Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 07.04.2015. 15:00
  • Požeško-slavonska

Zaštita uljane repice od sjajnika

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 139
  • 12
  • 0

Upozoravamo proizvođače uljane repice da obiđu svoje usjeve i obave pregled na pojavu repičinog sjajnika (Meligethes aeneus).

Usjevi uljane repice nalaze se u različitim fazama razvoja.

Kada pupovi postanu vidljivi (D2), pragom odluke o zaštiti smatra se 1 - 1,5 sjajnika po pupu, a kada počne diferencijacija pojedinih pupoljaka (E), prag odluke za zaštitu je kad postoje 2-3 sjajnika.

Šteta koji nanosi sjajnik je u tome što izgrize cvjetne pupove iznutra. Oštećeni pupovi ne cvatu. Zato treba zaštitu obaviti do cvatnje, a naknadna primjena insekticida tijekom cvatnje usjeva je zakašnjela i vrlo opasna za pčele medarice.

Tretiranje se može provoditi ovim preparatima: Rely 40, Pyrinex 250 ME, Chromorel-D, Nurelle D, Pinurel D, Biscaya, Ptoteus OD, Fastac 10 SC, Direkt, Decis 1,25 EC, Sumialfa 5 FL, Karate Zeon i Lambda 5 EC.

Pripravke upotrebljavajte prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Korisnici sredstava za zaštitu bilja također trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Đurđica Kšenek, dipl.ing.agr.
E-mail: Djurdjica.Ksenek@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Usjevi uljane repice Sjajnici na pupovima Pčele medarice Nurelle D Ptoteus OD Direkt Sumialfa 5 FL Lambda 5 EC Đurđica Kšanek


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.