Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech
  • 03.11.2022. 12:00

Zabrinjavajuća kontaminacija aflatoksinom u kukuruzu - kriva suša?

Tvrtka Alltech objavila je prve rezultate analiza ratarskih kultura na kvalitetu usjeva i rizike od mikotoksina u Europi.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.598
  • 160
  • 0

Dugotrajne suše, iznenadne bujične poplave te najviše zabilježene prosječne ljetne temperature ove godine značajno utječu na prinos i kvalitetu usjeva diljem Europe, objavila je tvrtka Alltech u svojim prvim rezultatima o kvaliteti usjeva i riziku od mikotoksina.

Kako navode, urod pšenice u Francuskoj smanjio se za 20 posto, dok su proizvođači kukuruza u dolini rijeke Po u Italiji gledali kako im usjevi venu tijekom najveće suše koju je ta regija doživjela u zadnjih 70 godina.

Analize u tijeku - kakvi su rezultati do sada?

"Budući da je europska žetva pšenice i ječma ove godine završila ranije, Alltechov 37+® laboratorij za analizu mikotoksina u Dunboyneu u Irskoj testira uzorke koji pristižu svaki tjedan", pojasnili su.

Do sada ispitani uzorci pšenice i ječma u prosjeku sadrže 3,6 mikotoksina dok su dva ili više otkrivena u 97 posto njih. 

"Najčešće su pronađeni trikoteceni tipa A i tipa B, nove grupe mikotoksina i ergot toksin. Oni prevladavaju u spomenutim kulturama", navode iz Alltecha dodajući kako je najveća koncentracija ergot alkaloida (2.891 ppb) pronađena u ječmu iz Njemačke.

Slama i dalje predstavlja veći rizik

Kako kažu iz ove tvrtke, nastavlja se opsežnije testiranje slame u Danskoj jer rizik vezan za ovu vrstu stočne hrane i stelje postaje sve izraženiji.

Prema rezultatima analiza preko 55 posto uzoraka smatra se uzorcima većeg rizika na temelju Alltechovog ekvivalenta rizika (REQ).

Nadalje, trikoteceni tipa B predstavljaju najveći izazov, a prosječna utvrđena koncentracija DON-a bila je 1.727 ppb, a najveća 6.239 ppb.

Nastavlja se opsežnije testiranje slame (Foto: Maja Celing Celić)

"U suradnji sa SGS-om dobili smo preliminarne pokazatelje o kvaliteti kukuruza iz jugoistočne Europe", napominju iz ove tvrtke.

Prvi rezultati ukazuju da je kontaminacija aflatoksinom zabrinjavajuća, vjerojatno zbog dugih sušnih razdoblja.

"Otkrivene su razine do 77,39 ppb aflatoksina B1, dok je prosječna razina 15,7 ppb", otkrivaju. Kako navode, pet uzoraka kukuruza prikupljenih u ovoj regiji premašilo je granične vrijednosti iz europske regulative o aflatoksinu B1 za stočnu hranu (>20 ppb).


Tagovi

Mikotoksini Rezultati Analize Alltech


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]