Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dario Sajko
  • 06.11.2019. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Ilmin Dvor

Završio školu, otvorio OPG i soji, kukuruzu i ječmu dodao uzgoj konoplje

Nagodinu planiram uzgajati i razno povrće. Planova imamo puno, a volje za radom još više, govori mladi poljoprivrednik Dario Sajko.

Foto: arhiva Daria Sajka
  • 7.487
  • 751
  • 0

"Kada sam 2014. godine završio školu, nastavio sam rad u poljoprivredi u koju sam zakoračio još kao dijete uz svog djeda. Sljedeće godine sam odlučio otvoriti OPG jer sam htio nastaviti gdje su stali naši stari i tako je sve krenulo“, kaže Dario Sajko iz Ilmin Dvora (općina Čađavica), vlasnik istoimenog OPG-a. Uskoro se prijavio na mjeru 6 Programa ruralnog razvoja koja mu je bila ogroman vjetar u leđa.

Dario je dobio sredstva na podmjeri 6.1. čime je kupio polovni traktor. Potegnuo je s bratom čak do Luxemburga kako bi prošao najpovoljnije i kupio baš ono što je tražio. Putovali su 16 sati i lagano 'odrvenili' od puta, no nije im žao. Nabavio je i rotodrljaču sa žitnom sijačicom, plug i podrivač.

Krenuo s proizvodnjom konoplje što se pokazalo uspješnim

"Ove godine prijavio sam dva projekta na tip operacije 4.1.1. i 6.2.1. koji su mi prošli pa sam obnovio mehanizaciju, a druge godine krećemo i s navodnjavanjem. Posao postaje sve ozbiljniji. Pokrenuo sam i uslužnu djelatnost prijevoza silaže, a počinjem uzgajati i nove kulture. Nedavno sam krenuo s konopljom što se pokazalo uspješnim, a nagodinu planiram uzgajati razno povrće. Planova imamo puno, a volje za radom još više“, govori ovaj mladi poljoprivrednik te dodaje da je projektirao cijeli pogon silosa za skladištenje sirovine, ali i pogon za doradu brašna kako bi zatvorio cijelu priču i nudio gotov proizvod.

Uzgoj konoplje pokazao mi se dobrim izborom, kaže Dario 

Dario je u Ilmin Dvoru savio gnijezdo s izabranicom svog srca Martinom s kojom danas ima dvoje djece, Jana i Miu, i za koje se nada da će također zavoljeti zemlju i nastaviti graditi što su oni započeli. Supruga je naslijedila OPG od svojih roditelja tako da niti ona nije nova u tome. "Vremena su bolja za nas poljoprivrednike i uz mjere ruralnog razvoja posao se brže i lakše razvija. Bez takve potpore države ne bi bilo lako.

Državno zemljište još uvijek veliki problem

Jedini problem je što ne možemo do državnog zemljišta, imamo svega 2ha na raspolaganju od općine Ćađavice. Limit je 75ha, a kad bi mogli dobiti toliko, bilo bi zaista dobro. Sreća za nas mlade poljoprivrednike je to što imamo prednost na natječajima, i to zahvaljujući bivšem ministru Tomislavu Tolušiću“, ističe Sajko i dodaje da nije bilo pomoći od države, vjerojatno bi danas bio u Nizozemskoj.

Cijena poljoprivrednog zemljišta je, dodaje, visoka i sve je teže doći do većeg komada zemlje. Mladi poljoprivrednici s nestrpljenjem očekuju pozitivne vijesti vezano za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem što bi sigurno bio dodatni poticaj mladima da ostanu na selu.

Dario ima ugovoren otkup za konoplju i ječam 

Dario ima dvojicu radnika na svome gospodarstvu od 30 ha gdje uzgaja soju, kukuruz, kamilicu, ječam pivarski, a od ove godine i konoplju. Sadni materijal, gnojiva, zaštitna sredstva i ostalo nabavlja od tvrtke Axereal Croatia. Ima dogovoren otkup za konoplju i ječam, a u budućnosti se nada plasirati svoje proizvode i izvan granica Hrvatske.

Dario Sajko kaže da ostvaruje dobre rezultate od poljoprivrede te svim mladima koji vole zemlju i rad na zemlji preporučuje da se hrabro prime posla i neka ne bježe s rodne grude.


Fotoprilog


Tagovi

Dario Sajko Uzgoj konoplje Ruralni razvoj


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]