Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 14.04.2016. 18:30

Vrijeme je intenzivnih radova u poljoprivredi

Započela je proljetna sjetva ratarskih kultura. Nešto kasnije krenuti će i sjetva šećerne repe, kukuruza te suncokreta. Velika količina kiše nije dopustila da se većina ovih kultura već posije.

Foto: jan_nijman/pixabay.com
  • 964
  • 44
  • 0

Započela je proljetna sjetva ratarskih kultura, početkom travnja već je obavljena sjetva jarog ječma i zobi. Nešto kasnije krenula je i sjetva šećerne repe, kukuruza te suncokreta. Velika količina kiše nije dopustila da se većina ovih kultura posije ranije.

Mato Nikolić iz Savjetodavne službe ističe kako je sjetvu većine kultura već trebalo obaviti ranije, no vremenske prilike to nisu dozvoljavale. Uskoro kreće sjetva kukuruza, silažnog kukuruza, suncokreta, soje i ostalih kultura. Ne bi trebalo ulaziti u tlo mehanizacijom jer kasnije nastaju drugi problemi. Potrebno je ići u sjetvu onda kada to tlo dozvoljava.

Vrijeme je sjetve kukuruza

Sa šećernom repom ne treba čekati, kažu u Savjetodavnoj službi. Kukuruz se uglavnom sije za potrebe ishrane stoke, odnosno za vlastitu proizvodnju, a preporuke službe kažu da u sjetve kukuruza treba ići početkom travnja. Takva ranija sjetva je do sada davala veće prinose, zbog kasnijih suša krajem lipnja i početkom srpnja kada je kukuruz u fazi oplodnje i cvatnje. Tada biljke koje ne budu u tom stanju daju manji prinos. Preporuke su da se, kada se tlo osuši, početkom travnja počne sijati kukuruz, pogotovo na istočnom dijelu Brodsko-posavske županije.

S ozimim kulturama treba što prije krenuti u prihranu. Treba paziti na razvoj biljnih bolesti, zbog razlike u jutarnjim i dnevnim temperaturama. "Biljke su sada dosta iscrpljene, i treba što prije krenuti u prihranu, pogotovo gdje nije obavljena jedna od prihrana i gdje je jesenska gnojidba izostavljena jer je bilo dosta vode", ističe Nikolić.

Treba brzo reagirati

U ovom periodu važna je i zaštita ozimih kultura od korova i raznih bolesti. Što se tiče prihrane, bačeni dušik nije dovoljan, jer je uslijed oborina došlo do ispiranja i isparavanja biljaka.

Dominantne ratarske kulture na našem podneblju su i dalje pšenica, ozimi pivarski ječam te zob, a od proljetnih kultura to su kukuruz, soja, suncokret i šećerna repa.

S ljepšim vremenom preporuča se sjetva djeteline i lucerne, koje se koriste u prehrani stoke. "Treba pratiti vremensku prognozu i kalendar sjetve", ističe Nikolić.

Koji su to problemi koji najviše muče lokalne poljoprivrednike?

Nikolić ističe kako su na prvom mjestu problemi financijske naravi, zatim problem nedostatka poljoprivrednog zemljišta, osobito za stočare koji bez zemljišta ne mogu imati vrhunsku proizvodnju.

"Trenutno je u tijeku podnošenje zahtjeva za proljetnu sjetvu 2016. godinu i jesensku sjetvu 2015. godinu. Prijave se podnose APPRRR-u do 15.05.2016. godine. Popunjavaju se elektronskim putem. Jedan dio poljoprivrednika tu prijavu obavlja sam, a drugi dio se prijavljuje u Agenciji", ističe Nikolić, te poručuje kako Savjetodavna služba stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć.

Foto: jan_nijman/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Sjetva Kukuruz Soja Šećerna repa Savjetodavna služba


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!