Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 29.06.2017. 15:00

Žetva uljane repice u tijeku!

Razgovarali smo s Dominikom Mikolčevićem, KWS-ovim Product managerom o trendovima uzgoja uljane repice i žetvi koja je u tijeku!

  • 3.239
  • 287
  • 0

Promatrajući proizvodno područje uljane repice u Republici Hrvatskoj, posljednjih pet godina mogli smo primjetiti iz godine u godinu kako je kontinentalna Hrvatska početkom svibnja bivala sve više okupana žutom bojom što je kulminiralo u ovoj 2016./17. proizvodnoj godini kada je uljana repica zasijana gotovo na 45 tisuća ha.

Mikolčević u usjevu uljane repice

To je najveća površina pod ovom kulturom od kada ju uzgajamo na našemu proizvodnom području. Razgovarali smo s Dominikom Mikolčevićem, KWS-ovim Product managerom o trendovima uzgoja uljane repice i žetvi koja je u tijeku.

"Samo hibrid Hybrirock zasijan je na većoj proizvodnoj površini od ukupnih površina u većini godina od kada uzgajamo ovu kulturu. Tako izrazito povećanje površina pod uljanom repicom uzrokovalo je širenje ove kulture i na ona proizvodna područja na kojima tradicionalno nismo imali uljanu repicu tako da u ovome trenutku možemo reći kako se gotovo ravnomjerno uzgaja u čitavom kontinentalnom području RH", ističe Dominik Mikolčević.

Duga i oštra zima utjecala na ukupan rast i razvoj

Razmišljamo li o proizvodnim uvjetima ove sezone, možemo slobodno zaključiti kako imamo vrlo tešku i zahtjevnu proizvodnu godinu za ovu kulturu osobito s aspekta vrlo rane, duge i oštre zime koja je značajno utjecala na ukupan rast i razvoj usjeva uljane repice te svakako vrlo intenzivan i dugotrajan napad repičine pipe i repičinog sjajnika koji su zahtjevali vrlo pomno praćenje i pravovremenu zaštitu usjeva.

Ove godine zabilježen je intenzivan i dugotrajan napad repičine pipe i repičinog sjajnika

Mikolčević ističe kako ova proizvodna godina zasigurno neće ostati u najboljem sjećanju no višegodišnja odlična iskustva u proizvodnji ove kulture upućuju na veliki interes za uzgoj ove kulture i u bliskoj budućnosti.

Trendovi uzgoja uljane repice u RH

"Trenutno je vrijeme žetve uljane repice diljem Republike Hrvatske, a uskoro iščekujemo i rezultate pokusa o kojima ćemo Vas svakako izvjestiti u narednom članku kao i o novoj ponudi KWS hibrida uljane repice za narednu sezonu", kaže Mikolčević.

Za više informacija obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

KWS Uljana repica Žetva Hibrid Hybrirock Repičina pipa Repičin sjajnik Zaštita


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]