Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 21.04.2015. 15:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita zasijanog kukuruza

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 63
  • 4
  • 0

Nakon sjetve kukuruza, a prije nego što kukuruz nikne, moguće je primijeniti zemljišne herbicide. Njima možemo suzbiti samo jednogodišnje, širokolisne korove poput bijele lobode, ščira, ambrozije, konice i europskog mračnjaka te jednogodišnje travne korove kao što su koštan, svračica, korovsko proso. U ovom roku i na ovaj način, ne mogu se suzbiti višegodišnji korovi poput slaka, osjaka, pirike i divljeg sirka. Njih je potrebno suzbijati nakon nicanja kukuruza i korova, translokacijskim herbicidima.

Za uspješno suzbijanje korova u ovom roku, potrebno je dobro pripremiti površinu na kojoj se obavlja sjetva, kako bi se herbicid što ravnomjernije rasporedio po površini i važno je da, nakon prskanja površine herbicidom, padne barem 20-tak mm kiše, kako bi ga unijela u zonu nicanja korova.

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova nakon sjetve, a prije nicanja mogu se koristiti: Callisto 480 SC, Click 50 FL, Racer, Racer 25 CS, Master, Roko EC,Click 50FL, Afalon, Linurex 50 SC.

Za suzbijanje jednogodišnjih travnatih korova pogodni su: Dual Gold 960, Stomp 330 EC, Dost, Strong, Pendigan 330 EC, Frontier X 2 i dr. Kombinirani pripravci za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i travnatih korova su: Acris, Koban T, Lumax ili Primextra TZ Gold 500 SC.

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u). Praznu ambalažu zbrinite na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o., Gubaševo 47 c, Zabok, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Sjetva Kukuruz Ambrozija Zabok Savjeti Lumax Šćir Slak Pirika Osjak Savjetodavna služba C.I.A.K. Preporuke Koštan Sanja Gregurić Pendigan 330 EC Svračica Afalon Jednogodišnji travni Zemljišni herbicidi Jednogodišnji širokolisni korovi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.