Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 14.09.2018. 12:00

Za Bc Institut ovo će biti godina koju će pamtiti - i po odličnim prinosima i po izvozu u tri nove države

Na održanom Centralnom danu polja BC hibrida kukuruza u Rugvici okupilo se nekoliko stotina gostiju, što iz Hrvatske, što iz inozemstva.

Foto: Ivana Jurišić
  • 1.239
  • 102
  • 0

U utorak, na održanom Centralnom danu polja BC hibrida kukuruza u Rugvici okupilo se nekoliko stotina gostiju, što iz Hrvatske, što iz inozemstva. Okupljenima se pozdravnim riječima obratio dr. sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta d.d., sjemenarske tvrtke s vlastitim oplemenjivačkim programima najvažnijih ratarskih kultura.

"Naši oplemenjivači na čelu sa mr. sc. Zdravkom Kozićem svake godine stvaraju nove materijale tako da ćete uz hibride koji su okosnica naše komercijalne ponude vidjeti i novo priznate hibride te hibride koji su ili u postupku priznavanja ili koji će to tek postati“, rekao je Ikić.

Bc Institut već godinama se ponosi titulom najveće institucije iz područja oplemenjivanja ratarskog bilja u Hrvatskoj, a osim u Hrvatskoj, njihovi hibridi se mogu kupiti i u velikom dijelu Europe.

Nova tržišta

"Ove godine smo po prvi put izveli svoje sjeme u Slovačku, Bugarsku i u Grčku, a u Ukrajini, gdje smo već godinama prisutni na tržištu, osnovali smo svoju tvrtku", rekao je Ikić.

vf
Ove godine očekuju se rekordni prinosi kukuruza

Da ovo nije bila dobra godina samo za Bc institut već i za hrvatske poljoprivrednike, rekao je mr.sc. Zdravko Kozić, predstavnik Zavoda za kukuruz i samostalni oplemenjivač kukuruza: "Iako se kukuruzom i ovim poslom bavim već skoro 40 godina, ovako dobre godine za kukuruz nikad nije bilo. Bilo je i ove godine problema, naročito u sjetvi, ali siguran sam da će ovo biti godina koju ćemo pamtiti - i po solidnim prinosima i po niskom sadržaju vlage, a i po dobroj cijeni."

Dr.sc. Ivica Buhiniček, samostalni oplemenjivač kukuruza i znanstveni savjetnik okupljenima je predstavio rezultate i glavne osobine novo priznatih komercijalnih hibrida kukuruza - BC323, BC424, BC482, hibrid INSTRUKTOR i BC525.

"Svi oni pokazali su iznimno dobre rezultate u testiranjima i sigurni smo da će naći put do naših kupaca", rekao je Buhiniček. Prisutni su upoznati i sa hibridima koji se trenutno nalaze u Komisiji za priznavanje sorti Republike Hrvatske za koje se na temelju dobivenih rezultata očekuje njihovo priznavanje: "Od novih hibrida 2. godine komisije RH tu su TRIANGLE, BC526 i MAJSTOR, a novi hibridi 1. godine komisije su BCEH301, BCEH302, BCEH8355, BCEH401, BCEH601“, rekao je Buhiniček.

Asistent u proizvodnji

U sklopu Centralnog dana polja BC hibrida kukuruza predstavljen je Bc ARGONAUT, mobilna aplikacija za uspješnu ratarsku proizvodnju.

"Za ovu mobilnu aplikaciju volimo reći da je ona vaš asistent u proizvodnji", rekla je dr. sc. Katarina Jukić te dodala: "Aplikacija je prilagođena svakom korisniku, a omogućit će vam da brzo pronađete sve potrebne podatke - bilo da riječ o informacijama o različitim hibridima kukuruza, podacima iz kataloga ili izrade naprednih kalkulacija o potrebnoj količini sjemena za sjetvu.

Ove godine očekuju se rekordni prinosi

Nakon predavanja prisutni su obišli polje gdje je dr.sc. Mirko Jukić prisutnima pokazao trenutačne pokuse BC hibrida i osvrnuo se na ovogodišnju proizvodnju kukuruza: "Ova vegetacijska 2018. dosta podsjeća na rekordnu 2016. Četvrti mjesec je bio nešto sušniji, ali kasnije kiše su to popravile. Svi sljedeći mjeseci bili su idealni za razvoj kukuruza, s puno kiše i dosta topline što je naročito važno u srpnju kad kukuruz ulazi u fazu cvatnje kad je najosjetljiviji na period suše. Zbog toga ove godine očekujemo rekordne prinose", rekao je Jukić.

Na pitanje o prednostima hibrida nove generacije koji su okupljenima predstavljeni u polju, Jukić kaže kako su oni uvijek nešto otporniji i tolerantniji na pojave stresa: "I to ne samo suše već i na nedostatak gnojiva, napad određenih insekata te će oni uvijek dati bolji prinos u odnosu na hibride stare generacije. Hrvatska je ove godine imala sreću jer smo imali lijepo vrijeme za razliku od velikog dijela Europe koje su pogodile suše praćene visokim temperaturama zbog čega bi i cijena kukuruza za naše poljoprivrednike mogla biti viša."

dvd
BC hibridi kukuruza

Josip Žmegač BC hibride koristi već četvrt stoljeća

Na Centralnom danu polja BC hibrida kukuruza u Rugvici okupio se i veliki broj poljoprivrednika koji već godinama koristi njihove hibride. Jedan od njih je Josip Žmegač iz Varaždinske županije koji BC hibride koristi već četvrt stoljeća.

"BC hibride koristim od samog početka, otkako sam preuzeo posao od djeda. Kukuruz, pšenica, soja, cijeli njihov asortiman. Kukuruz BC572 mi se pokazao odličan za vlastitu proizvodnju, tov junadi i pilića, a iznimno sam zadovoljan BC Anicom koja je jako otporna na proljetni mraz koji je čest u našem kraju i koji poljoprivrednicima često zna uništiti urod", zadovoljan je Žmegač.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Kukuruz Dan polja BC hibridi Bc ARGONAUT Ivica Ikić


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]