Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 05.09.2022. 14:40

Za proizvođače pšenice u Republici Srpskoj - 500 KM po hektaru

U pripremi je i set mjera za proizvođače kukuruza, rekao je ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić

Foto: Đorđe Lalić
  • 233
  • 44
  • 0

Proizvođači pšenice u Republici Srpskoj će za jesenju sjetvu na raspolaganju imati po 500 KM pomoći po hektaru, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić. Riječ je o povećanju od 100 KM u odnosu na raniji period. 

"Za proizvođače kukuruza pripremamo set mjera i naredne godine očekujemo veći agrarni budžet, te mjere za olakšice kod nabavke sjemena i povećane količine za regresirani dizel", dodao je on.

30% manje prinosa

Komentirajući štetu nastalu uslijed suše, Pašalić je istakao kako postoje problemi na terenu, pogotovo u Semberiji, Lijevče polju te dijelovima Posavine, a najveća šteta je evidentirana na usjevima kukuruza. 

"Naša je procjena, kada gledamo projektovani prinos od 6,8 do sedam tona kukuruza koji smo imali proljetos, sada smo na nekih 4,5 do pet tona, što predstavlja nekih 30 odsto smanjenja prinosa višegodišnjeg prosjeka", ocijenio je ministar, napomenuvši da pojedine parcele nisu u potpunosti uništene te da se ne može proglasiti stanje elementarne nepogode jer nije zahvaćen veći dio Republike Srpske.

Izvoz peleta

Kada je riječ o zabrani izvoza peleta koja je na snazi, Pašalić je naglasio da prioritet mora imati domaća potrošnja te kako ne razumije stav proizvođača koji ne žele podmiriti potrebe domaćeg stanovništva. On je pojasnio da razvoj situacije zavisi od njih i ukoliko omoguće da se domaće stanovništvo snadbije peletom, dozvolit će se i izvoz.

"A, ako se to ne desi, bojim se da će ta mjera možda biti i produžena", poručio je. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pšenica Poticaji Set mjera Kukuruz Boris Pašalić Republika Srpska Ratari Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.