Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novocommerce International
  • 13.07.2016. 09:00

Žuto zeleni jeleni dobro potegli i na +40

Pred 300-tinjak poljoprivrednika Novocommerce International je predstavio modele John Deere traktora, ali u radu s plugovima, sijačicama, sjetvospremačima, podrivačima i drugim strojevima marki Kuhn i Bednar.

  • 5.366
  • 611
  • 0

"Nogama na zemlji, očima na horizontu" slogan je na propagandnim materijalima tvrtke Novocommerce International, ali nakon velebne demonstracije u radu na polju kod Donjeg Miholjca mnogima je žuto zeleni jelen još kako u mislima. Nema onoga tko ne bi poželio nekog od ovih John Deere strojeva u svom dvorištu. Prvo nas je "paf" ostavio kombajn S660i.

Online podešavanje parametara

Taj žuto zeleni jelen doslovce je progutao pšenicu na ovom imanju na cesti Osijek - Donji Miholjac. A ono "paf" odnosi se i na mogućnost da dok radite s njim i sjedite u kabini, na vaš zaslon ekrana u kombajnu može ući serviser iz Novocommerce International-a i posredstvom interneta prilagoditi sve parametre.

Kuhn četverobrazdni plug na Danima polja Novocommerce International-a

Odnosno, ako se nađete u situaciji da ne znate baš najbolje podesiti kombajn, to umjesto vas može napraviti netko u servisu i postprodajnoj podršci. S tim kombajnom upoznali su nas Hrvoje Brzica i Thom Gady, direktor ove tvrtke koja je danas u vlasništvu francuske tvrtke Monnoyeur.

Kombajn s jednim rotorom logična je evolucija tijekom niza godina dizajniranja, testiranja i osluškivanja kupaca. Konvencionalni kombajni nude izvrsne performanse u specifičnim područjima, no kombajni s jednim rotorom jednostavno su svestraniji. John Deere investira više od ijednog proizvođača poljoprivredne opreme u istraživanje i razvoj. Prvi su proizveli hibridni kombajn, CTS, što je bio važan korak za kapacitet žetve u odnosu na konvencionalne kombajne. Sada su stvorili seriju S. Razvijen u Europi, također proizveden u Europi.

Konstruiran za zahtjevne, guste usjeve i visok kapacitet, ne samo da žanje više tona na sat. Smanjuje gubitke i lom zrna tako da više od 99% zrna odlazi u spremnik. To su glavne informacije o ovom kombajnu kojeg smo gledali u radu.

Traktori i sjetvospremač

JD 8370R, JD6175M, 6130M FT4 modeli su traktora koje smo gledali u radu s KUHN strojevima, te Bednar sjetvospremačem. Mehanička sijačica Kuhn Premia 300, kao i pneumatska NO-TILL sijačica KUHN ESPRO 600R su nas doista oduševili svojim performansama. Veliki broj prisutnih posebno je pratio rad četverobrazdnog Kuhn pluga premetnjaka, te polunošenog sedmerobrazdnog s rešetkastim daskama.

Kombajn u radu

Ova francuska tehnologija uz John Deera doista se pokazala moćnom pred približno 300-tinjak posjetitelja. KUHN plugovi su dizajnirani kako bi pomogli očuvanju agronomske vrijednosti tla i povećanju produktivnosti usjeva. Također su izvedeni sa velikim radnim širinama i odličnom upravljivosti što omogućuje smanjenje troškova rada. Oni također uključuju najnovije inovacije, tako da traju dulje i imaju niže troškove održavanja.

Nova KUHN ESPRO pneumatska sijačica je dizajnirana za veću radnu iskoristivost i pritom bez zahtjeva za većom ulaznom snagom. Jednostavno i brzo podešavanje u kombinaciji s elektroničkim rješenjima također doprinosi povećanoj iskoristivosti i olakšava rad.

Bednarova mehanizacija

U pauzi prezentacije Kuhn strojeva pogledali smo i Bednar strojeve. BEDNAR FMT je progresivan proizvođač poljoprivrednih strojeva sa specijalizacijom na proizvodnju strojeva za obradu tla, sijanje, gnojenje i usitnjavanje. Zbog svoje bliskog i snažnog odnosa sa farmerima BEDNAR FMT se svrstava među najinovativnije proizvođače razvijajući i proizvodeći strojeve sa odličnom redukcijom troškova. U radu smo gledali Bendar terraland TN. U Novocommerce International-u ističu važnost što je izrađen kostur od Alform čelika visoke čvrstoće.

Jeftina i brza dubinska obrada tla

Trostruko zakrivljena radna tijela osiguravaju lak prodor kroz tlo i veliku propusnost materije kroz stroj. Ekstremno velika propusnost materije zahvaljujući klirensu okvira do 89 cm i razmaku radnih tijela od 85 cm. Naši domaćini ističu i Quick-change system izmjene noževa koji omogućava brzu izmjenu radnih dijelova stroja, a zadnji tandem nazubljenih valjaka može se podešavati hidraulično na završno lomljenje komada tla. Ukratko, ovaj stroj koji smo gledali kako radi je podrivač koji omogućuje jeftinu i brzu dubinsku obradu pri radnim dubinama do 65 cm. Jedinstveni dizajn radnih tijela omogućava prodiranje kroz sve vrste tla bez potrebe za velikim traktorskim snagama. U praksi je prikladno koristiti stroj u rangu dubina od 25 do 55 cm, što omogućava prozračnost i provodnost tla a time i raspadanje ostataka biljaka.

Odlično organiziranu i vođenu prezentaciju uz prisustvo svih zaposlenika Novocommerce International-a pratili su i brojni mediji, a mnogima su pored traktora i kombajna za oko zapela i prskalice John Deere, te balirka s varijabilnom komorom.

Sijačica Kuhn

Prskalica John Deere M732 je sve traženiji proizvod i u Hrvatskoj. Velik učinak, maksimalno iskorišteno vrijeme i najniži mogući radni troškovi jesu one karakteristike koje biste trebali imati u vidu pri odabiru novog stroja. A to je upravo ono što dobivate s prskalicama serije M700/M700i. Razine performansi velike su zahvaljujući preciznom prskanju i općenito lakom rukovanju. I budući da ih je dizajnirao i konstruirao John Deere, zajamčeno je vrijeme iskoristivosti i pouzdanost.

Operativni troškovi svedeni na minimum

Ugrađena učinkovitost operativne troškove također svodi na minimum. Prskalice serije M700/M700i rješenja su po mjeri, savršena za usjeve u nicanju u opsegu od intenzivnih do manje intenzivnih. Širok raspon raspoloživih opcija olakšava Vam odrediti idealnu vučenu prskalicu.

"Balirka 842 za okrugle bale napravljena, je kako kažu za pouzdano baliranje, a naši automatski sustavi upravljanja uštedjet će vaše drago cjeno vrijeme. Postoji mnoštvo modela i opcija koji se mogu odabrati. Stoga nije važno koliki su vaša farma ili posao, ili koliko usjeva morate balirati. Što brže balirate, više vremena i novca štedite. Tako je jednostavno. Serija 8X2 sa svojom čvrstom, zavarenom konstrukcijom okvira sve je drugo do model ‘za početnike’. Baliraju pouzdano čitav dan", kažu domaćini.


Fotoprilog


Tagovi

Novocommerce Kuhn Bendnar John Deere Traktor Kombajn


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić