Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna trska
  • 07.09.2020. 07:30

Žetva šećerne trske u Indiji će kasniti zbog manjka radnika?

Žetva u Indiji počinje početkom listopada, a kako zemlja nije mehanizirana, proizvođači se oslanjaju na radnike koji dolaze iz raznih dijelova saveznih država.

Foto: Depositphotos/Jaykayl
  • 213
  • 110
  • 0

Sve su veći izgledi kako će žetva šećerne trske u Indiji kasniti, a glavni razlog je manjak radnika migranata. 

Naime, žetva u ovoj zemlji počinje nešto kasnije, početkom listopada, a kako zemlja nije mehanizirana, proizvođači se oslanjaju na radnike koji dolaze iz raznih dijelova saveznih država. No, pošto je Indija treća zemlja u svijetu po broju zaraženih, čak njih 3,7 milijuna, strah radnika koji trebaju doći na polja od daljnjeg širenja virusa, potpuno je opravdan. 

Testiraju farmere i radnike na poljima kako bi se proizvodnja nesmetano odvijala

S druge pak strane, odgađanje bi rezultiralo sporijom proizvodnjom šećera, što im nikako ne ide na ruku, pogotovo sada kada imaju priliku proširiti tržište, nakon što se Tajland suočio s katastrofalnim prinosima te tako smanjio dostupnost ove sirovine, navodi Reuters.

"Očekujemo kašnjenja na početku sezone. Sve ovisi koliko ćemo imati dostupnih radnika i kako će se pandemija nastaviti širiti“, pojasnio je predsjednik Udruge zapadnoindijske tvornice šećera (WISMA).

Brazil najveći konkurent

Indija godišnje proizvede oko 370 milijuna tona trske, što ju čini drugim najvećim proizvođačem nakon Brazila. U zemlji je trenutno 700 tvornica za preradu gdje je zaposleno oko 50 milijuna ljudi. Šećerane u saveznim državama Maharashtru, Karnataka i Gujarat oslanjaju se na sezonce, koji ove godine najvjerojatnije neće doći. 

Zašto raste proizvodnja šećera od trske u Brazilu i Indiji?

Jakraya Sugar, šećerana sa sjedištem u Solapuru u zapadnoj državi Maharashtra, koja je zabilježila najveći broj oboljelih, ima sedam strojna berača šećerne trske i naručila je još 15 u slučaju da ne uspije doći do radnika. "Jedan stroj zamjenjuje gotovo 100 radnika", istaknuo je Sachin Jadhav, izvršni direktor.

Brazilska industrija šećera za razliku od indijske, gotovo je 100% mehanizirana, što joj daje ogromnu prednost, a farme su također puno veće. Zahvaljujući tome, uzgajivači trske su se uspješno nosili s pandemijom i započeli na vrijeme žetvu u travnju. 


Tagovi

Indija Šećerna trska Žetva Radnici Koronavirus


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije