Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šećerne repe
  • 09.09.2020. 18:00
  • Njemačka

Zašto njemački poljoprivrednici odustaju od uzgoja šećerne repe?

Mnogi uzgajivači šećerne repe prestaju s uzgojem ove ratarske biljke, a fabrike šećera se zatvaraju jer više nisu profitabilne. Glavni krivci su pad cijena, nelojalna konkurencija i zabrana korištenja neonikotinoida.

Foto: Depositphotos/adistock
  • 95
  • 147
  • 0

Proizvođači šećerne repe i fabrike šećera u Njemačkoj su pod velikim pritiskom. Naime, ondje je čak 20% proizvođača odustalo od uzgoja ove biljne vrste. "Situacija je dramatična", komentarisao je za agrarheute direktor udruženja proizvođača, Peter Kasten.

Tržište ove sirovine je na velikoj prekretnici i to zbog ukidanja fiksnih kvota za cijelu EU, a poljoprivrednici i fabrike morali su opstati u međunarodnoj konkurenciji. To se vidi po cijenama šećera jer su one nakon liberalizacije evropskog tržišta, naglo pale na istorijski minimum od oko 312 evra po toni.

Pad cijena doveo je fabrike i proizvođače repe u ekonomski teško stanje. Rezultat toga je da mnogi napuštaju uzgoj ovog usjeva, a fabrike se zatvaraju jer više nisu profitabilne.

Nelojalna konkurencija u EU?

"Borimo se sa znatnim narušavanjem tržišne konkurencije u Evropi", tvrdi Kasten s obrazloženjem da niz zemalja uzgajivačima repe daje potpore za svaki hektar te da se 30% površina pod njom u EU subvencionira na takav način. Ali ne i u Njemačkoj. "Takvu praksu ne možemo dostići. U zemljama u kojima se ne daju poticaji, površina se smanjuje“, kaže Hermann Schmitz, generalni direktor kompanije Pfeifer & Langen iz Kolna koja je zatvorila postrojenje u Rumuniji te smanjila obim hladnjače u Elsdorfu. Situacija je teška i u kompaniji Südzucker gdje je ugašeno stotine radnih mjesta, dok je Nordzucker u protekloj finansijskoj godini zabilježio milionski gubitak.

Repu napadaju lisne vaši i virusi

Sušno ljetno 2018. godine bilo je jako naporno za uzgajivače, iako se šećerna repa smatra vrlo izdržljivom vrstom. Uz to, poljoprivrednici u Njemačkoj smiju koristiti manje pesticida u odnosu na druge evropske proizvođače. Neonikotinoidi, koji su zapravo zabranjeni u cijeloj EU ipak su zbog hitnih odobrenja dopušteni u pojedinim državama članicama što znatno narušava konkurenciju između zemalja i njihovih fabrika šećera. Međutim, Njemačka je odabrala teži put i odbija spomenuto odobrenje.

Francuska razmišlja o ponovnom uvođenju neonikotinoida

Podsjećamo, nedavno se Francuska našla na udaru kritika koje su prvenstveno došle iz susjedne Njemačke, upravo zato što ponovo želi uvesti korištenje ovih hemijskih sredstava. Poljoprivrednici te zemlje tvrde da nema učinkovite alternative za suzbijanje lisnih vaši koje prenose viruse uzrokujući gubitak 30 do 50% prinosa. 

Helmut Bleckwenn iz Ekonomskog udruženja proizvođača šećera (WVZ) ne smatra opravdanom generalnu zabranu ovog aktivnog sastojka, jer su, kako tvrdi, opasnosti neonikotinoida za korisne insekte u uzgoju repe izuzetno male. Prema njegovom mišljenju, zabrana je stoga imala više "političkih" nego tehničkih razloga.

"Zbog toga njemački poljoprivrednici imaju dodatne troškove, ali i veće rizike kada je u pitanju prinos, što njihovim stranim kolegama daje konkurentsku prednost. Mnogi će biti frustrirani zbog uzgoja šećerne repe i zatvaranja fabrike zbog nedostatka sirovina“, napominje Bleckwenn.

Novi pritisak na cijenu dolazi sa svjetskog tržišta

Što se tiče evropskih cijena šećera, fabrike i proizvođači repe do nedavno su se mogli radovati blagom oporavku cijena. "Još nismo na nivou na kojem je to stvarno ekonomično, ali idemo u dobrom smjeru", kazao je Kasten. Evropske cijene srušene su na istorijski najniži nivo od 312 evra po toni, a one na njemačkom tržištu nedavno su se vratile na nešto manje od 380 evra.

Rusija proizvela 45,2 miliona tona šećerne repe

Razlog je vjerovatno korekcija rasta brazilske proizvodnje. Naime, u toj su zemlji povećali prognozu za proizvodnju šećera u ovoj godini za 11%, na 39,3 miliona tona u poređenju sa procjenom u maju od 35,3 miliona tona i proizvodnjom od 29,8 mil. tona u prethodnoj tržišnoj godini.


Tagovi

Njemačka Proizvodnja šećerne repe Fabrike šećera Proizvodnja šećerne repe Neonikotinoidi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.