Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz šećerac
  • 07.04.2017. 11:20

Vrijeme je za sjetvu kukuruza šećerca!

Sada je optimalno vrijeme za sjetvu kukuruza šećerca!

Foto: Pixabay.com
  • 8.437
  • 199
  • 0

Uzgoj kukuruza šećerca je postao popularan među proizvođačima zbog potražnje na tržištu. Ovaj kukuruz pripada porodici trava Poaceae i pripada monokotiledonskim biljkama.

Korijen kukuruza šećerca doseže u dubinu do 1,5m, a biljka može biti visoka od 1,5 do 2m. Stabljika je koljenasta i na svakom koljenu razvija list. Muški cvjetovi su smješteni na vrhu biljke u metlici, dok ženski cvjetovi formiraju klip koji se nalazi na središnjem dijelu biljke. Na jednoj biljci se mogu razviti jedan ili dva klipa, rijetko je veći broj klipova. Muški cvjetovi na metlici počinju cvjetati prije ženskih cvjetova.

Kalendarski optimalni rok sjetve je druga polovina travnja, ali sjetvu treba prilagoditi temperaturi sjetvenog sloja.

Kod ovog kukuruza koristi se poluzrelo zrno koje je sočno, ukusno i odlikuje se povišenim sadržajem šećera. Zrno kukuruza šećerca se koristi u gastronomiji kao sirovo zrno, namirnica za mnoga jela ili sirovina za preradu u prehrambenoj i drugim industrijama. Mogu se koristiti cijeli mladi klipovi ili samo zrna. Klipovi i zrna se mogu zamrzavati, konzervirati u marinadama ili vakuumu.

Poštujte plodored i ne uzgajajte ga više sezona na istom mjestu

Može se uzgajati kao glavna kultura, ali i poslije nekih ranih kultura: ranog krumpira, ranih kupusnjača. Posljednji termin sjetve je sredina mjeseca srpnja. Sukcesivnom sjetvom i sjetvom sorti i hibrida sa različitom dužinom vegetacije produžuja se vrijeme berbe.

Prilikom sjetve ispoštovati plodored i ne uzgajati kukuruz šećerac na istom mjestu tijekom više sezona. Na isto mjesto se može posijati nakon tri godine. Dobre predsjetvene kulture su mnoge povrtnice: krastavac, tikvice, mahunarke, kupus. Kukuruzu šećercu odgovaraju plodna zemljišta blago kisele pH reakcije od 5 do 7. Za klijanje i nicanje sjeme treba dovoljno vlage i optimalnu temperaturu kako bi se ovi procesi odvijali što brže.

Hladno vrijeme će usporiti procese klijanja i nicanja, a sjeme će biti izloženo napadu štetnika i uzročnika bolesti, prvenstveno truleži sjemena. Sjetvu je najbolje obaviti u optimalnom agrotehničkom roku tijekom travnja ukoliko sijemo kukuruz šećerac kao glavnu kulturu. Kalendarski optimalni rok sjetve je druga polovina travnja, ali sjetvu treba prilagoditi temperaturi sjetvenog sloja.

Prilikom sjetve zemljište treba biti barem 13ºC i to je minimalna temperatura za klijanje kukuruza šećerca. On ima veće zahtjeve za toplinom od kukuruza za zrno. Odgovaraju mu parcele koje su smještene na jugu ili jugozapadu, jer se brže i bolje zagrijavaju.

Kukuruz šećerac je osjetljiv na nedostatak hranjiva i potrebno je pratiti stanje u kojem se nalazi biljka i boju listova.

Dubina sjetve sjemena kukuruza šećerca kreće se od 4 do 8cm i ovisi o karakteristikama zemljišta i dostupne vlage. Prosječna dubina sjetve je 5cm. Međuredni razmak kreće se između 60 i 90cm u ovisnosti o zahtjevima biljaka kukuruza šećerca. Razmak u redu se kreće između 20 i 30cm. Količina sjemena ovisi od rednom i međurednom razmaku i kreće se od 10 do 20kg/ha. Ukoliko je usjev pregust potrebno ga je prorijediti dok su biljke kukuruza šećerca male.

Zaštita usjeva od ptica

Da bismo ubrzali proces klijanja i nicanja kukuruza šećerca sjeme se može potopiti u toplu vodu (temperature oko 30ºC) tijekom jednog dana. Vodi se može dodati i neki biostimulator. Ovako tretirano sjeme će u povoljnim uvjetima nicati tri do četiri dana ranije.

Nakon sjetve usjev je potrebno zaštititi od ptica. Ptice mogu pokupiti sjeme, ali i čupati tek iznikle biljke kukuruza šećerca. Period vegetacije traje 90 i više dana. U usjevu kukuruza šećerca potrebno je redovno uklanjati korov ili kukuruz uzgajati na foliji. Tijekom sušnog razdoblja osigurati navodnjavanje, posebno u fazi zametanja i nalijevanja zrna. Osjetljiviji je na sušu od kukuruza za zrno. Prije sjetve zemljište pođubriti organskim gnojivom (stajnjakom, kokošjim gnojivom).

Kukuruz šećerac je osjetljiv na nedostatak hraniva i potrebno je pratiti stanje u kome se nalazi biljka i boju listova. Pri nedostatku dušika razvijaju se tanke biljke, listovi i biljka imaju svijetlozelenu boju, biljka zaostaje u porastu. Zrna na klipu ostaju štura. Ukoliko se radi o nedostatku fosfora javlja se karakteristična ljubičasta boja listova. Vrlo često se događa da se u ranim fazama razvoja na listovima pojavi ljubičasta boja i pored dobrog gnojenja. Razlog tome mogu biti niske temperature koje umanjuju usvajanje fosfora iz zemljišne otopine. Nedostatak kalija manifestirat će se rubnim crvenilom listova, klipovi će biti kraći, a zrna smrežurana i neravna.

Berba u fazi mliječne zrelosti

Kukuruz šećerac se bere kada je u fazi mliječne zrelosti. U ovoj fazi zrno sadrži najviše šećera, a sinteza proteina još nije krenula. Tehnološka zrelost kukuruza šećerca je pod utjecajem temperature zraka. Što je temperatura viša brže je otpuštanje vode iz zrna, berba kukuruza šećerca kraće traje. Najbolje je berbu obaviti u ranim jutarnjim satima. Kukuruz je potrebno što brže uskladištiti ili se potapa u hladnu vodu kako bi se spriječilo isušivanje zrna na klipu kukuruza. Ovako rashlađen kukuruz može se čuvati u hladnjaku tri do pet dana.

Znakovi da je kukuruz šećerac spreman za berbu:

  • listovi koji obaviju klip su priljubljeni uz klip i počinju se na rubovima sušiti,
  • svila kukuruza dobiva smeđu nijansu, ali nije slijepljena,
  • zrno je dobilo lijepu žutu boju,
  • zrno je elastično i nije tvrdo,
  • ukoliko se zrno pokida noktom vidljiv je mliječni sadržaj.

Ukoliko zrno pod pritiskom puca ne treba ga brati jer je još nije u fazi tehnološke zrelosti i nije spremno za berbu.

Foto: Pixabay.com


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]