Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 19.09.2021. 07:30

Žitarice su na svjetskim burzama sve skuplje

Jedan od razloga je oskudna žetva u Francuskoj, Kanadi i Rusiji, ali i manje zasijanih površina.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 3.574
  • 352
  • 0

Cijene žitarica na svjetskim burzama i dalje rastu. Jedan od razloga je i oskudna žetva u Francuskoj, Kanadi i Rusiji, a iz tih zemalja ponovno stižu izvještaji o nižim prinosima, ali i manje zasijanih površina.

Što se tiče trenutne situacije na tržištu, cijene kukuruza se na čikaškoj burzi CME kreću 177,19 eura po toni, a na pariškom EuroNext-u tona košta 219,25 eura. Pšenica na CME-u košta 238,60 €/t, a EuroNext-u 248,50.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište 

Kako piše agrarheute, u izvoznoj luci Hamburg pšenica za proizvodnju kruha košta 246 eura po toni, što je povećanje od 7 eura u odnosu na početak tjedna. Cijene stočnog ječma ondje su 222 €/t što je rast od 2 eura u odnosu na ponedjeljak. Za isto toliko povećala se i vrijednost tone raži koja košta 223 eura. Uzrok toga rasta je ponovni početak isporuka u Alžir i Kinu.

Najveći svjetski uvoznik te žitarice, Egipat, kupio je i 300 tisuća tona crnomorske, od čega je 240 tisuća iz Ukrajine i 60 tisuća iz Rusije. Međutim, nisu kupovali od Francuske jer su im troškovi prijevoza bili previsoki. U toj su zemlji i smanjene procjene žetve za 36,1 milijuna tona, ali je njezina kvaliteta vrlo dobra.

Niže su količine proizvodnje i u Kanadi gdje je ranije predviđeno 22,9 milijuna tona, a ovršeno je oko 21,7 mil. t.

Manje zasijane površine u Rusiji

U Rusiji se očekuje da će ratari posijati manje ozime pšenice u odnosu na rekordne razine prošle godine. Ta zemlja najviše izvozi u Afriku i na Bliski istok. Inače, ozima čini 70 posto ruske žetve, a jara samo 30 posto.

Prema tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede, ondje je do 14. rujna posijano 7,8 milijuna hektara ozimih usjeva u usporedbi s 8,2 mil. ha u isto vrijeme lani. Ukupne zasijane površine ozime pšenice mogle bi se smanjiti za oko 0,5 do jedan milijun hektara, strahuju ruski analitičari. Dok su prošle godine tamošnji ratari posijali 17,8 milijuna hektara.

Izvozne cijene ruske pšenice porasle su prošlog tjedna deveti put za redom. Naime, ona s udjelom od 12,5 posto proteina pripremljena je za isporuku u listopadu po cijeni od 300 do 303 dolara po toni.


Tagovi

Tržište žitarica Burze Cijene Žetva Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić