Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 26.11.2018. 12:00

Zašto sijati LGAN silažne hibride kukuruza?

LG oplemenjivači znaju da kukuruzna silaža mora donijeti više dobiti farmerima, preko najvišeg potencijala oplemenjivanja s kompletnim profilom hranjive vrijednosti i većim sadržajem energije u hranidbenom odnosu. Kako to izgleda u financijskom smislu?

Foto: RWA Hrvatska
  • 591
  • 18
  • 0

Na prvi pogled ne postoji velika razlika između silažnih hibrida kukuruza. Međutim, LGAN oplemenjivački program je jedinstven i daje veliku dodatnu vrijednost silažnim hibridima. Program se temelji na poznavanju strukture kukuruzne biljke i prilagođen je funkciji rumena i potrebama krave. Od tradicionalnih osobina kao što je prinos, otpornost na polijeganje, ranozrelost, sadržaj škroba itd; Limagrain je kreirao potpuno nove parametre kao što je sadržaj energije, probavljivost organske tvari i posebice probavljivost vlakana.

Danas Limagrain stvara revoluciju u oplemenjivanju u vezi probavljivosti. Postoje određeni geni koji su odgovorni za probavljivost. Koristeći molekularne markere Limagrain ima vrhunski alat za stvaranje hibrida vrhunske probavljivosti. To mu daje veliku prednost u odnosu na konkurente. Praktični aspekti su vrlo važni. Iskustvo na mliječnim farmama potvrđuje ekonomsku dobit LGAN hibrida u uobičajenim uvjetima proizvodnje diljem Europe. Europski farmeri, proizvođači mlijeka i mesa shvaćaju da svi hibridi ne donose iste agronomske i hranjive vrijednosti. Hranjiva vrijednost je brzo postala ključna točka u njihovom izboru hibrida.

Koristeći molekularne markere Limagrain ima vrhunski alat za stvaranje hibrida vrhunske probavljivosti!

Da bi ispunili sve zahtjeve, LG nudi široku paletu silažnih hibrida kukuruza zasnovanu na ekstenzivnoj kvalitativnoj analizi. LG oplemenjivači znaju da kukuruzna silaža mora donijeti više dobiti farmerima, preko najvišeg potencijala oplemenjivanja s kompletnim profilom hranjive vrijednosti i većim sadržajem energije u hranidbenom odnosu. Na ovaj način svaki novi hibrid se striktno testira u vrlo širokoj pokusnoj mreži u Europi više godina. Hibridi koji su ostvarili dobre rezultate na polju (osnovni uvjet) i kvalitetu (dodana vrijednost) tijekom daljnjeg testiranja su označeni kao najbolji za ishranu životinja i dobili su ®LG AnimalNutrition logo.

Profit od LGAN hibrida

Prednosti LGAN hibrida dolaze od hranidbene vrijednosti silaže - sadržaja škroba i bolje probavljivost vlakana. To ima pozitivan utjecaj na:

  • veći unos silaže
  • veću proizvodnju mlijeka
  • bolju kvalitetu mlijeka
  • zdravlje krava
  • profit

Ekonomska dobit

U prosjeku postoji razlika od dvije jedinice DINAG-a (probavljivost vlakana) između LGAN i vrhunskih konkurentskih hibrida. Međutim, u praksi možemo naći razliku između hibrida koja iznosi i 10%.

Možete pogledati dva primjera ekonomske dobiti LGAN hibrida.

1. primjer:

Proizvodimo, naprimjer, 15 tona DM (suhe tvari) kukuruzne silaže po hektaru. Poznato je da 1% probavljivosti organske tvari povećava energetsku vrijednost jednog kilograma suhe tvari za 0,14 NEL-a (neto energija laktacije).

Ovo znači 15.000 kg x 0,14 = 2.100 NEL-a više s jednog hektara.
Znamo da za proizvodnju jednog kilograma mlijeka krava treba otprilike 3,14 NEL-a. Znači 2.100 / 3,14 = 670 kg više mlijeka. Kod cijene mlijeka od 0,3 EUR/kg jedan % bolje probavljivosti znači 200 EURA više s jednog hektara.

