Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fuzarioza klasa pšenice
  • 21.05.2020. 10:30
  • Požeško-slavonska, Podgorje

Zaštita pšenice od fuzarioze klasa - bolesti koja značajno može smanjiti prinose

Antun Pejanović iz Podgorja, koji na 70 hektara uzgaja pšenicu, soju, uljanu repicu i pivarski ječam, Poljoprivrednoj televiziji objasnio je na koji ju način sprječava, ali je i objasnio koje su posljedice ako se pšenica zarazi.

Foto: Youtube/Print screen
  • 1.689
  • 41
  • 0

Pšenica se nalazi u fazi cvjetanja, što znači da je vrijeme za još jedno prskanje protiv ekonomski najznačajnije bolesti pšenice, fuzarioze klasa

Fuzariozu klasa prouzrokuju gljive roda Fusarium spp, a u našim proizvodnim uvjetima ovo oboljenje se javlja svake godine u slabijem ili jačem intenzitetu. Intenzitet napada ovisi od vremenskih uvjeta povoljnih za infekciju i širenje bolesti (količine padalina i temperature tokom cvjetanja i formiranja zrna), kao i tehnologije proizvodnje.

Antun Pejanović iz Podgorja, koji na 70 hektara uzgaja pšenicu, soju, uljanu repicu i pivarski ječam, Poljoprivrednoj televiziji objasnio je na koji ju način sprječava, ali je i opisao koje su posljedice ako se pšenica zarazi.

Zaštita se obavlja u dva navrata

Zaštita od fuzarioze obavlja se u dva navrata. "Prva zaštita je negdje početkom travnja zbog hrđa i ostalih bolesti koje su se unazad par godina drastično pogoršale. Druga primjena obavlja se u fazi cvatnje, pojašnjava Pejanović te priznaje kako ga je strah za ovu godinu i da možda uopće nema potrebe za drugim prskanjem jer godina nije bila vlažna. 

Obavite dušičnu prihranu okopavina do zatvaranja redova - u tlo ili folijarno

U slučaju da se bolest javi na pšenici, klas pobijeli, najčešće nema zrna ni prinosa, a ako se ono i formira prinosi su jako mali.

Prije same žetve koja predstavlja u jednu ruku i kraj ratarske sezone, potrebno je obaviti i druge agrotehničke mjere. "Zbog poboljšanja proteina ide se još u folijarnu prihranu. Uglavnom se dodaje dušik, da li KAN ili UREA, svako zna za sebe“, naglašava Antun. 

Vremenski uvjeti- ključan faktor za visinu prinosa

Iako je u velikom dijelu Hrvatske najveći problem u ratarstvu predstavljala suša koja je bila skoro cijelo proljeće, kiša koja je pala proteklog tjedna vratila je nadu ratarima za koliko toliko dobre prinose.

"Mislim da je ovo proljeće bilo dosta hladno i to je jedan od razloga zašto se bolesti nisu toliko razvijale, ali godina je bila i dosta sušna. Kod nas je neki standard kada imamo 5 tona i više, ali mislim da ove godine neće biti baš toliki. Falilo je kiše, teško je to pratiti, na proljetne kulture će se najviše odraziti ova suša“, kaže Pejanović.

Raste svjetska proizvodnja, potrošnja i opskrba pšenicom?

Kako i u svim ostalim djelatnostima tako je i u poljoprivredi pojava pandemije koronavirusa itekako promijenila opće stanje, a Antun je rekao kako je za njega imala dvojaki efekt. "Neke stvari su se iskristalizirale. Ova naša poljoprivreda dobila je nekakvu važnost, zbog same prehrane stanovništva i straha od svjetske krize, a s druge strane imali smo problem s nabavom zaštita, odlazak u županije zbog propusnica bio je otežan, ali tko je vodio računa imao je vremena se pripremiti i nabaviti sredstva. Iz moje perspektive, mi nismo od nje imali neke velike štete“, zaključuje ovaj ratar. 

Više infomacije možete pogledati u videu:


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Fuzarioze klasa Antun Pejanović Poljoprivredna televizija Hrđa Prinosi Folijarna prihrana Vremenski uvjeti


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/