Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba duhana
  • 14.07.2015. 13:15

Zaustavljen trend pada površina pod duhanom

Ove sezone posađeno je 3.417 hektara duhana tipa virginija i 327 hektara burleya.

  • 261
  • 31
  • 0

Na poljima Podravine i Slavonije proteklog je tjedna počela berba duhana. Ove sezone posađeno je 3.417 hektara duhana tipa virginija i 327 hektara burleya. Sadnja je zbog obilnih količina oborina (u svibnju je palo u 215 litara kiše po četvornom metru pa su brojna duhanska polja bila potopljena) trajala nešto duže, ali to, prema riječima agronoma virovitičkih Hrvatskih duhana, unatoč razjednačenosti u razvoju, ne bi trebalo utjecati na kvalitetu duhanskog lista jer se intenzivna berba očekuje polovinom srpnja.

Počela intenzivna berba

Ove godine zaustavljen je negativni trend smanjenja površina pod duhanom. U proteklih pet godina interes za tom kulturom među poljoprivrednicima padao je zbog nove agrarne politike Europske unije i straha od smanjenja ili gubitka poticaja, ali i zbog nelikvidnosti i općenitih poteškoća u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako bi vratili interes i povećali profitabilnost proizvođača, Hrvatski duhani su u okviru poticajnih mjera podigli naknadu za prosječno pola kune na osnovnu cijenu, a po prvi puta u ugovore je ugrađena i otkupna cijena po klasama. Osim toga, odlučili su pomoći u financiranju tekuće proizvodnje jer su se proizvođači žalili da nemaju novca za isplatu nadnica radnoj snazi. Kooperantima su na kraju ponuđeni i višegodišnji ugovori o proizvodnji koja im četiri godine jamči dugoročno planiranje i sigurnost. "Zbog svega toga očekujemo 8.600 tona duhana, odnosno 1,4 milijun tona više nego prošle godine", kaže glavni tehnolog u Hrvatskim duhanima Josip Zdjeličan.

Sušenje duhana biomasom i plinom

Ove godine nastavljena su i dva projekta optimalizacije proizvodnje. Akcijom navodnjavanja površina pod duhanom, s ciljem povećanja prinosa i nisu posve zadovoljni, iako se navodnjava 400 hektara ili gotovo 11%. Akcija sušenja duhana biomasom čime se znatno smanjuju energetski troškovi obuhvaćeno je 26% sušara - 205 proizvođača s plina je već prešlo na kruta goriva, a ove godine instalirat će se 75 novih termogena. Međutim, pojavio se i novi distributer plina (RWE), koji daje, do sada, najpovoljnije uvjete snabdijevanja plinom pa je velik broj proizvođača duhana - kooperanata prihvatio te uvjete i našao ekonomsku računicu sušenja duhana plinom.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Hrvatski duhani Virginija Burley Otkupna cijena Josip Zdjeličan Navodnjavanje RWE Sušenje duhana Termogen Višegodišnji ugovor Poticajne mjere Profitabilnost


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]