Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup žitarica
  • 28.06.2019. 12:00

Zahuktala se žetva pivarskog ječma, pred vratima je žetva pšenice, a otkupna cijena?

Uvijek se nadamo boljoj cijeni, ali najčešće smo razočarani. Solidna cijena bi za nas bila od 1,10 do 1,20 kuna, s tom cijenom bismo nešto zaradili, a s tom cijenom vezani smo i za cijenu ječma, kaže ratar Željko Trnka.

Foto: Depositphtoos/Nomadsoul1
  • 3.307
  • 239
  • 0

Na slavonskim poljima napokon se zahuktala žetva pivarskog ječma koja je u punom jeku, pa se na silosima novogradiške Tvornice slada "Slavonijaslad“  koja djeluje u sklopu grupacije "Axereal Croatia“ radi u tri smjene.

"Ove godine planiramo primiti i uskladištiti 60 tisuća tona pivarskog ječma za potrebe naše tvornice "Slavonijaslad“. Do danas smo otkupili oko 8,5 tisuća tona, iako su prvi otkosi te žitarice pali 15. ovog mjeseca, ali onda su nam obilne kiše tjedan dana stvarale probleme, tako da su žetva i prijam ječma intenzivnije krenuli ovaj tjedan“, kaže Julija Strinović iz Kooperacije tvrtke Axereal Croatia.  

Prinosi zadovoljavajući unatoč lošem vremenu 

Kaže da su prinosi zadovoljavajući, kreću se od 6, 7,5 ponegdje i 8 tona po hektaru, što je vrlo dobro s obzirom na vremenske koje su ratare pratile na početku sjetve, kada je bilo vrlo sušno razdoblje. Spas je došao u proljeće kada su obilne kiše pomogle ječmu da se dobro razvije i osigura dobre prinose. Poznata novogradiška tvrtka, jedini proizvođač pivskog slada u Hrvatskoj, godinama uspješno surađuje s poljoprivrednim tvrtkama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kojima je to prvi novac od ratarskih kultura.

"Mi ćemo prve otkupljene količine pivarskog početi isplaćivati sljedeći tjedan. Ječam isplaćujemo u dva navrata. Sada ćemo im isplaćivati predujam, a kada budemo znali konačnu cijenu pšenice, u rujnu ćemo im isplatiti razliku po obračunu. Tu ide i bonifikacija od 5,15 i 20 posto veća cijena ječma od pšenice, osvisno o kvaliteti,“ kaže Julija Strinović.

Dodaje da cijenu ječma formiraju na bazi prosječne cijene pšenice za srpanj i kolovoz Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) koji je formiran prema cijenama otkupljivača u cijeloj Hrvatskoj. O otkupnoj cijeni pšenice i ječma još se ništa ne zna, na što su poljoprivrednici na što su poljoprivrednici naučili jer je godinama slična situacija.  

Kilogram pšenice u prosjeku nešto više od jedne kune? 

"Normalno je kada nam je žetva pšenice pred vratima da se raspitujemo o cijeni, jer cijena, a prema njoj i zarada je ono od čega mi živimo. Za sada nema pravih informacija o tomu, uglavnom se nagađa. Mi pratimo druga tržišta i burze, znamo kretanja u okruženju u Europi i u cijelom svijetu, onda iz toga izvlačimo nekakve zaključke i nadanja. Uvijek se nadamo boljoj cijeni, ali najčešće smo razočarani. Solidna cijena bi za nas bila od 1,10 do 1,20 kuna, s tom cijenom bismo nešto zaradili, a s tom cijenom vezani smo i za cijenu ječma“, kaže Željko Trnka iz Dragalića koji je jučer počeo žeti pivarski ječam na 20 hektara, a od ozimih ratarskih kultura ima i uljanu repicu i pšenicu. 

Donesen Pravilnik o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice

"Mi poljoprivrednici pričamo svoju priču o otkupnoj cijeni, ali se otkupljivači još ne izjašnjavaju, iako bi se ta cijena pšenice trebala znati do početka žetve. Vjerojatno će cijena biti slična kao i prošle godine, u prosjeku nešto više od jedne kune za kilogram. Ovisno o kvaliteti ona se lani kretala od 95 lipa do 1,30 kuna, ali takve pšenice koja se otkupljivala po višim cijenama bilo je vrlo malo“, kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.


Tagovi

Žetva Otkup Otkupna cijena Otkup ječma Otkup pšenice


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]