Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jezero Starača
  • 19.05.2019. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Jezero Starača, Ilijaš

Dva kapitalca u dva dana na jezeru Starača

Samo protekle sedmice na jezeru Starača ulovljena su dva kapitalca - šaran od 19 i štuka od 8,25 kg i duga preko 100 cm.

Foto: Udruženje ribolovaca Bistro
  • 967
  • 61
  • 0

Prošlo je šest godina kako je sarajevsko Udruženje ribolovaca "Bistro" preuzelo brigu o jezeru Starača koje je do tada bilo deponija. Svake godine bilježe sve bolje rezultate i danas je ova voda vrijedno ribolovno područje. 

Od bare do kapitalcima bogatog jezera

Samo protekle sedmice ondje su ulovljena dva kapitalca - šaran od 19 i štuka od 8,25 kg i duga preko 100 cm. 

Naime, u utorak, 14. maja, u večernjim satima, Predrag Petrušić, predsjednik Udruženja "Bistro!", je na suho izvukao dva šarana – manjeg od 12,5 kilograma i većeg, koji je trenutni rekord jezera, od 18,7 kilograma

Jezero bogato raznom ribom

"Jezero je sada bogato raznom ribom, i osim kapitalnih šarana, love se i kapitalne štuke, a tu su još i linjaci, deverike, grgeči, babuške, bodorke, klijenovi… Ribolov ne podrazumjeva samo 'loviti ribu', barem ne u našim glavama, to je način života, ophođenja prema prirodi. Nama riba nije 'meso' za zamrzivač, sve ribe na jezeru se vraćaju nazad u vodu. Ribolov je i briga o prirodi i biodiverzitetu zbog užitka koji ona nama pruži boraveći u njoj. A za loše vrijeme i kišu? Osim što je dan u prirodi i po najlošijem vremenu bolji od bilo kakvog dana pred TV-om, kažu da za ribolovca loše vrijeme i stroga žena ne postoje", rekao je za BistroBiH sretni ribolovac Predrag Petrušić – Peđa.

Predrag Petrušić Peđa svog je kapitalca vratio u vodu

Peđa je u utorak spomenuo i kapitalne štuke, a kao dokaz tome došao je već sutradan, 15. maja kada je Muamer Tutnjić (naslovna fotografija) doživio 'ribolov' iz snova! On je taj dan ulovio čak 15 štuka i oborio lični rekord u veličini ulovljene ribe - štuku dugačku 102 centimetra i tešku 8,25 kg.

Starača nikada nije bez akcije 

Tutnjić je isprva bio sumnjičav prema Starači, a onda ipak odlučio posjetiti jezero na koje sada redovito dolazi s porodicom. 

"Sveukupni dojam je da je jezero Starača jedna od najboljih voda na kojima sam lovio, a uz sport tu ima mjesta i za porodični izlet, gdje sve bude u paketu.

Svaka čast ljudima koji se brinu o jezeru, i moja preporuka svima zaista, bez obzira da li lovio šarana, štuku, ili pak odmarao uz plovak – za sve ima mjesta i nikad nije bez akcije. Jezero za primjer svima, od deponije do jedne od jačih voda, a uz sve to, svaka riba se vraća, i znam da ću opet kada dođem imati priliku vidjeti i uloviti ribe kapitalnih veličina.", zakjlučio je Tutnjić. 


Tagovi

Jezero Starača Kapitalni šaran Kapitalna štuka Ribolov Predrag Petrušić Muamer Tutnjić Ribolov života Udruženje ribolovaca Bistro


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]