Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz hrane
  • 28.01.2020. 18:00

Zoran Pralica: Izvoz hleba i pekarskih proizvoda veći od uvoza

Količine hleba i drugih polugotovih pekarskih proizvoda koje domaći proizvođači plasiraju na inostrano tržište znatno su veće u odnosu na one koje se uvoze iz drugih zemalja na teritoriju Srbije, naveo je predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

Foto: Depositphotos/georgemuresan
  • 135
  • 13
  • 0

Iako naša zemlja ima velike potencijale i mogućnosti za razvoj ratarstva, posebno uzgoj pšenice, prošle godine, kako je nedavno objavljeno, iz drugih zemalja uvezeno je oko 6.000 tona svežeg hleba. Taj uvoz koštao nas je 6,8 miliona evra. Iako je na taj način uvoz tih proizvoda više nego udvostručen, Zoran Pralica predsednik Unije pekara Srbije, navodi da se i dalje polugotovih pekarskih proizvoda više izveze nego što se uveze.

"Povraćaj hleba nekada je bio od 12 od 14 odsto, a poslednjih godina je redukovan na pet odsto, jer proizvođači nisu mogli da istrpe toliku količinu povraćaja. Većina uvoza pod šifrom "hleb i pekarski proizvodi" sastoji se od kroasana, zamrznutog testa i proizvoda koji mogu da se transportuju i koji se peku u maloprodajnim sistemima," napominje Pralica.

Sindikat "Sloga": Uvoz hleba pokazuje da postoji korupcija

Uvoz drugih vrsta poboljšaće domaću industriju

On ukazuje na činjenicu i da veliki market kao što je Lidl ima pekarske proizvode u jednoj pekari iz koje se dalje šalju u sve Lidl prodavnice na teritoriji cele Evrope.

Ocenjuje i da je brašno koje se pravi u našoj zemlji kvalitetno, ali da različite vrste iz drugih zemalja mogu samo doprineti razvoju domaće proizvodnje.

"Srbija uglavnom ima dobro brašno i pšenicu od kojih se proizvodi hleb, ali nam treba i drugih vrsta pšenice koje se mešaju sa našom kako bi se dobilo kvalitetnije brašno za konditorsku industriju ili poslastičare," dodaje Pralica.

Da bi tako nešto moglo i da se ostvari pokazuje činjenica da je dogovoren uvoz nekih vrsta brašna iz inostranstva.

"Mislim da je Ministarstvo odobrilo uvoz određene količine specijalnih tipova boljeg brašna u narednih dva meseca," podseća on.

Uvoz hleba u Srbiji udvostručen u poslednjih godinu dana

Izvoz bi mogao da se fokusira i na zemlje Afrike i Bliskog istoka

Govoreći o tome da je izvoz polugotovih pekarskih proizvoda veći od uvoza istih napominje da se najviše ovih namirnica plasira na tržište u regionu.

"U zadnje tri, četiri godine, Srbija je doživela veliku ekspanziju po pitanju izvoza tih namirnica. Ogromne količine hleba pakujemo i izvozimo u Rumuniju, Bugarsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a više velikih pekarskih proizvođača pravi velike linije za proizvodnju i hladnjače," ukazuje Pralica.

Dodaje da bi u budućnosti moglo da se očekuje da ovi pekarski proizvodi sa našeg tržišta nađu put i do drugih kontinenata kao što je Afrika, ali smatra i da bi za otkup ovih proizvoda mogli biti zainteresovani otkupljivači iz zemalja Bliskog istoka, piše RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Izvoz Uvoz Izvoz hleba Izvoz pekarskih proizvoda Domaća industrija Brašno Zoran Pralica


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.