Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrta runda
  • 05.07.2022. 13:30

Završen sastanak o cijeni pšenice - ima li dogovora?

Kako je protekao četvrti pokušaj dogovora o otkupnoj cijeni pšenice ovogodišnjeg roda?

Foto: Martina Popić (ilustracija)
  • 7.022
  • 483
  • 0

U Privrednoj komori Republike Srpske održan je sastanak predstavnika poljoprivrednih proizvođača, otkupljivača i resornih ministara u vezi s otkupnom cijenom pšenice ovogodišnjeg roda. Ovo je četvrta runda pregovora, a na kojoj su po prvi put učestvovali i predstavnici entitetske i državne vlasti. No, konačan dogovor, ni ovaj put, nije postignut.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, nakon dvosatnog sastanka s ratarima, kazao je kako je utvrđeno da otkupna cijena pšenice bude od 0,60 do 0,66 KM/kg.

"Lani je ona bila 36-37 feninga po kilogramu. Otkupljivači su ranije nudili 55, a ratari tražili 82 feninga i nijedni nisu bili realni. Otkupljivači su danas rekli da nude 62-66 feninga. Ova cijena neće proizvođače dovesti u loš položaj", ocijenio je Pašalić. 

Bliže dogovoru

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Stojan Marinković, kaž da su učesnici sastanka dosad najbliže dogovoru o cijeni ovog strateškog proizvoda, no potvrdio je da konačni dogovor još nije pistignut.

"Otkupljivači nude 62 feninga, mi tražimo 65-67 feninga po kilogramu. Ne možemo prihvatiti da kompletan teret prehrambene sigurnosti padne na primarne proizvođače. Apelujemo na otkupljivače da se odreknu dijela profita", istakao je Marinković.

On je naveo i kako je ovogodišnji rod prilično kvalitetan te da je cijena koju ratari traže korektna. Proizvođači sada očekuju narednu ponudu, a ispod 0,65 KM/kg neće pristati. To je potvrdio i Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljine, koji je pozvao ratare da sačekaju tu cijenu, a do tada da skladište pšenicu.

Političko pitanje

Sastanku je prisustvovao i Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je napomenuo da ima samo koordinativnu ulogu. Susret je ocijenio konstruktivnim, napomenuvši kako su jedinstvenog stava da pitanje pšenice nije političko. Podsjetimo, gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, je zbog nedolaska ministara u taj grad na jučerašnji sastanak rekao kako je evidentno da pšenica ministrima predstavlja političko pitanje.

Uprkos navodima ostalih, Petrović ipak tvrdi da danas nije došlo do približavanja stavova o cijeni, a to, kako je kazao, potvrđuje i činjenica da se niko od mlinara nije želio obratiti. 

"Od njih nismo mogli čuti tačnu cijenu, pa ni blizu one koju traže ratari. Cijena pšenice ne smije biti ispod 65 feninga. Smatram da poticaji resornog ministarstva predstavljaju jedan vid borbe za proizvodnju pšenice. Poljoprivrednim proizvođačima i dalje predstoji borba.Nisu naišli na podršku mlinoprerađivača", rekao je on.

Ratari u Semberiji najavili proteste – ne damo pšenicu ispod 0,75 KM/kg

Inače, današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice. Oni su za četvrtak najavili mirno okupljanje ispred Agrocentra u Bijeljini, a razmatraju i organiziranje protesta. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Boris Pašalić Stojan Marinković Staša Košarac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]