Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita žitarica
  • 23.04.2021. 12:00

Zaštita žitarica pomoću tri generacije aktivnih tvari u jednom proizvodu

Pri odabiru preparata valja se voditi spektrom njihova djelovanja koji treba pokrivati sve ekonomski značajne patogene pšenice i ječma, navode iz tvrtke Danon.

Foto: Renata Prusina
  • 660
  • 59
  • 1

Očevidno je kako se tehnologija uzgoja žitarica mijenja, jer se u korak s novom genetikom za veće prinose, povećala i osjetljivost kultura na bolesti.

Nažalost, i klimatske promjene idu u prilog razvoju patogena, pa su neizostavni tretmani zaštite. No, ako znamo da troškovi zaštite pšenice iznose oko 10 posto ukupnih troškova, a da je moguć gubitak prinosa i do 50 posto - računica je jednostavna.

Prvo prskanje pšenice obično se izvodi početkom vlatanja, u fazi od prvog do drugog koljenca pšenice (BBCH skala 31-32), dok se prvi fungicidni tretman ječma preporučuje nešto ranije, od kraja busanja - početka vlatanja do prvog koljenca (BBCH skala 31).

Pri odabiru preparata za ovu namjenu valja se voditi spektrom njihova djelovanja koji treba pokrivati sve ekonomski značajne patogene pšenice i ječma. Upravo jedan od takvih je i kombinirani sistemični fungicid dugog i snažnog djelovanja Seguris Xtra kojeg preporučuju stručnjaci tvrtke Danon d.o.o.

Dvojna veza za dugotrajnu preventivu

Sadrži tri aktivne tvari – izopirazam, ciprokonazol i azoksistrobin, iz tri različite kemijske skupine - SDHI, triazoli, strobilurini.

Posebno valja istaknuti kako je izopirazam (IZM) nova aktivna tvar iz kemijske skupine karboksamida i kao takva iskazuje maksimalnu učinkovitost, jer ne postoji rezistentnost gljivičnih patogena na izopirazam. Svojim mehanizmom djelovanja inhibira enzim sukcinat dehidrogenazu (SDHI) i mitohondrijsko disanje u kompleksu II respiratornog lanca.

Iskazuje određeno kurativno djelovanje sprječavajući rast micelija, ali ima prvenstveno preventivno djelovanje. Naime, ova inovativna IZM molekula se nakon aplikacije izuzetno brzo veže na list, djeluje na klijanje spora, ali i na daljnji razvoj gljive unutar biljke tzv. "dvojnom vezom" (vezanje na list i patogena) koja osigurava dugotrajnu preventivnu zaštitu biljke od bolesti.

Rješenje i za najproblematičnije bolesti

Seguris xtra se u ozimoj i jaroj pšenici primjenjuje u količini 0,75-1,0 l/ha za suzbijanje pepelnice, smeđe i žute hrđe, smeđe pjegavosti lista, smeđe pjegavosti pljevica, te osobito neugodne žuto-smeđe pjegavosti (Pyrenophora tritici-repentis).

U istoj se dozi u ječmu (ozimom i jarom) primjenjuje za suzbijanje mrežaste pjegavosti, pepelnice, smeđe hrđe. Također, odlično je novo rješenje za suzbijanje ramularijske pjegavosti (Ramularia collo-cygni), najopasnije bolesti ječma.

Zahvaljujući svom širokom spektru djelovanja, sredstvo se može uspješno koristiti u prvom tretmanu, zaštiti lista pšenice (početak vlatanja - faza prvog ili drugog koljenca), u zaštiti klasa (početkom cvatnje) ili u međutretmanu (u fazi lista zastavičara), ističu iz Danona zaključujući na kraju kako tri generacije djelatnih tvari različitog mehanizma djelovanja u jednom proizvodu pridonose antirezistentnoj strategiji.

Za više informacija obratite se tvrtki Danon d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakta.


Tagovi

Zaštita pšenice Zaštita ječma Fungicidi Seguris Xtra Danon


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Danon d.o.o.

Ledinska 7, 10255 Donji Stupnik, Hrvatska
tel: 01|6530-985, e-mail: danon@danon.hr web: https://danon.hr/