Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PSSRS
  • 17.03.2023. 14:00

Završena prva prihrana ozimih žita - kad će naredna?

Zdravstveno stanje biljaka je dobro i ne primjećuju se simptomi bolesti, tako da tretmani u ovoj fazi mogu izostati.

Foto: Karolina Rastija (ilustracija)
  • 124
  • 13
  • 0

U pogledu fenofaze razvoja, strna žita se nalaze na prelazu iz faze bokorenja u fazu vlatanja, objavila je Poljoprivredna savjetodavna služba RS. Zbog ranijeg roka sjetve u odnosu na ostala strna žita, za pojedine sorte ječma se može reći da se nalaze u fazi prvog koljenca.

Prva prihrana ozimih strnih žita je završena. Preporučene količine azotnih đubriva u prvoj prihrani su 100 - 200 kg/ha KAN-a za ječam i 150 - 250 kg/ha KAN-a za pšenicu.

"Prva prihrana je veoma bitna jer ona najviše utiče na visinu prinosa. Osim toga, uvjetuje brži rast biljaka u fazi vlatanja, intenzivira proces fotosinteze i koncentraciju hlorofila u listu. Naredna prihrana, koja se obavlja u fazi vlatanja, se može očekivati za 25 - 35 dana nakon prve", navode iz PSSRS.

Pretpostavka je da se ove godine može očekivati nešto manja brojnost korova, zbog dobrog sklopa biljaka, odnosno gustine usjeva strnih žita. Zdravstveno stanje biljaka je dobro i ne primjećuju se simptomi bolesti, tako da tretmani u ovoj fazi mogu izostati.

U nižim dijelovima Republike Srpske, završena je sjetva jarih usjeva, ječma i zobi. Ječam je već u fazi nicanja. Stanje zemljišta je omogućilo izvođenje mjera prihrane ozimih, kao i sjetve jarih strnina.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ozimi usjevi Strna žita Stanje ozima Pšenica Ječam Prihrana


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.