Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 18.08.2022. 10:30

Zašto i kako obaviti gnojidbu uljane repice prije sjetve?

Cilj predsjetvene i startne gnojidbe je da mlade biljke u početnom rastu i razvoju imaju dovoljno pristupačnih hraniva, napominju iz Petrokemije.

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 954
  • 101
  • 0

U proizvodnji uljane repice, za bogate prinose i visoku kvalitetu ulja, potrebno je stvoriti optimalne uvjete za rast, razvoj i dobru mineralnu ishranu, naglašavaju iz Petrokemije.

Pritom valja znati da se dobra mineralna ishrana u proizvodnji ove i drugih poljoprivrednih kultura, određuje količinom, odnosom hraniva u gnojivu i njegovoj pravovremenoj primjeni, te na temelju kemijske analize tla.

"Gnojidbom mineralnim gnojivima najbrže i najlakše se podmiruju potrebe za hranivima", napominju stručnjaci ove tvrtke pojašnjavajući da će dobra opskrbljenost biljaka osnovnim (dušik, fosfor i kalij) kao i sekundarnim hranivima (kalcij, magnezij i sumpor) utjecati na optimalni razvoj usjeva i u stresnim uvjetima, kao što su napad bolesti, štetnika i nepovoljni vremenski uvjeti.

Kažu i da brzina usvajanja hranjivih tvari ovisi o ponašanju hraniva u tlu i biljci, tako je najbrže usvajanje osnovnih i nekih sekundarnih (dušika, fosfora, kalija i sumpora) u ranim fazama rasta pa sve do faze cvatnje uljane repice.

Prema vremenu primjene mineralnu gnojidbu provodimo zajedno s agrotehničkim zahvatima u tlo, stoga se  može podijeliti na: osnovnu, predsjetvenu i startnu gnojidbu te prihranu.

Osnovna gnojidba

Osnovna gnojidba uljane repice obavlja se krajem ljeta kada se mineralno gnojivo zaorava na punu dubinu oranja, i biljke su tijekom cijele vegetacije osigurane potrebnim biljnim hranivima.

"Ovom agrotehničkom mjerom biljke se potiče na razvoj korijena u dublji sloj tla gdje ima dosta vlage, te su biljke otpornije na sušu i stresne uvjete u vegetaciji", navode naglašavajući da im se dodaje najveći dio potrebnog fosfora i kalija, te manji dio dušika.

Gnojidba postrnih usjeva - kako, kada i kojim gnojivima?

Kada je u pitanju dušik, njegova ukupna količina ne dodaje se u jesen, jer postoji opasnost da se dijelom izgubi ispiranjem u dublje slojeve tla. Savjetuju da se od kompleksnih gnojiva u osnovnoj gnojidbi mogu primijeniti visoko koncentrirane formulacije NPK 7-20-30 ili NPK (S) 8-20-30 (2) u količini 300-600 kg/ha. Može se dodati pojedinačno gnojivo kalijev klorid (KCl 60) u količini150-300 kg/ha i monoamonijev fosfat (MAP NP 11-52) u količini 150-200 kg/ha, ali ovisno o analizi tla i potrebama hraniva za planirani prinos.

Predsjetvena i startna gnojidba 

Predsjetvena i startna gnojidba obavljaju se zajedno s pripremom tla pred sjetvu kada se gnojivo unosi u plići sloj tla tanjuračama ili sjetvospremačima.

"U predsjetveni sloj unosi se preostali dio fosfora i kalija, ukoliko nisu ukupne potrebe ovih hraniva za uljanu repicu unesene osnovnom gnojidbom", savjetuju dalje. S tim da se trećina ili polovina potrebe biljke za dušikom unosi u predsjetvenoj gnojidbi (oko 60 kg/ha), dok se preostali udio dušika unosi u proljeće tijekom prihrane kako ne bi došlo do njegovog gubitka ispiranjem u dublje slojeve tla. 

Stručnjaci navode i da se u predsjetvenoj gnojidbi od mineralnih kompleksnih gnojiva primjenjuju formulacije s približno jednakim udjelom biljnih hraniva, dušika, fosfora, kalija, kao što su NPK 15-15-15 ili NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK 20-10-10 u količinama 150-200 kg/ha.

"Ukoliko su osnovnom dodane ukupne potrebe biljke za fosforom i kalijem, u gnojidbi pred sjetvu može se unijeti amidno dušično gnojivo, UREA N 46 u količini 100-120 kg/ha ili UAN N 30 tekući u količini 80-120 l/ha ili amonijev sulfat, PETROKEMIJas u količini 200-250 kg/ha", preporučuju uz zaključak da je cilj predsjetvene i startne gnojidbe da mlade biljke u početnom rastu i razvoju imaju dovoljno pristupačnih hraniva.

Za više informacija obratite se ovoj tvrtki na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Gnojidba Gnojidba prije sjetve Predsjetvena gnojidba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]