Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 26.09.2020. 16:15

Vrijeme pogodovalo sjetvi uljane repice, ipak suša će se odraziti na žetvu

Najveći problem sa uljanom repicom tiče se padavina - nedostatak kiše u jesenjem periodu itekako može uticati na slabiju žetvu pa zbog toga i sami ratari razmišljaju da li povećavati površine pod ovim usjevom.

Foto: Aleksandra Idvorjan
  • 57
  • 3
  • 0

Prethodne godine sjetve uljane repice ratari bi najradije zaboravili, ali ih se sjete uvijek u ovo doba, kada dođe vrijeme za ponovno sijanje. Niz od nekoliko sezona loših prinosa usljed suše mogao bi se prekinuti ove godine jer uslovi su barem naizgled djelovali povoljnije - odnosno, zemljište je imalo više vlage.

Posljednji dani avgusta pa do sredine septembra smatraju se idealnima za sjetvu repice pa se može reći da ratarska sjetvena godina kreće kada i školska - u septembru. Ukoliko se sa sjetvom porani, postoji opasnost prebujnih usjeva, kada se biljke previše izduže i zato teže i prezimljuju. U slučaju kasnih rokova nije dovoljno spremna za zimski period, te lakše dolazi do izmrzavanja. Zato je pravi tajming važan korak u ovom poslu.

Preporuke za sjetvu uljane repice

Iako neki poljoprivrednici odustaju od uljane repice, oni uporniji sada imaju pogodne uslove za rad, a ova uljarica i dalje je interesantna i važna ratarima. Najveća motivacija ticala se, logično, dobre cijene i šanse za otkup. Finansijski udio važan je faktor, budući da upravo ona proizvođačima u sezoni vegetacije donosi i prve bolje prihode.

Fino vrijeme možda poveća površine, a možda i ne

Poljoprivrednik, Tibor Sitaš jedan je od onih koji nisu odustali od ove proizvodnje. Pored oca koji se bavi poljoprivredom dosta je naučio o agrarnim radovima pa je i sam nastavio sa ovim poslom. Sada rade obojica.

"Uslovi pred sjetvu ove godine bili su odlični da se zemljište pripremi kako treba i da se sa sjetvom krene na vrijeme. Početkom septembra krenuli smo da sijemo uljanu repicu, dakle u optimalnom roku. Dobre vremenske prilike, odnosno, bez padavina, ohrabrilo me je da povećam površine. Prošle sezone bilo je 20 hektara, a ove sam posijao 30", objašnjava Sitaš.

Ove godine fino vrijeme pogodovalo predsjetvenoj pripremi

Cijena uljane repice ove godine bila je 330 eura/t, međutim, pitanje kako će se odvijati situacija dalje, kao i obično, zbog vremenskih prilika i prinosa.

"Zbog suše sam odlučio povećati količinu, ali iz istog razloga možda i odustanem. Koliko je nedostatak kiše dobar za period pred sjetvu, toliko je loš za razdoblje nakon nje jer se ne zna kako će se suša tokom jeseni odraziti na prinose. Ako se ova godina pokaže kao loša, moguće je da ću odustati od uljane repice."

Suša ne najavljuje bogatu žetvu

Pored navedenog usjeva, koju gaji tek tri godine, ovaj poljoprivrednik ima duže iskustvo sa drugim žitaricama kao što su ječam, suncokret, pšenica i kukuruz.

Zbog suše u Europi niži prinosi, a kasni i sjetva ozimih usjeva

"Što je bilo do nas, uradili smo i vrijeme nam je u početku išlo na ruku, pa nismo odugovlačili čekajući preciznije prognoze. Sada je na redu pšenica pa se pripremamo za nju. Uljana repica pretprošle godine imala je užasan epilog, možda se sa ovogodišnjom sjetvom ipak izvučemo, ali trenutna suša baš i ne najavljuje potencijalno bogatu žetvu. Ipak, nastavljamo sa drugim poljoprivrednim planovima", zaključio je sagovornik.

Veliko interesovanje za uljanu repicu

Podrobnije informacije sa parcela, kada je riječ o ovoj uljarici dala nam je i savjetodavac, Zorica Rajačić, potvrdivši da posljednjih godina postoji interesovanje za ovu ratarsku biljku.

EU očekuje najlošiju žetvu uljane repice unazad 14 godina?

"Pred ovogodišnju sjetvu vremenske prilike bile su izvrsne pa se tlo moglo kvalitetno pripremiti, te su radovi išli po planu. U ovom trenutku, suša ratarima otežava dalje aktivnosti. Planirano je da se zasije oko 3.000 hekara, međutim, niko ne zna šta može očekivati. Ono što pouzdano znamo sa terena, kada je riječ o onima koji su među prvima posijali uljanu repicu, to je da se radi o gazdinstvima koja imaju sistem za navodnjavanje pa ih možemo smatrati na neki načim spremnim za borbu protiv perioda bez kiše", kaže ovaj stručnjak i dodaje da se padavine najavljuju, ali se neki ratari i premišljaju oko toga da li će uopšte i sijati.

U svakom slučaju, optimalni rok za sjetvu uljane repice polako ističe.


Tagovi

Sjetva uljane repice Cijena uljane repice Otkup Suša Optimalni rod Nedostatak padavina


Autorica

Aleksandra Idvorjan

Više [+]

Zaljubljenica u književnost, zelenilo proljeća, vrelinu ljetnog sunca i rijeku Tisu.