Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalcizacija
  • 23.03.2023. 09:00

Vrijeme je za kalcizaciju - zašto je bitno obaviti ju sada?

Do sada su mnogi izbjegavali proljetnu kalcizaciju jer upotreba kalcijevih oksida predstavlja određeni rizik za biljke ako se ide neposredno pred sjetvu. Više o tome doznali smo od stručnjaka tvrtke Omya International.

Foto: Omya International
  • 6.074
  • 367
  • 0

"Na kalcizaciju se uvijek gleda kao na još jedan trošak u proizvodnji, što zasigurno i jest, ali ako sagledamo koju vrijednost dobijemo s povećanjem pH tla, to je odlična investicija", kažu nam iz tvrtke Omya International.

Kako pojašnjavaju, uzmemo li u obzir da je gnojidba NPK formulacijama gnojiva uvelike ovisna o pH tla te da već pri nižem od 6,5 imamo značajni gubitak tj. blokadu fosfora, onda ćemo ubrzo uvidjeti i važnost kalcizacije.

"Osim povećanja dostupnosti fosfora biljkama, njome podižemo i dostupnost dušika, kalija, ostalih makro i mikroelemenata te pozitivno utječemo na mikrobiologiju tla i zdravstvenu ispravnost biljaka", govore o prednosti.

Kalcizacijom važni elemente za ishranu bilja postaju dostupniji

Najveći pad pH događa se u proljeće

O kalcizaciji bi, kažu, trebali početi razmišljati kao o redovnoj tehnološkoj mjeri u našoj proizvodnji, pogotovo jer se stalnim istraživanjima dolazi do dokaza da je primjerice pH 7,2 optimalan za realizaciju žetvenog potencijala.

Važno je znati da on u tlu varira značajno tijekom godine. Viši je u jesen, a niži u proljetnom periodu godine. "Naravno, puno je čimbenika za to poput ispiranja kalcija oborinama u zimskom periodu, ali zasigurno nam to stvara izazove da analiziramo pH tla na ispravan način", napominju iz tvrtke Omya International.

Iako se može obaviti tijekom cijele godine, prema njihovim riječima, proljetna kalcizacija je bitna. Naime, najveći pad pH počinje upravo u tom razdoblju. "Sada je idealno vrijeme za obaviti ovu mjeru", ističu.

Najveći pad pH je u proljeće

Također, pH tla je niži u zoni korijena nego u dubljim slojevima tla jer njegovo zakiseljavanje započinje u površinskim slojevima.

Kojim proizvodima obaviti kalcizaciju?

"Do sada su mnogi izbjegavali proljetnu kalcizaciju jer upotreba kalcijevih oksida predstavlja određeni rizik za biljke ako se ide neposredno pred sjetvu, a mljeveni karbonati su ili krupnije granulacije pa sporog djelovanja ili u praškastoj formi nepraktični za primjenu", napominju iz ove tvrtke.

Stoga savjetuju da se ovo proljeće obavi upotrebom proizvoda Omya Calciprill® i Calciprill 5®.

Naime, Omya Calciprill® je proizvod koji ima granule veličane dva do šest milimetara dobivene finim mljevenjem kalcijevog karbonata koje se lako i ravnomjerno raspoređuju standardnim rasipačem te brzo podižu pH vrijednost tla. Iste osobine ima i Calciprill 5®, proizvod s pet posto MgCo3.

Omya Calciprill® i Calciprill 5® brzo podižu pH tla

"Mogu se koristiti neposredno pred sjetvu ili dodavanjem površinski na već zasijani usjev", zaključuju iz ove tvrtke.

Za više informacija o ovim proizvodima obratite se tvrtki Industrochem na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Kalcizacija PH tla Industrochem Proljetna kalcizacija Kiselost tla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Industrochem d.o.o.

Buzinski prilaz 10, 10010 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 99 317 0056, e-mail: damir.zibrin@omya.com web: http://www.omya.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo