Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 08.02.2021. 13:50
  • Vukovarsko-srijemska, Vođinci

Vučković: Pokušat ćemo pomoći industriji i proizvođačima šećerne repe

Ovaj sektor je niz godina u problemima i to treba jasno reći. Ministarstvo i Vlada doista čine što mogu vezano za povećanje potpora, poručila je ministrica poljoprivrede.

Foto: Renata Prusina
  • 899
  • 383
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je u ponedjeljak kako bi se uskoro trebao održati sastanak s predstavnicima industrije i proizvođača šećerne repe, kako bi se pronašla rješenja za velike probleme u kojima se nalaze.

"Ovaj sektor je niz godina u problemima i to treba jasno reći. Ministarstvo i Vlada doista čine što mogu vezano za povećanje potpora. Sektor itekako ovisi o inozemnim cijenama, a njegovi su problemi počeli s ukidanjem kvota 2015. godine", komentirala je u Vođincima na vinkovačkom području gdje je nazočila otvorenju dječjeg vrtića.

Prema njezinim riječima, može se primijetiti da se površine pod ovom kulturom u Hrvatskom smanjuju unatoč osiguranim redovitim potporama. Naime, osim što su osigurane iz prvog stupa, dakle redovite potpore dohotku, osigurane su i dodatne. "Napravili smo trogodišnji program pomoći proizvođačima šećerne repe kako bismo održali proizvođačke površine, u što je uložen jako veliki novac - 60 milijuna kuna, čime smo nastojali osigurati dovoljne količine sirovine za naše šećerane", rekla je.

Ocijenila je kako su potrebni i dodatni koraci s obzirom na rizike koji postoje u proizvodnji šećera kao i da je šećerna repa proizvođačima manje isplativa nego neke druge proizvodnje. "Mi ćemo ih pokušati i učiniti, ali ne tako da zatvaramo oči pred nekim praksama koje nisu održive", poručila je.

Dotaknuvši se prijedloga zakona o sjemenu, ustvrdila je kako on nije prijetnja autohtonim hrvatskim sortama, niti ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Propisana su izuzeća koja se odnose i na ekološku proizvodnju i na one sorte koje će biti na nacionalnoj sortnoj listi kakvu sada nemamo, ali i na druge koje nemaju uvjet za to. "Želimo konačno djelom pokazati da brinemo o našim čuvanim autohtonim sortama kojih gotovo da i nema. Danas je svega 0,5 posto sjemena hrvatskog podrijetla. To je loše i to želimo popraviti", kazala je Vučković.

Ustvrdila je da nije istina da kumice na tržnicama neće moći prodavati proizvode ako nisu proizvedeni od sjemena koje nije certificirano.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Uzgoj šećerne repe Šećerane Potpore Marija Vučković