Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 23.08.2018. 10:30

Za dobar prinos važno je odabrati dobru zaštitu uljane repice od korova i štetnika!

Dobri prinosi i cijena proteklih proizvodnih godina povećali su interes za proizvodnju uljane repice. Velike probleme mogu stvoriti korovi i insekti koji mogu značajno utjecati na prinos. Tvrtka AgroChem Maks pripremila je program zaštite!

Foto: Pixabay/ulleo
  • 1.044
  • 61
  • 0

Dobri prinosi i cijena proteklih proizvodnih godina povećali su interes za proizvodnju uljane repice. Upravo iz tih razlog ima dosta novih proizvođača koji se prvi put susreću sa proizvodnjom uljane repice pa je bitno pisati i isticati probleme koji ih mogu dočekati.

Prvi problem je održavanje čistog sklopa od korovskih biljaka kako nam one ne bi gušile sklop, pravile probleme u žetvi (otežana žetva, visoka vlaga) te se posebno ističe gubitak hranjiva koje će nam korovske biljke uzeti od naše kulture tijekom vegetacije. 

Tvrtka AgroChem Maks u svojoj paleti ima pesticide koji u potpunosti zadovoljavaju kompletne potrebe u proizvodnji uljane repice.

REACTOR za suzbijanje ekonomski značajnih korova!

REACTOR 360 SC primjenjujemo u dozi od 0,27-0,33 l/ha odmah nakon sjetve, a prije nicanja uljane repice i osigurava dugu i kvalitetnu zaštitu od najznačajnijih širokolisnih korova. Herbicid se nalazi u novoj SC formulaciji koja mu osigurava postupno otpuštanje i daleko duže djelovanje od ostalih clomazon (a.t.) herbicida. Primjenjujemo ga za suzbijanje: rusomače, bročike, poljske potočnice, kostriša, mišjakinje, kamilice, čestoslavice, mrtve koprive i drugih ekonomsko značajnih korova.

LONTREL 300 je herbicid koji primjenjujemo nakon nicanja uljane repice (od dva prava lista) za suzbijanje dva ekonomski najznačajnija korova (kamilica i poljski jarmen) u dozi od 0,33 l/ha uz dodatak okvašivača TREND 90 u koncentraciji 0,1%.

Veliki problem kod ostvarivanja dobrog sklopa, a time i očekivano visokih prinosa stvaraju samonikle žitarice koje u povoljnim uvjetima za nicanje mogu usporiti početni rast i razvoj uljane repice te gušenje sklopa, a što će se odraziti u konačnici i na prinos. 

TARGA je sistemični, translokacijski herbicid koji se primjenjuje nakon nicanja samoniklih žitarica, a u stadiju od dva prava lista uljane repice u dozi 0,6-0,8 l/ha prije busanja samoniklih žitarica ili rano jesenski tretman i u rano proljetnom tretmanu tj. kada su samonikle žitarice ušle u busanje u dozi od 1,5 l/ha.

dc
Veliki problem kod ostvarivanja dobrog sklopa, a time i očekivano visokih prinosa stvaraju samonikle žitarice (foto: Pixabay/WikimediaImages)

Insekti mogu napraviti velike štete

U proizvodnji uljane repice također se pojavljuje i problem insekata koji mogu vrlo značajno naškoditi, a pogotovo se problem javlja kada nam jesenske temperature prelaze 20°C jer tada imamo povećanu populaciju kupusnog buhača, repičinog crvenoglavog buhača, repičine ose listarice te lisne uši, koji svojom ishranom dovode do sušenja mladih biljaka, a samim time i do prorjeđivanja sklopa.

Za rješavanje ovih problema tvrtka AgroChem Maks ima dva insekticida:

  • CYTHRIN MAX - piretroid koji se odlikuje veoma velikom koncentracijom pa se primjenjuje u vrlo maloj dozi od svega 50 ml/ha.
  • Drugi daleko kvalitetniji insekticid koji osim kontaktnog ima i produženo djelovanje je NURELLE D. Često se dogodi da zbog visokih temperatura piretroidi imaju slabiju učinkovitost pa se tada možemo jedino osloniti na NURELLE D kojeg primjenjujemo u dozi od 0,5 L/ha kako bi postigli produženo djelovanje na navedene štetnike.

Uz tvrtku AgroChem Maks i široku paletu pesticida zasigurno imate najbolju zaštitu, a samim time i sigurnu te profitabilnu proizvodnju. Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

AgroChem Maks Uljana repica Zaštita Korov Insekticid Herbicid REACTOR 360 SC


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.