Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi preparati
  • 14.03.2023. 12:00

Zašto koristiti kombinaciju fungicida različitog djelovanja?

Najvažnija osobina fungicida je da se jednako dobro topi u vodi i u mastima, što omogućava lako prodiranje u kutikulu biljke i redistribuciju u nove listove, kaže Marijo Mlinarević, stručnjak za zaštitu ratarskih kultura. Što kažu poljoprivrednici?

Foto: Krume Ivanovski
  • 2.395
  • 180
  • 0

Na tržištu zaštite protiv biljnih bolesti pojavili su se jedinstveni fungicidni paketi, koji imaju dvostruko djelovanje. Riječ je o proizvodima Tetrax i Prodom, koji djelotvorno suzbijaju veliki broj najznačajnijih biljnih bolesti, poput pepelnice, žute i smeđe hrđe te smeđe, mrežaste i sive pjegavosti. Djeluju preventivno i kurativno.

"Osim što imaju dobre biološke osobine, vrlo su selektivni na kulturu, ne zaustavljaju biosintezu, nema zastoja u rastu biljaka, niti fitotoksičnog učinka na biljku - brzo se usvajaju u biljno tkivo štiteći i novoizrasle listove, a odlično se miješaju s biostimulatorima i folijarnim gnojivima iz programa TORA“, kazao je Marijo Mlinarević, stručnjak za ratarstvo tvrtke AgroChem Maks, s dvadesetogodišnjim iskustvom u proizvodnji.

U svakom od tih proizvoda nalazi se aktivna tvar tetrakonazol – trijazol nove generacije, a njegova prednost je brza mobilnost kroz biljku. Nakon primjene, zadržava se na cijeloj lisnoj površini ravnomjerno, osigurava puno bolju zaštitu od drugih triazola, u kojima se aktivna tvar zadržava samo na rubnim dijelovima lista, pojasnio je Mlinarević zainteresiranim poljoprivrednicima.

Brojni poljoprivrednici pratili su prezentaciju Marija Mlinarevića.

Tetrax i Prodom odlikuje visoki stupanj solubilnosti. To je sposobnost preparata da se dobro topi u vodi, odnosno u biljnim sokovima pa se lako distribuira kroz cijelu biljku. Nakon tretmana, ona dalje raste i razvija se, formiraju se novi listovi, a cijelo je vrijeme zaštićena od biljnih bolesti.

Djeluje preventivno, objašnjava ovaj stručnjak. "Kada spora padne na list, počinje klijati, micelij se razvija i kroz puč pokušava ući u list. Međutim, tada ulazi u fungicidnu zonu, prethodno tretiranu proizvodom, te prestaje sa rastom i razvojem“.

S druge strane, kada se biljka već razboljela, dolazi do pojave prvih simptoma i do odumiranja tkiva, pa tada obavite tretman s Prodomom ili Tetraxom, objašnjava, onda tetrakonazol kroz puči ulazi u biljku, formira fungicidni film i sav micelij koji se nalazi u tom filmu odumire, a biljka se oporavlja te nastavlja s rastom i razvojem.

Preparati podižu dio prinosa i kvalitete

To je potvrdio i Siniša Hrgović, slavonski poljoprivrednik koji na svom OPG-u u Vaškoj obrađuje nekoliko ratarskih kultura.

U suradnji s AgroChem Maksom lani je radio pokuse na pšenici. Napravili su nekoliko varijanti za primjenu preparata s ciljem njihove analize i rezultata kvalitete. Pratili su aktivnosti kroz vegetaciju, a najviše ih je zanimao krajnji učinak – stanje na vagi.

Nakon pokusa utvrdili su da ekonomskih učinaka ima, kao i utjecaja na prinos, te da su dobili efekt kojeg su željeli dobiti nakon žetve.  

Siniša Hrgović, slavonski ratar i savjetnik u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

"Pšenica je bila u jako dobroj kondiciji iako su uvjeti zbog suše bili loši za ozime kulture, ali mikrolokacija je pridonijela. Sve varijante su imale određen odmak u smislu fiziologije, morfologije, izgleda biljke, njene boje... sve je bilo jako dobro, a u svakoj smo dobili odmak u odnosu na standardnu tehnologiju koju smo provodili. Tako da postoji opravdanost da se ovi preparati koriste, jer podižu dio prinosa i kvalitete“, rekao je Siniša Hrgović na konferenciji za poljoprivrednike.

Iz tvrtke Kanaan, najvećeg proizvođača snack proizvoda u Hrvatskoj, razgovarali smo s tehnologom Goranom Štruglinom, koji kaže da na tržištu ima puno proizvoda i da svi omogućavaju nekakva poboljšanja, ali da je lanjska godina s velikim temperaturnim šokovima, pokazala razliku među njima.

Tvrtka u kojoj radi obrađuje 400 hektara zemljišta, od čega je 150 ha pod krumpirom. Svake godine povećavaju zasijane površine, pa im je važna pravovremena zaštita biljaka. Koriste Tetrax i Prodom, a u ishrani bilja TORA preparate.

"Vrlo smo zadovoljni učinkom. AgroChem Maks je poznat po novitetima i kad ih probamo onda idemo prema našim kooperantima u Valpovo, Orahovicu, Međimurje, jer imamo dislociranu proizvodnju, što je dobro jer ako se lokacijski dogodi neko nevrijeme da možemo računati na druge“, rekao je Goran Štruglin prilikom predstavljanja ovih proizvoda u Tuhelju.

Goran Štruglin iz tvrtke Kanaan.

Sve više proizvođača u proizvodnji pšenice koristi tri fungicidna tretmana: T1 u početku vlatanja, T2 u punom vlatanju i T3 u klasanju, odnosno cvatnji.

Šampion u suzbijanju paleži klasa i pepelnice

Tektrax se koristi za prva dva tretmana, on vrlo dobro suzbija pepelnice, sve vrste hrđa, kaže Marijo Mlinarević. Koliku količinu upotrebiti ovisi o zdravstvenom stanju usjeva, pa "ako s prvim tretmanom idete ranije i ako nema naznaka za razvoj bolesti, tada pakiranje ide na 1,25 hektara“. Ako se tretman radi kada je veća lisna masa, kad je temperatura veća, veća vlaga i gdje postoji opasnost da dođe do infekcije, tada se koristi na jedan hektar.

Filip Guščić: Razvili smo specijalna gnojiva za hrvatsku poljoprivredu

Prodom preporučuje za T2 i T3 tretmane, najviše za prskanje u klasanju i cvatnji, jer se u to vrijeme događaju infekcije klasa. "A ovaj preparat je šampion u suzbijanju paleži klasa i pepelnice“, zaključio je. 

Tetrax dolazi u formulaciji kao mikroemulzija i koncentrat za suspenziju. Pakiranje sadržava jednu plus jednu litra preparata, što je dovoljno za površinu od jednog hektara do 1,25 ha. Također, imaju i velika pakiranja 5 plus 5 litara, za površinu od 5 do 6,25 hektara, objašnjavaju u AgroChem Maksu. Preparat Prodom dolazi u formulaciji kao mikroemulzija i koncentrat za emulziju, u pakiranju od litre i pola litre – za površinu od 1 hektara.

Pogledajte video:


Fotoprilog


Tagovi

AgroChem Max Tetrax Prodom Siniša Hrgović Sredstva za zaštitu bilja Marijo Mlinarević Goran Štruglin


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com