Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva ekonomija
  • 14.03.2022. 15:00

Zašto Rusija planira zabraniti izvoz žitarica u Euroaziju?

Zabarana izvoza planira se za idućih gotovo šest mjeseci, a odnosila bi se na pšenicu, ječam, raž i kukuruz

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 501
  • 116
  • 0

Ruska vlada razmatra zabranu izvoza svih žitarica u Euroazijsku ekonomsku uniju do kraja kolovoza, izvještava Agricensus.

Ako je ovo istina, taj bi potez mogao ukazati na probleme u vezi s aranžmanima ruske domaće ponude nakon što je analiza pokazala da su neke članice bloka zabilježile povećanje uvoza ruske pšenice, mahunarki i drugih proizvoda posljednjih tjedana.

Privremena obustava odnosila bi se na izvoz pšenice, ječma, raži i kukuruza u druge zemlje unutar bloka već od 15. ožujka, a trajala bi do 31. kolovoza.

Navodi se da je u pripremi službeni dokument koji potvrđuje mjeru, ali se još uvijek očekuje da će dio izvoza biti dozvoljen u okviru postojećih dozvola koje je već odobrilo rusko ministarstvo poljoprivrede.

Žele spriječiti sivu ekonomiju?

Euroazijsku uniju čine Rusija, Jermenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan kao punopravne članice. Kao takve su oslobođene poreza i kvota u međusobnom trgovanju, što je pogodnost koja je značila da je uvoz u Kazahstan, Bjelorusiju, ali i Azerbejdžan značajno porastao posljednjih mjeseci.

Ruski izvoz žitarica raste unatoč svemu?

"Svaka zemlja samostalno regulira svoj izvoz. Rusija nema pravo zabraniti Kazahstanu koji je kupio rusko žito da ga ne izvozi sa svog teritorija", rekao je broker za Agricensus. Kaže da je jedini način da se spriječe sive sheme izvoza žitarica bez carina s teritorija Unije zatvaranje tranzitnih zona.

Do sada uvezli velike količine

Treba napomenuti da je Kazahstan već uvezao rekordnu količinu ruskih žitarica, oko 2,3 milijuna tona što je za šest posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Izvoz žitarica u Bjelorusiju se udvostručio na 700.000 tona, dok je Azerbejdžan povećao otkup za dva posto na 900.000 tona. 

Međutim, svaka potencijalna blokada dolazi u trenutku kada je ruski izvoz značajno usporen nakon invazije te zemlje na Ukrajinu 24. veljače.

Rusija će vjerojatno morati osigurati prihode za svoj budžet jer se nosi sa žestokim međunarodnim ekonomskim sankcijama.


Tagovi

Euroazija Rusija Tržište žitarica Zabrana izvoza Siva ekonomija Ruske žitarice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.