2. primjer:

Na tržištu postoji razlika od otprilike 60 EUR/ha između LGAN i najjeftinijih silažnih hibrida i oko 40 EUR/ha između LGAN i jeftinijih LG hibrida. Istraživanjem je potvrđeno da 1% povećanja u dNDF-u (probavljivost neutralnih detergentskih vlakana) znači 0,25 kg više mlijeka po kravi po danu.

S 15 tona suhe tvari s jednog hektara, ako krava jede 15 kg po danu, znači da imamo 1.000 hranidbenih dana po hektaru. S 1% boljim dNDF-om dobivamo 250 kg više mlijeka: 1% dNDF više = 75 EUR/ha

Rezultati pokusa na Domačinović d.o.o. iz Bošnjaka

Pogledajte rezultate hranidbenog pokusa provedenog u 2014. godini kod RWA kooperanta Domačinović d.o.o. iz Bošnjaka kod Županje:

 

Konzumacija (kg silaže/kravi/danu)

Proizvodnja litara mlijeka (krava/danu)

Krave hranjene LGAN hibridom HELEN

22,0

20,77

Krave hranjene kontrolnim hibridom

20,0

20,25

Razlika

+2,0

+0,52

Vidimo da su krave hranjene LGAN hibridom HELEN konzumirale 2 kg silaže po kravi po danu više od krava hranjenih kontrolnim hibridom. Ovo je rezultat bolje probavljivosti vlakana kod LGAN hibrida HELEN. Povećana konzumacija silaže dovela je do povećane proizvodnje mlijeka u količini od 0,52 litara po kravi po danu.

Proizvođač Domačinović d.o.o. ima 416 muznih krava.

Ovako to izgleda financijski: 

416 krava x 0,52 litara po kravi po danu = 216,32 litara po danu
216,32 litara po danu x 2,50 kn za litru = 540,80  kn po danu
540,80 kn po danu x 300 dana = 162.240 kuna godišnje

vd
Limagrain ima vrhunski alat za stvaranje hibrida vrhunske probavljivosti

Pokus na farmi Zemědělska a.s. Chorušice

U nastavku su prikazani rezultati hranidbenog pokusa provedenog u 2015. godini u Češkoj na farmi Zemědělska a.s. Chorušice. Farma ima 350 mliječnih krava, a prinos mlijeka po kravi iznosi 10.000 litara godišnje.

 

Proizvodnja litara mlijeka

 (krava/danu)

Krave hranjene LGAN hibridom

32,1

Krave hranjene kontrolnim hibridom

30,3

Razlika

+1,8

Može se zaključiti da su krave hranjene LGAN hibridom imale povećanu proizvodnju mlijeka od 1,8 litara po kravi po danu. Ovo je rezultat bolje probavljivosti vlakana kod LGAN hibrida.

Ovako to izgleda financijski: 

350 krava x 1,8 litara po kravi po danu = 630 litara po danu
630 litara po danu x 0,32 EUR za litru = 201,6 EUR po danu
201,6 EUR x 300 dana = 60.480 EUR godišnje

Silažni pokus kod OPG Markešić Damira

LGAN hibridi pored vrhunske hranidbene vrijednosti imaju i vrlo visok prinos silaže. Niže možete vidjeti rezultate silažnog pokusa tvrtke RWA Hrvatska iz 2015. godine kod svog kooperanta OPG Markešić Damira iz Hudovljana kod Koprivnice.

Na sljedećim fotografijama prikazan je silažni kukuruz na OPG-u Markešić Damira:

dvf
Silažni kukuruz kod OPG Markešić Damira

Što RWA preporuča za sljedeću sezonu?

Za dolazeću sjetvenu sezonu RWA je pripremio sjeme sljedećih LGAN hibrida kukuruza: JODIE, SHANNON, LG 31.479, LG 34.90, AAPOTHEOZ i JANETT.

Za više informacija o LGAN silažnim hibridima kukuruza, obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

RWA Hrvatska Limagrain LGAN Silažni kukuruz Pokus Dobit Mlijeko Krave Hrana


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]