Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 27.08.2015. 07:20

Zašto rano suzbijanje korova u jesen?

Kod ranih i srednjih rokova sjetve je obavezno dati prednost primjeni herbicida u jesen jer je to ekonomski i ekološki najisplatljivije.

Foto: depositphotos, krappweis
  • 1.906
  • 76
  • 0

U jesen korovi još uvijek ne konkuriraju usjevu za hranjiva i ne utječu na smanjenje prinosa. Jesenskom zaštitom žitarica od korova omogućavamo usjevu dobro busanje i brz razvoj u proljeće. Širenje travnih korova i problemi u žetvi su razlog više jesenske primjene kombinacije.

Najvažniji korovi u žitaricama niču zajedno sa pšenicom ili ječmom (apera, broćika, divlja zob, mišjakinja i dr.). Slakoperka (Apera spp.) "kradljivac uroda br. 1", kao i drugi travni korovi, sve se više šire na području RH. Slakoperka se u usjevu zamjećuje relativno kasno, a najuočljivija je pred žetvu kada pričinjava najveću štetu, otežava žetvu i smanjuje urode i preko 15% (vidljivo iz brojnih OptiTech pokusa). Kod ranih i srednjih rokova sjetve je obavezno dati prednost primjeni herbicida u jesen jer je to ekonomski i ekološki najisplatljivije.

Zašto odabrati cjelovitu kombinaciju Filon® + Logran®?

Filon u kombinaciji suzbija veliki broj širokolisnih korova uključujući i Galium, a važno je istaknuti njegovo odlično djelovanje na uskolisne korove poput Slakoperke (Apera spp.). Logran u kombinaciji nadopunjuje djelovanje na veliki broj jednogodišnjih širokolisnih korova, uz napomenu da izuzetno dobro suzbija kamilicu.

Kombinacija Filon + Logran sprječava zakorovljenost već u fazi klijanja korova te sa izraženim rezidualnim (produženim) djelovanjem osigurava čist usjev tijekom proljeća.

Kada je pravo vrijeme za Filon® + Logran®?

Vrijeme primjene je dakako različito u jesen i u proljeće. U jesen, u vrijeme nicanja žitarica do vremena kada usjev razvije do 3 prava lista i ne busa. U proljeće, do početka busanja, ukoliko korovi nisu prerasli osjetljivu fazu (slakoperka u nicanju). Noćna temperatura u vrijeme primjene ne bi smjela pasti ispod 0°C, dnevna ispod 5°C. Korovi koje suzbija - travni korovi u fazi nicanja, širokolisni u fazi 2-4, najviše 6 listova. Doza je Filon 2,5 - 3 l/ha + Logran 37 g/ha.

Prednosti kombinacije:

  • Pozitivno utječe na broj klasova i prinos
  • Sprječava zakorovljenost u ranijim fazama razvoja
  • Nema negativan utjecaj na rast i razvoj usjeva

Za više informacija o navedenim sredstvima i jesenskom suzbijanju korova, kontaktirajte Syngenta stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: depositphotos, krappweis


Povezana biljna vrsta

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Tagovi

Syngenta Filon Logran Suzbijanje korova Faza klijanja Galium Širokolisni korovi Jesensko suzbijanje korova Kamilica Slakoperka OptiTech


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/