem proteina istaknule su se BC Anica, BC Darija i BC Lorena, te BC Bernarda i BC Tena kao sorta poboljšivač. Na sadržaj proteina, osim izbora sorte znatno utječu i uvjeti okoline. Tako su tip tla, primjenjena agrotehnika i vremenske prilike u žetvi čimbenici koji direktno utječu na sadržaj proteina.

Na boljim tlima istočne Slavonije i Baranje postignut je veći sadržaj proteina nego na teškim i nepropusnim tlima u Posavini.

Izbalansirana i pravovremena gnojidba također je važan preduvjet za postizanje visokog sadržaja proteina. Iz naših iskustava gnojidba dušikom samo u proljeće, bez dobre osnovne i startne gnojidbe, neće rezultirati visokim sadržajem proteina u zrnu. Samo na površinama gdje je odrađena standardna agrotehnika, sadržaj proteina bio je visok. Vrijeme u žetvi također ima značajan utjecaj na sadržaj proteina u zrnu. Kišno vrijeme u žetvi utječe na smanjenje uroda i kvalitete pšenice, a samim tim i na smanjenje sadržaja proteina. Iz tog razloga, žetvu treba obaviti čim to vlaga zrna dopusti, a to znači kada se spusti ispod 13,5%.

Prema rezultatima analize akreditiranog laboratorija Inspecto d.o.o. s dvije lokacije makropokusa Bc Instituta d.d. gdje je primjenjena standardna pšenična agrotehnika, Bc sorte strnih žitarica uz izvanredne urode postigle su i odličnu kvalitetu. Bc sorte su u I i II klasi pšenice s vrlo visokim sadržajem proteina, te izuzetno visokom vrijednosti hektolitarske mase. BC Mandica, kao visokoprinosna sorta, pripala je III. klasi pšenice, uzimajući u obzir kriterije Kodeksa, s proteinom preko 12%. Nešto niži sadržaj proteina, BC Mandica kompenzira vrhunskim urodom zrna.

Suradnja Bc Instituta s OPG-ima

Pored vlastitih makropokusa, Bc Institut d.d. kroz suradnju s OPG-ima testira svoje sorte na njihovim površinama. U tablici 5. prikazani su rezultati uroda vodećih Bc sorata u proizvodnji na OPG-ima. BC Anica istakla se najvećim postignutim urodom, dok je BC Mandica sorta koja je na najvećem broju zasijanih površina ostvarila urod veći od 8 t/ha. BC Darija bila je postavljena na manje lokacija, ali je postigla odlične urode zrna, kao i BC Lorena koja je potvrdila status narodnije brkulje u Bc sortimentu pšenice.

Bc Institut d.d. svojim proizvođačima nudi zaista široku paletu Bc ozimih pšenica, od kojih je svaka pšenica posebna i drugačija; visokokvalitetne i visokoprinosne pšenice (BC Anica, BC Darija, BC Lorena), visokoprinosne i kvalitetne (BC Mandica, BC Opsesija), sortu poboljšivač (BC Tena), te već svima dobro poznate Mihelcu i BC Renatu.

Video Bc institut-a, sorta ozime pšenice

Rad na oplemenjivanju i kreiranju novih sorata ozime pšenice je kontinuirani proces koji u Bc Institut-u i dalje traje, te će i u budućnosti osluškivati zahtjeve tržišta i nastojati iste zadovoljiti s nekim novim Bc sortama pšenice.

Autori: dr.sc. Ivica Ikić, dr.sc. Katarina Jukić, Ivan Živković, dipl.ing, Marko Maričević, mag.ing.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Pšenica Urod OPG Prinosi Sjeme Sorte


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]